Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Καλλιέργεια και χρήση κάνναβης από παραπληγικό ασθενή για ανακούφισή του από τους πόνους.

 


Καλλιέργεια και χρήση κάνναβης από παραπληγικό ασθενή για ανακούφισή του από τους πόνους. Η καταδίκη του σε πρόστιμο 500 ευρώ δεν παραβίασε το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής 

Thörn κατά Σουηδίας της 01.09.2022 (αρ. προσφ. 24547/18) 

 

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων μετά από τροχαίο ατύχημα κατέστη παραπληγικός με πόνους σε καθημερινή βάση. Η προμήθεια οπιούχων αναλγητικών  δεν ήταν προσιτή σε αυτόν λόγω του κόστους τους. Ξεκίνησε ιδιωτικά την καλλιέργεια κάνναβης την οποία κατανάλωνε και ανακουφιζόταν από τους πόνους. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για καλλιέργεια , κατοχή και χρήση ινδικής κάνναβης. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή περίπου 520 ευρώ. Τα εγχώρια δικαστήρια έκριναν ότι η αναγκαιότητα δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης του ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βίωνε επέβαλαν μικρή ποινή. Ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Το Στρασβούργο  δέχτηκε ότι η επιβολή χρηματικής ποινής συνιστούσε παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του προσφεύγοντος ωστόσο σημείωσε ότι δεν είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της ποινής σε αυτόν και ότι του είχε χορηγηθεί συνταγογράφηση  για φάρμακα με βάση την κάνναβη.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι για την επίτευξη της δίκαιης ισορροπίας μεταξύ του ιδιωτικού συμφέροντος του προσφεύγοντος  στην ανακούφιση από τον πόνο και του δημοσίου συμφέροντος για την επιβολή ενός συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών και των φαρμάκων, οι σουηδικές αρχές είχαν ενεργήσει στα πλαίσια του ευρύ περιθωρίου εκτίμησης  που διέθεταν και δεν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ