Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Kαταδίκη κατηγορούμενου από ίδιους δικαστές που δίκασαν προηγούμενα τους συγκατηγορουμένους του με αναφορές σε ενοχή του. Μη αμερόληπτο δικαστήριο


 

Kαταδίκη κατηγορούμενου από ίδιους δικαστές που δίκασαν προηγούμενα τους συγκατηγορουμένους του με αναφορές σε ενοχή του. Μη αμερόληπτο δικαστήριο

ΑΠΟΦΑΣΗ

Mucha κατά Σλοβακίας της 25.11.2021 (αρ. προσφ. 63703/19)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δίκαιη δίκη και αμερόληπτο δικαστήριο. Καταδίκη κατηγορουμένου από δικαστές που είχαν δικάσει προηγουμένως υποθέσεις  με συγκατηγορουμένους του για εγκληματική οργάνωση και  με αναφορές στην ενοχή του, χωρίς  να ληφθεί υπόψη το τεκμήριο αθωότητάς του.

Ο προσφεύγων, καταδικάστηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με αμετάκλητη απόφαση σε 23 έτη κάθειρξη. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο δίκασε με την ίδια σύνθεση που είχε δικάσει όλους τους συνεργούς του προσφεύγοντα, βασίστηκε στις καταθέσεις τους  και στις προγενέστερες καταδικαστικές αποφάσεις.

Το ΕΔΔΑ επανέλαβε ότι η  αρχή του τεκμηρίου αθωότητας αντικατοπτρίζει την άποψη ότι κανένας κατηγορούμενος δεν θεωρείται  ένοχος πριν αποδειχτεί βάσει νόμου.  Στην παρούσα υπόθεση δέχτηκε  ότι λόγω της φύσης του αδικήματος που συμμετείχαν πολλά άτομα, ήταν εύλογο να αναφέρονταν οι πράξεις των συνεργών σε κάθε δικαστήριο που δίκαζε κάποιον από αυτούς, όμως διαπίστωσε ότι στη δίκη των συγκατηγορουμένων του, οι αναφορές στον προσφεύγοντα  δεν είχαν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σαφές ότι ο προσφεύγων θα είχε αργότερα δική του δίκαιη  δίκη και δεν είχε κριθεί ακόμα ένοχος.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα εγχώρια δικαστήρια στη δίκη του προσφεύγοντα,  είχαν την εξουσία αλλά δεν είχαν διορθώσει αυτό το ελάττωμα της διαδικασίας. Ο προσφεύγων δικάστηκε από δικαστήριο όχι αμερόληπτο που τον είχε ήδη κρίνει ένοχο στις προηγηθείσες δίκες των συγκατηγορουμένων συνεργών του.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6§1 της ΕΣΔΑ. Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στον προσφεύγοντα ποσό 7.800 ευρώ για ηθική βλάβη και τα έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ