Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, Εφέτη Αθηνών - Υποψήφιου Προέδρου γιατο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η επικαιρότητα έρχεται με σφοδρότητα να επιβεβαιώσει αυτό που μέχρι τώρα σας επικοινωνούμε με σύνθετους συλλογισμούς και αναλύσεις περιστατικών της τελευταίας διετίας : την αδυναμία της διαχείρισης από το απερχόμενο προεδρείο των σημαντικών θεμάτων , την επιμονή του σε εσφαλμένες ενέργειες και σε συστηματικές παραλείψεις , που προκάλεσαν ιδίως τα τελευταία  εικοσιτετράωρα τα εξής :

Στο ασφαλιστικό (ν.4387/2016 ΦΕΚ΄Α  85/12-5-2016) οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί  :
  • Υπάγονται στον ΕΦΚΑ (άρθρο 4 παρ.1) , χωρίς εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων λόγω μη συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλειας , ενώ σε αυτό εκπροσωπούνται Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Ιατροί , Δημόσιοι Υπάλληλοι κλπ (άρθρο 3 παρ.3 ).
  • Υπαγωγή στο ανώτατο όριο σύνταξης και της σύνταξης του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου ως άθροισμα της σύνταξης Δημοσίου και ΤΝ (άρθρο 13)
  • Αναθεώρηση όρων πρόωρης συνταξιοδότησης
  • Ταμείο Νομικών: θεωρείται προαιρετική δεύτερη κύρια ασφάλιση που απαιτεί πολλαπλάσιες εισφορές από τις μέχρι σήμερα καταβαλλόμενες και δεν προβλέπει οικειοθελή αποχώρηση με επιστροφή των εισφορών που καταβλήθηκαν (άρθρο 17 )
Στο μισθολογικό εμφανίζονται δύο  νομοθετικές παρεμβάσεις :
  • Η κατάθεση στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής 20-5-2016 της διάταξης για την “αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια”  επιβεβαιώνει  τους φόβους, που εμείς είχαμε και όχι το απερχόμενο προεδρείο για τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με το Μνημόνιο τον Αύγουστο 2015 , τότε που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρέμενε επί σχεδόν τέσσερις μήνες ακέφαλη (παραίτηση της τ.προέδρου της ΕΔΕ κ.Θάνου την 1-7-2015 -σύγκληση ΔΣ για εκλογή νέου προέδρου 16-10-2015). Επιβεβαιώνει και την αδυναμία του προεδρείου να προστατεύσει το Σώμα έστω και την τελευταία κρίσιμη στιγμή της νομοθέτησης μέτρων. Πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος περαιτέρω απωλειών γιατί στην αιτιολογική έκθεση της ανωτέρω τροπολογίας δεν γίνεται μνεία της μνημονιακής υποχρέωσης για την διαδικασία “εξορθολογισμού” των ειδικών μισθολογίων . Θυμίζουμε ότι είχε συμφωνηθεί τότε (Μνημόνιο  από 11 Αυγούστου 2015) ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων  με υποχρέωση νομοθέτησης τον Ιούνιο 2016 και έναρξη ισχύος το 2017 : “The authorities will adopt legislation by November 2015 to issue all secondary legislation to implement the wage grid reform and by June 2016 to rationalise the specialised wage grids with effect in 2017. (http://ec.europa.eu/economy_finance/assistance_eu_ms/greek_loan_facility/pdf/01_mou_20150811_en.pdf  σελ.30).
  • Επιπλέον θέσπιση  του “κόφτη” (Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης)  μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή στο υπό συζήτηση  σχέδιο νόμου με τίτλο “Επείγουσες Διατάξεις για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες Διατάξεις” και αφορά σε κάθε μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι οι εφοριακοί ρητά εξαιρούνται της υπαγωγής στη ρύθμιση διότι εξαιρείται το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων , στις οποίες περιλαμβάνεται η μισθοδοσίας τους (http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9588003.pdf).

Με τις εξελίξεις αυτές καθίσταται αναγκαίο να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ επαφές με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να επανακαθοριστεί το πλαίσιο σχέσεων της Πολιτείας και των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών του Κράτους σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγματος και των παραδοχών των δικαστικών αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας .
Ο χρόνος που χάθηκε μέχρι σήμερα ήταν πολύτιμος. Η θρυλούμενη ευκολία πρόσβασης του απερχόμενου προεδρείου  στα κέντρα αποφάσεων και η “ομπρέλα προστασίας” που προσφέρθηκε αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος ανύπαρκτες .  
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Δεν πρέπει να λείψει κανένας από τις Αρχαιρεσίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων .
Η αποχή δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα. Η συμμετοχή και η ενότητα της επόμενης ημέρας μόνον μπορούν .
Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την προστασία της Δικαστικής Λειτουργίας .

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

Εφέτης Αθηνών
Υποψήφιος Πρόεδρος
της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

twitter : @panlympero