Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΕνΔΕ: Επικήδειος λόγος εις μνήμην Γεώργιου Καλαμίδα, Προέδρου Αρείου Πάγου ε.τ.

 


             

 

 

 

         ΕΝΩΣΗ                                                          

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                

        ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

          ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

 ΤΗΛ: 213 2156114 -  FAX 210 88 41 529

                   Τ.Κ. 101. 71

       e- mail: endikeis@otenet.gr                                                          

                                                                                                                 

 

                                                                                                  Αθήνα,   6-9-2022                                                                                                      

 

Επικήδειος λόγος εις μνήμην Γεώργιου Καλαμίδα, Προέδρου Αρείου Πάγου ε.τ.                                      

 

Με οδύνη για το θάνατο  αλλά και ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη του προσφορά στην Ελληνική Δικαιοσύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον Γεώργιο Καλαμίδα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ.

Μαζί του συμβολικά αποχαιρετούμε τους αθόρυβους αγώνες και τις άοκνες θυσίες της γενιάς των Δικαστών που εκπροσωπούσε, οι οποίοι νομοτελειακά συντέλεσαν στην καταξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης μεταπολιτευτικά.

 Έχοντας ο ίδιος την καταγωγή του από το  Αγρίνιο, γεννημένος στα 1944, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1967. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1972, ως έμμισθος πάρεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών.   Το 1990 προήχθη σε Εφέτη,   και το 2004 σε Αρεοπαγίτη. Στις 3 Ιουλίου 2009 επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 30 Ιουνίου 2011, οπότε αφυπηρέτησε λόγω συμπλήρωσης του συνταγματικού ορίου ηλικίας . 

Τα αποχαιρετιστήρια  αυτά λόγια έχουν σκοπό να τιμήσουν στο στερνό ταξίδι του, την πολυσήμαντη ζωή και καριέρα του Δικαστή  Γεώργιου Καλαμίδα, που χωρίς φειδώ ανάλωσε για χάρη της Δικαιοσύνης. Έχουν σκοπό να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή σε Εκείνον, τον υπηρέτη του Δικαίου που με όλη τη δύναμη και την ψυχή του πορεύτηκε ως το τέλος του βίου του με ήθος και αξιοπρέπεια. Με συνέπεια και προσήλωση στις Αρχές του Δικαστικού Σώματος. Με θάρρος και σύνεση στην άσκηση του λειτουργήματος του. Με σεβασμό στον πολίτη και την Δημοκρατία.  Αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής που επιβάλλεται να αποτιθεί προς ένα καταξιωμένο επί σειρά ετών θεράποντα της Δικαιοσύνης, άξιο εκπρόσωπο αυτών που διεκόνησαν τη Δικαιοσύνη, λαμπρό επιστήμονα,  εξαίρετο οικογενειάρχη.

Οι συνοδοιπόροι του, δικαστικοί λειτουργοί, θα σας μιλήσουν για τον άνθρωπο και συνάδερφο που διακρινόταν για την άρτια επιστημονική του κατάρτιση,   την προσήλωσή του στο καθήκον, την αγάπη για τον άνθρωπο, την ακατάβλητη φιλοπονία,  την επιμέλειά του, την αντικειμενικότητα και αμεροληψία του, την ευθυκρισία του, το υψηλό του σθένος, την πίστη του στις θεμελιώδεις πανανθρώπινες αρχές, αξίες και ιδανικά που διακατέχουν έναν πραγματικά άξιο του ονόματός του και της υψηλής του αποστολής Δικαστή. 

Η δική μου γενιά μπορεί να μιλήσει για τον Πρόεδρο Γεώργιο Καλαμίδα που γνώρισε μέσα από το έργο του, το επιστημονικό και ανθρώπινο, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις αποφάσεις που άφησε ως παρακαταθήκη για μας τους νεότερους. Μας δίδαξε ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας,  με τις αποφάσεις του, την ερμηνεία και  εφαρμογή του δικαίου. Επί προεδρείας του με τις θεμελιώδεις αποφάσεις της Ολ. Αρείου Πάγου, 27/2009, 1/2010, 22/2009, 9/2010, επιλύθηκαν μείζονα νομικά ζητήματατου δικαίου της αναγκαστικής εκτέλεσης και του δικαίου της αποζημίωσης, που αποτελούν νομολογιακά ορόσημα μέχρι και σήμερα 13 χρόνια μετά την έκδοση τους. Ορόσημο για την διαμόρφωση του Κράτους Δικαίου υπό την προεδρία του υπήρξε, επίσης,  η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξ αφορμής των καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με την αοριστία των αναιρετικών λόγων αλλά και εκείνη   του ΑΕΔ όταν αποφάνθηκε για την αντισυνταγματικότητα του μέτρου της προσωπικής κρατήσεως  οφειλέτη του ελληνικού Δημοσίου. 

Ο Γεώργιος Καλαμίδας, πέραν της προσφοράς του στη νομική επιστήμη προσέφερε σε όλους εμάς κάτι ακόμα :

Μας δίδαξε, πώς να βρίσκουμε το μέτρο ,  πώς να απονέμουμε το δίκαιο ανεξαρτήτως κόστους, πώς να μαχόμαστε επιβεβαιώνοντας κάθε μέρα το τιμητικό τίτλο του ανεξάρτητου Δικαστή, πώς να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας και πόσο σημαντικό είναι να κερδίζεις την εμπιστοσύνη των πολιτών με την πειθώ και όχι με την επιβολή. 

Όλοι μας θα θυμόμαστε την άρνησή του να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τα προβλήματα διοίκησης και λειτουργίας της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να προσέλθω ενώπιον της Επιτροπής και καθήμενος ενώπιον των βουλευτών-μελών της, να απαντώ επί παντός θέματος, γιατί δεν συνάδει με το κύρος του θεσμού που εκπροσωπώ». Αλλά και την ομιλία του στην ΓΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το  2009 όπου απέναντι στο ανερχόμενο πρόβλημα της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης  αντέταξε τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή στο χώρο της Δικαιοσύνης, συνδέοντας τα άρρηκτα μεταξύ τους. 

 Οι Δικαστές και Εισαγγελείς ,μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Πρόεδρος, προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο ,εκφράζουμε την οδύνη μας στην οικογένεια του για την μεγάλη απώλεια.

Αγαπημένε μας Πρόεδρε καλό ταξίδι  

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης, που σε λίγο θα σε δεχθεί.

Αιωνία σου η μνήμη

Ελευθερία Κώνστα

Γ.Γραμματέας

 Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 ΠΗΓΗ ΕνΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ