Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: απέλαση Νιγηριανού υπηκόου που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα

 


Η απέλαση Νιγηριανού υπηκόου που καταδικάστηκε για ποινικό αδίκημα δεν παραβίαζε την οικογενειακή του ζωή. Υπέρτερο το δημόσιο συμφέρον 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Otite κατά Ηνωμένου Βασιλείου της 27.09.2022 (αρ. προσφ. 18339/19) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στον προσφεύγοντα, Νιγηριανό υπήκοο επιδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 απόφαση απέλασης, παρά το γεγονός ότι του είχε χορηγηθεί άδεια παραμονής αορίστου χρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2004. Η απέλαση επακολούθησε της καταδίκης του το 2014 σε φυλάκιση 4 ετών και 8 μηνών για δύο κατηγορίες συμμετοχής με διάφορους τρόπους σε απάτη. Άσκησε έφεση κατά της απόφασης απέλασης που απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι η επίδραση στη γυναίκα και τα παιδιά του δεν θα ήταν «αδικαιολόγητα σκληρή» και δεν υπήρχαν μεγάλες επιτακτικές περιστάσεις ικανές να υπερκεράσουν το δημόσιο συμφέρον στην απέλασή του.

Επικαλούμενος το άρθρο 8, ο προσφεύγων παραπονέθηκε ότι η απέλασή του θα παραβίαζε το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής και ότι η τελική εγχώρια απόφαση δεν έλαβε υπόψη την υποχρέωση εξισορρόπησης των δικαιωμάτων όπως απαιτείται από τη νομολογία του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι αν και η απέλαση του προσφεύγοντος αναμφίβολα θα επέφερε δυσκολίες στη γυναίκα και στα παιδιά του, δεν υπήρχε τίποτα που να υποδηλώνει ότι είχαν απόλυτη ανάγκη την στήριξή του, καθώς ήταν ήδη τα παιδιά μεγάλα και ήδη ζούσαν αρκετό καιρό χωρίς τον πατέρα τους. Επιπλέον, η οικογένεια, που είχε ήδη αντιμετωπίσει τη μακρά απουσία του, είχε δεσμούς στην κοινότητα και θα είχε υποστηρικτικό περιβάλλον σε περίπτωση απέλασής του.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η ισχύς της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής του προσφεύγοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν τέτοια που να υπερτερεί του δημόσιου συμφέροντος για την απέλασή του. Συνεπώς, έκρινε ότι η απέλασή του δε παραβίαζε την ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή (άρθρο 8 της Σύμβασης).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ