Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                              25/2/2015
                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Aνταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βασίλη Αλεξανδρή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, επισκέφθηκε τα γραφεία του Δ.Σ.Α και είχε συνάντηση-συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, για όλα τα κρισιμα προβλήματα Δικηγόρων και Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό, εξήρε την ευαισθησία του στα νομικά ζητήματα και τόνισε πως το επιστημονικό σώμα των 44.000 δικηγόρων της χώρας που δίνει αγώνα επιβίωσης και πορεύεται σε δυσμενείς συνθήκες, προσβλέπει σ΄έναν πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο για τις γενναίες νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται στο χώρο της δικαιοσύνης. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ υπογράμμισε ότι ο Σύλλογος θα είναι αρωγός του Υπουργείου στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει, επ΄ ωφελεία της κοινωνίας και του πολίτη.
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε και στο  νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο εν ονόματι της επιτάχυνσης των πολιτικών δικών περιόριζε ασφυκτικά τα ένδικα και αποδεικτικά μέσα, προκαλώντας την σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού σώματος. 
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ απηύθυνε έκκληση, στο νέο νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα επεξεργασθεί το Υπουργείο, να μην εμποδίζεται η πρόσβαση  των πολιτών στη δικαιοσύνη και ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό να καταργηθεί το αγωγόσημο στις αναγνωριστικές αγωγές.
Ο κ. Αλεξανδρής έκανε  αναφορά και στο θέμα των φυλακών τύπου Γ’ εκφράζοντας την άποψη ότι δεν αποτελεί εγγύηση του κράτους δικαίου η κράτηση υποδίκων και η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας τους με τους συνηγόρους-υπερασπιστές τους.
Τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, καλωσόρισαν στον ΔΣΑ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, κάνοντας αναφορά σε όλα τα κρίσιμα εκκρεμή προβλήματα, όπως η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με την οποία ευνοούνταν οι Τράπεζες σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων, η βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης, η Νομική Βοήθεια, οι ρυθμίσεις για την επάρκεια των πτυχίων, το σωφρονιστικό, τα προβλήματα με τους ασκούμενους στα δικαστήρια, η κατάργηση των μονομελών εφετείων, η διοικητική κράτηση και άλλα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους δικαίου.   
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή, μίλησε για την σημαντική συνεισφορά των Δικηγόρων στην απονομή της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε ότι σε κάθε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα συμμετέχουν οπωσδήποτε και Δικηγόροι.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του πρώτου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οποίοι θα αφορούν θέματα του συμφώνου συμβίωσης, την κατάργηση του υφιστάμενου μοντέλου φυλακών τύπου Γ΄ και την αντικατάσταση τους με πτέρυγες αυξημένων μέτρων μέσα στις φυλακές, ρυθμίσεις για τις φυλακές ανηλίκων και την διοικητική κράτηση των υπό απέλαση «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε επίσης για αναθεώρηση όλων των Κωδίκων με νέες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ενώ για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για τον οποίο όπως παραδέχθηκε υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στο Eurogroup, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και του κράτους δικαίου.
Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ασκούμενους δικηγόρους των Δικαστηρίων και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει κατά περίπτωση τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι μνημονιακές ρυθμίσεις. Ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές, την προκαταρκτική εξέταση και την συνδιαλλαγή, επεσήμανε ότι αντί επιτάχυνσης και εξορθολογισμού έφεραν μάλλον επιβάρυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώ για τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας  δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση των Δικηγόρων.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ παρέδωσε στον Υπουργό αναφορά με τα  πλέον επείγοντα προβλήματα των Δικηγόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ