Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΔΔΑ: Πολύχρονη διατήρηση προσωπικών δεδομένων εθελοντή αιμοδότη που αφορούσαν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

 


Συλλογή και πολύχρονη διατήρηση προσωπικών δεδομένων εθελοντή αιμοδότη που αφορούσαν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Drelon κατά Γαλλίας της 08.09.2022 (αρ. προσφ. 3153/16 και 27758/18) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων, Γάλλος υπήκοος, προσφέρθηκε να γίνει εθελοντής αιμοδότης σε χώρο αιμοδοσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας. Κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής συνέντευξης, ρωτήθηκε για τις σεξουαλικές του δραστηριότητες και συγκεκριμένα για το αν είχε κάνει ποτέ σεξ με άλλον άντρα. Αρνήθηκε να απαντήσει και το αίτημά του να δώσει αίμα απορρίφθηκε. Ταυτόχρονα τα προσωπικά του δεδομένα καταχωρήθηκαν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου το λήμμα έδειξε ότι η σχετική αντένδειξη αιμοδοσίας είχε εφαρμοστεί και στον ίδιο. Όλες οι μεταγενέστερες αιτήσεις του για εθελοντική αιμοδοσία απορρίφθηκαν.

Επικαλούμενος το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής), ο προσφεύγων υποστήριξε ότι τα δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τον εικαζόμενο σεξουαλικό προσανατολισμό του είχαν συλλεχθεί και διατηρηθεί από τη Γαλλική Υπηρεσία Αιμοδοσίας σε συνθήκες που παραβίασαν την ιδιωτική του ζωή. Στη συνέχεια, επικαλούμενος το άρθρο 8 μόνο του και σε συνδυασμό με το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων), κατήγγειλε στην προσφυγή του με αρ. 27758/18 τις αποφάσεις που απέρριψαν τα μετέπειτα αιτήματά του για αιμοδοσία το 2004, 2006 και 2016.

Εξετάζοντας την πρώτη προσφυγή, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η συλλογή και διατήρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων συνιστούσαν παρέμβαση στο δικαίωμα του προσφεύγοντος για σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής.

Ενώ η συλλογή και διατήρηση προσωπικών δεδομένων που αφορούν υποψήφιους αιμοδότες συνέβαλε στη διασφάλιση της ποιότητας του αίματος, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τα ευαίσθητα δεδομένα να είναι ακριβή, ενημερωμένα, σχετικά και μη υπερβολικά σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους και η περίοδος διατήρησης δεδομένων έπρεπε να περιοριστεί σε ό,τι ήταν απαραίτητο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα εν λόγω δεδομένα που αφορούσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα του προσφεύγοντος βασίστηκαν σε απλή εικασία χωρίς αποδεδειγμένα στοιχεία. Επιπλέον, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει ότι η περίοδος διατήρησης δεδομένων για πολλές δεκαετίες είχε ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να υπερβεί την αναγκαία περίοδο για τον επιδιωκόμενο σκοπό, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η υπερβολική περίοδος διατήρησης είχε καταστήσει την επανειλημμένη χρήση των δεδομένων δυσμενή για τον προσφεύγοντα, συνεπαγόμενη έτσι τον αυτόματο αποκλεισμό του από την εθελοντική αιμοδοσία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης λόγω της συλλογής και διατήρησης των σχετικών προσωπικών δεδομένων.

Ως προς τη δεύτερη προσφυγή, το Δικαστήριο απέρριψε ως εκπρόθεσμη την προσφυγή σχετικά με τις αποφάσεις που απέκλειαν τον προσφεύγοντα από οποιαδήποτε αιμοδοσία στις 16 Νοεμβρίου 2004 και στις 9 Αυγούστου 2006.

Το Στρασβούργο επιδίκασε στον προσφεύγοντα 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 9.000 ευρώ για έξοδα. 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 

ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ