Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Μη χορήγηση πολωνικής υπηκοότητας σε τέκνα ομόφυλων που γεννήθηκαν μέσω παρένθετης μητέρας! Οι πολωνικές αρχές δεν παραβίασαν την ΕΣΔΑ

 



 

ΑΠΟΦΑΣΗ

S.-Η. κατά Πολωνίας της 09.12.2021 (αρ. προσφ. 56846/15 και 56849/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ιθαγένεια τέκνων γεννηθέντων με παρένθετη μητέρα. Οι γονείς των προσφευγόντων είναι ένα ομόφυλο ζευγάρι, το οποίο το 2010 απέκτησε παιδιά μέσω παρένθετης μητέρας. Οι προσφεύγοντες αναγνωρίστηκαν ως τέκνα των γονέων τους δυνάμει απόφασής του Ανώτατου Δικαστήριού της Καλιφόρνια. Υποβλήθηκε αίτηση να τους χορηγηθεί πολωνική υπηκοότητα, λόγω του ότι ο ένας εκ των γονέων την διέθετε ήδη.

Βασιζόμενοι στα άρθρα 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της ΕΣΔΑ, κατήγγειλαν την άρνηση των πολωνικών αρχών να αναγνωριστεί συγγενική σχέση με το βιολογικό τους πατέρα. Οι Πολωνικές αρχές έκριναν ότι δεν υφίσταται τέτοια σχέση επειδή οι γονείς τους ήταν ομόφυλο ζευγάρι και αρνήθηκαν τη χορήγηση πολωνικής υπηκοότητας στους προσφεύγοντες. Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, ο δεσμός γονέα-παιδιού στην προκειμένη περίπτωση, αν και δεν αναγνωρίστηκε από τις πολωνικές αρχές, ήταν αναγνωρισμένος στο κράτος όπου διέμεναν οι προσφεύγοντες. Νομική αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμαινε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν αντιμετωπίσει νομικό κενό τόσο ως προς την ιθαγένειά τους όσο και ως προς την αναγνώριση της νόμιμης σχέσης γονέα-παιδιού με το βιολογικό τους πατέρα.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν υποστεί καμία δυσχέρεια, ούτε η υπόθεσή τους ενέπιπτε σε νομικό κενό ως αποτέλεσμα της απόφασης των πολωνικών αρχών και επομένως η προσφυγή έπρεπε να απορριφθεί ratione materiae. Μη παραβίαση της ΕΣΔΑ.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ