Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΔΕΕ: το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει την επανέναρξη των επ' ακροατηρίου συζητήσεων




Συμμορφούμενο με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις δημόσιες αρχές του Λουξεμβούργου και των γειτονικών χωρών, το Δικαστήριο λειτουργεί, από τις 16 Μαρτίου 2020, υπό καθεστώς γενικευμένης εργασίας εξ αποστάσεως, με πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας και τη συμβολή στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Λαμβάνοντας μέτρα εσωτερικής αναδιοργάνωσης και κάνοντας χρήση των τεχνολογιών εργασίας εξ αποστάσεως, το θεσμικό όργανο διασφάλισε τη συνέχιση του δικαιοδοτικού του έργου, περατώνοντας την εκδίκαση 106 υποθέσεων και εκδίδοντας 29 εισαγγελικές προτάσεις από τις 16 Μαρτίου. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στα περισσότερα κράτη μέλη, κατέστη αναγκαία η αναβολή των επ' ακροατηρίου συζητήσεων στο Δικαστήριο και στο Γενικό Δικαστήριο.
Λαμβανομένων υπόψη των υγειονομικών μέτρων και των σεναρίων επανέναρξης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν υιοθετήσει οι δημόσιες αρχές, ιδίως του Λουξεμβούργου, ο τρόπος λειτουργίας του θεσμικού οργάνου θα τροποποιηθεί από τις 25 Μαίου 2020.
Διατηρείται, καταρχήν, το καθεστώς γενικευμένης εργασίας εξ αποστάσεως. Η απόφαση αυτή απηχεί τη σύσταση των αρχών του Λουξεμβούργου, κράτους της έδρας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες αρχές και οι επιχειρήσεις πρέπει να ενισχύουν την εργασία εξ αποστάσεως καθ' όλη τη διάρκεια του σταδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων. Συνεκτιμήθηκε επίσης το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Δικαστηρίου είναι πλέον δυνατόν να ασκείται εξ αποστάσεως.
Επιπλέον, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, αποφασίστηκε η εκ νέου διεξαγωγή επ' ακροατηρίου συζητήσεων από τις 25 Μαίου έως τις 15 Ιουλίου 2020.
Ενόψει της εξέλιξης αυτής, θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων
που θα εξασφαλίζουν την υγειονομική προστασία όλων των προσώπων τα οποία εμπλέκονται στη διοργάνωση και τη διεξαγωγή των επ' ακροατηρίου συζητήσεων. Οι εκπρόσωποι των διαδίκων, ειδικώς, θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες από τις Γραμματείες των δύο δικαιοδοτικών οργάνων.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται, επομένως, με σύνεση στις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. Με τη σχεδιαζόμενη επανέναρξη των επ' ακροατηρίου συζητήσεων, το Δικαστήριο δημιουργεί τις συνθήκες που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη, προστατεύοντας συγχρόνως το προσωπικό του και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων δημόσιας υγείας όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ανεπίσημο έγγραφο προοριζόμενο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο δεν δεσμεύει το Δικαστήριο
Επικοινωνία: Estella Cigna-Αγγελίδη @ (+352) 4303 2582

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ