Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Άρση ανωνυμίας χρηστών που συμμετείχαν με επικριτικούς σχολιασμούς σε πολιτικά φόρουμ ιστότοπου! Παραβίαση της ελευθερίας

 



ΑΠΟΦΑΣΗ

Standard Verlagsgesellschaft mbH κατά Αυστρίας της 07.12.2021 (αρ. 3) (αρ. προσφ. 39378/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία της έκφρασης στις online συνομιλίες στο διαδίκτυο. Δικαίωμα ανωνυμίας χρηστών φόρουμ.

Η προσφεύγουσα εταιρεία είναι εκδότρια γνωστής εφημερίδας και διατηρεί ιστότοπο με σκοπό την ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις και την διεξαγωγή συζητήσεων μέσω σχολίων των χρηστών του ιστότοπου. Στους όρους χρήσεις του φόρουμ, προβλέπεται η διατήρηση της ανωνυμίας των χρηστών. Αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις διέταξαν την προσφεύγουσα να αποκαλύψει τα προσωπικά στοιχεία χρηστών που είχαν κάνει επικριτικά σχόλια για τρεις πολιτικούς. Άσκησε προσφυγή για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Στρασβούργο επανέλαβε ότι η Σύμβαση δεν προβλέπει απόλυτο δικαίωμα στην διαδικτυακή/online ανωνυμία. Ωστόσο, η ανωνυμία ήταν από καιρό ένα μέσο αποφυγής αντιποίνων ή ανεπιθύμητης προσοχής και η υποχρέωση αποκάλυψης πληροφοριών χρήστη θα είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στη συμβολή στη συζήτηση.

Το ΕΔΔΑ επεσήμανε ότι η άρση του απορρήτου αποτελούσε παρέμβαση στο δικαίωμα της προσφεύγουσας εταιρείας στην ελευθερία του Τύπου. Έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια όφειλαν να εξισορροπήσουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των εναγόντων πολιτικών που θεώρησαν ότι είχαν δυσφημιστεί από τα σχόλια των χρηστών και της προσφεύγουσας εταιρείας για τη διατήρηση της ανωνυμίας των χρηστών της. Διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια είχαν αποτύχει να εξισορροπήσουν τα επίμαχα δικαιώματα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε ποσό 17.000 ευρώ για δικαστικά και λοιπά έξοδα. Δεν επιδίκασε ποσό για ηθική βλάβη θεωρώντας ότι η διαπίστωση της παραβίασης αποτελούσε από μόνη της επαρκή δίκαιη ικανοποίηση.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ