Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Στατιστικά στοιχεία 2015: νέα ρεκόρ στην παραγωγικότητα και στις εισαχθείσες υποθέσεις για το Δικαστήριο της ΕΕΔικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 34/16
Λουξεμβούργο, 18 Μαρτίου 2015

υποθέσεις για το Δικαστήριο της ΕΕ


Το θεσμικό όργανο στο σύνολό του
Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ο ρυθμός της δικαστικής δραστηριότητας του θεσμικού οργάνου κατά το 2015 υπήρξε πραγματικά εξαιρετικός. Το περασμένο έτος εισήχθησαν ενώπιον και των τριών δικαιοδοτικών οργάνων που το απαρτίζουν, συνολικά 1 711 υποθέσεις. Πρόκειται για τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό νέων υποθέσεων στην ιστορία του. Η αύξηση αυτή υπήρξε εντονότερη στο Δικαστήριο, όπου για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το ορόσημο των 700 νεοεισερχόμενων υποθέσεων. Εξάλλου, η ετήσια παραγωγικότητα έφθασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αφού περατώθηκαν 1 755 υποθέσεις.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ασφαλώς ικανοποίηση, επειδή μαρτυρά την εμπιστοσύνη των εθνικών δικαστηρίων και των πολιτών στο θεσμικό όργανο. Είναι επίσης ευτυχές ότι συμπίπτει με την έγκριση, από τον νομοθέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεταρρυθμίσεως της δικαιοδοτικής δομής του Δικαστηρίου κατόπιν μιας νομοθετικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2011. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μεταρρύθμιση θα βοηθήσει το θεσμικό όργανο, χάρη στον διπλασιασμό του αριθμού των δικαστών του Γενικού Δικαστηρίου σε τρία διαδοχικά στάδια μέχρι το 2019, να ανταπεξέλθει στην αύξηση του φόρτου εργασίας και να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Η διαρθρωτική αυτή αλλαγή συνοδεύτηκε από την κατάρτιση του νέου Κανονισμού Διαδικασίας του Γενικού Δικαστηρίου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015 και θα ενισχύσει την ικανότητά του να εκδικάζει τις υποθέσεις σε εύλογο χρόνο, τηρώντας τις απαιτήσεις της δίκαιης δίκης.
 Η ΕΚΘΕΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"