Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Ομιλία κ. Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη, στη ΓΣ της ΕνΔΕ 18-12-2021

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Ένα κινέζικο γνωμικό λέει ότι είναι ευτυχής όποιος έζησε ενδιαφέρουσες εποχές, είτε καλές είτε κακές. Η αλήθεια είναι ότι, όντως, ζούμε σε ενδιαφέρουσα εποχή, δεν μπορώ, όμως, να πω ότι είμαστε ευτυχείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις μεταλλάξεις της, προκάλεσε την νόσηση και των θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην χώρα μας θρηνούμε, ήδη, 20.000, περίπου, νεκρούς. Εξαιτίας της πανδημίας προέκυψαν νέα δεδομένα, σε όλες τις κοινωνίες, πρωτόγνωρα για τον άνθρωπο.

Η δικαστική κοινότητα δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστη από τις συγκυρίες αυτές. Με αφορμή την μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, παρατάθηκε, χρονικά, τόσο το δικαστικό έτος 2019 – 2020, για τριάντα (30) ημέρες, όσο και το δικαστικό έτος 2020 – 2021, για δεκαπέντε (15) ημέρες. Παράλληλα προέκυψε υπερβολική νομοθέτηση, η οποία καθιστά δυσχερέστερο το έργο της σωστής απονομής της δικαιοσύνης.

Με πρόσχημα τα προβλήματα, που ανεφύησαν, εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν κάνει το επόμενο βήμα για την επίλυση δίκαιων και χρόνιων προβλημάτων του κλάδου μας, που θα έπρεπε, ήδη, να έχουν επιλυθεί, σύμφωνα και με παλαιότερες κυβερνητικές εξαγγελίες. Πρώτο και σημαντικότερο είναι το συνταξιοδοτικό. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει ο εξερχόμενος από την υπηρεσία Δικαστής, ως συνταξιοδοτικές απολαβές, ποσοστό 40% των εν ενεργεία αποδοχών του και, μάλιστα, η καταβολή τους να αρχίζει σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο της συνταξιοδότησής του, ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 70%. Ήδη έχει εκδοθεί η υπ΄ αριθ. 255/2021 απόφαση του Μισθοδικείου, που χαρακτηρίζει ακόμη και το ποσοστό του 60% μικρό. Δεύτερον είναι το πρόβλημα της μη κατάργησης, έως τώρα, της εισφοράς αλληλεγγύης, η επιβολή της οποίας Κύριος οίδε ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί.

Πέρα από αυτά, επίκειται η ψήφιση νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, για τις διατάξεις του οποίου δεν έχουμε καμία, απολύτως, πληροφόρηση, αν και μας αφορούν άμεσα.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με βάση τα όσα προείπα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η επερχόμενη διετία είναι κρισιμότατη όσον αφορά τόσο τα αιτήματά μας όσο και την κατάσταση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της στην χώρα μας. Αν, μάλιστα, προσθέσει κανείς και την ανοίκεια και συστηματική επίθεση που δεχόμαστε από συγκεκριμένα δημοσιογραφικά κέντρα, επίθεση που όσες φορές έλαβε χώρα στο παρελθόν, πάντοτε προοιωνιζόταν δεινά (βλέπετε μειώσεις μισθών), θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε συνοχή και ομοψυχία και να μην αναλισκόμαστε σε ανούσιες προστριβές.

Αναλογιζόμενος τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αποφάσισα να δηλώσω, και πάλι, παρών στους αγώνες μας και να κατέλθω στις επερχόμενες αρχαιρεσίες της Ένωσής μας, λειτουργώντας, όπως πάντοτε, ενωτικά και με συναδελφική αλληλεγγύη, με μοναδικό γνώμονα την ευόδωση των δίκαιων αιτημάτων μας. Συνοδοιπόρους μου, σ΄ αυτούς τους αγώνες μου, έχω την τύχη να έχω, κατ΄ αρχήν, τους εξαίρετους συναδέλφους και μέλη του Δ.Σ. Δημήτριο Φούκα και Ελευθερία Κώνστα.

Εύχομαι σε όλες και όλους σας ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΥΓΕΙΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ