Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Καταδίκη σε πρόστιμο τραγουδίστριας για σχόλιο ότι αυτός που έγραψε τη Βίβλο ήταν υπό την επήρεια κρασιού και ναρκωτικών!

 


Καταδίκη σε υψηλό πρόστιμο γνωστής τραγουδίστριας για σχόλιό της ότι αυτός που έγραψε τη Βίβλο ήταν υπό την επήρεια κρασιού και ναρκωτικών! Παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Rabczewska κατά Πολωνίας της 15.09.2022 (αρ. προσφ. 8257/13) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προσφεύγουσα είναι ποπ τραγουδίστρια στην Πολωνία, γνωστή με το όνομα Doda. Η ίδια προέβη σε σχόλια για τη Βίβλο κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, τα οποία τα εθνικά δικαστήρια κατόπιν μηνύσεως πολιτών έκριναν ως βλάσφημα. Συγκεκριμένα, η προσφεύγουσα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφου σχετικά με τη θρησκεία, απάντησε ότι πιστεύει σε μια «ανώτερη δύναμη» αλλά ότι την έπειθαν περισσότερο οι επιστημονικές ανακαλύψεις και όχι τόσο οι «απίστευτες [βιβλικές] ιστορίες» που γράφτηκαν από «κάποιον που είχε καταναλώσει κρασί και καπνίσει χόρτο».

Τον Ιανουάριο του 2012 το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας την καταδίκασε για το αδίκημα της προσβολής των θρησκευτικών συναισθημάτων και της επέβαλε πρόστιμο 5.000 πολωνικών ζλότι (1.160 ευρώ περίπου).

Επικαλούμενη το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) της ΕΣΔΑ, η προσφεύγουσα παραπονέθηκε ότι η χρήση και εφαρμογή του ποινικού νόμου στην περίπτωσή της δεν ήταν απαραίτητη, καθώς οι δηλώσεις της δεν ισοδυναμούσαν με ρητορική μίσους και ότι το πρόστιμο ήταν ιδιαίτερα υψηλό και ως εκ τούτου δυσανάλογο.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι οι δηλώσεις της προσφεύγουσας, ότι οι συγγραφείς της Βίβλου την έγραψαν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, ήταν η απάντηση σε ερωτήσεις για την ιδιωτική της ζωή, σε έντονο γλωσσικό ύφος, απευθυνόμενη στο νεανικό μουσικό κοινό της. Τα όσα δήλωσε η τραγουδίστρια δεν ισοδυναμούσαν με ρητορική μίσους ούτε υποκινούσαν ενέργειες μίσους ή θρησκευτική μισαλλοδοξία. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν είχαν παράσχει επαρκή αιτιολογία για να δικαιολογήσουν την παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης της προσφεύγουσας.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10 της Σύμβασης) και επιδίκασε στην προσφεύγουσα 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 

ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ