ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΌ 1-1-2016
http://dikastis.blogspot.gr/2015/08/43362015-3.html
ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ: ****
Στο πρώτο μέρος της μελέτης (http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html) είχαμε ασχοληθεί με τις δαπάνες που δικαιούται ο δικαστικός, σύμφωνα με το Ν. 2685/1999, και αφορούν τη μετάθεση ή την υπηρεσία εκτός έδρας (βλ. μεταβατικά δικαστήρια). Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με τις δαπάνες απόσπασης και σεμιναρίων
http://dikastis.blogspot.gr/2015/08/43362015-3.html
ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ: ****
Στο πρώτο μέρος της μελέτης (http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html) είχαμε ασχοληθεί με τις δαπάνες που δικαιούται ο δικαστικός, σύμφωνα με το Ν. 2685/1999, και αφορούν τη μετάθεση ή την υπηρεσία εκτός έδρας (βλ. μεταβατικά δικαστήρια). Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με τις δαπάνες απόσπασης και σεμιναρίων
Α. ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ (άρθρο 13)
Σύμφωνα με το άρθρο 13, ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ: α. Οι αποσπώμενοι με αίτησή τους. β. αυτοί που παραμένουν στη θέση που αποσπάσθηκαν, κατά παράταση της αρχικής απόσπασης, εφόσον έχουν εξαντλήσει το όριο των
ημερών καταβολής σε αυτούς της σχετικής αποζημίωσης ή αποσπώνται πάλι μέσα σε έξι (6) μήνες στον ίδιο τόπο γ. Οι αποσπώμενοι από περιφερειακές υπηρεσίες στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και από την περιφέρεια κάθε νομού στην έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Οι δαπάνες απόσπασης χωρίζονται στα οδοιπορικά, την ημερήσια αποζημίωση και τις δαπάνες οικοσκευής, με τις κάτωθι διακρίσεις:
Ι. Μετακίνηση σε απόσταση μέχρι τα 70 χιλιόμετρα ή 10 ναυτικά μίλια από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας (§1 περ.α).
Δαπάνες μετακίνησης.
1. Αν ο δικαστικός μετακινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς, δικαιούται το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής (στο άρθρο 4 προσδιορίζεται τι μέσο μεταφοράς και τι θέση δικαιούται ο κάθε βαθμός).
2. Αν ο δικαστικός μετακινείται με ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο που ανήκει σε αυτόν ή σε σύζυγό του, δικαιούται χιλιομετρική αποζημίωση, που καθορίζεται από το άρθρο 6 και την Κ.Υ.Α. 2/56533/0022 (ΦΕΚ Β 1772/6-12-2006).
ΙΙ. Μετακίνηση σε απόσταση άνω των 70 χιλιομέτρων ή 10 ναυτικών μιλίων από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας και αυθημερόν επιστροφή (§1 περ.β).
α) Δαπάνες μετακίνησης
βλ. ανωτέρω ανάλυση
β) Ημερήσια αποζημίωση
Το ένα τρίτο (1/3) της ημερήσιας αποζημίωσης, αλλά μόνον για χρονικό διάστημα μέχρι σαράντα (40) ημερών. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται σε 29,35 ΕΥΡΩ (άρθρο 9) , ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου και άρα το 1/3 ισούται με 9,78 ΕΥΡΩ.
ΙΙΙ. Μετακίνηση σε απόσταση άνω των 70 χιλιομέτρων ή 10 ναυτικών μιλίων από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας και προσωρινή εγκατάσταση για όλο το διάστημα της απόσπασης (§1 περ.γ).
α) Δαπάνες μετακίνησης
βλ. ανωτέρω ανάλυση
β) Ημερήσια αποζημίωση
Ολόκληρη την ημερήσια αποζημίωση, αλλά μόνον για χρονικό διάστημα μέχρι σαράντα (40) ημερών. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται σε 29,35 ΕΥΡΩ (άρθρο 9), ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου.
γ) Δαπάνες διανυκτέρευσης
αλλά μόνον για χρονικό διάστημα μέχρι σαράντα (40) ημερών
(βλ. σχετική ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης, http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html)
γ) Δαπάνες διανυκτέρευσης
αλλά μόνον για χρονικό διάστημα μέχρι σαράντα (40) ημερών
(βλ. σχετική ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης, http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html)
ΙV. Απόσπαση άνω των έξι (6) μηνών.
α) Δαπάνες μετακίνησης
βλ. ανωτέρω ανάλυση
β) Δαπάνες οικοσκευής.
Αποτελούνται από το 1/2 του ποσού του άρθρου 14 ( 880,41 ΕΥΡΩ /2 = 440,205 ΕΥΡΩ) προσαυξανόμενο ΜΟΝΟ κατά 0,59 ΕΥΡΩ για κάθε χιλιόμετρο άνω των 150 χιλιομέτρων. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων.
Δηλαδή δεν ισχύουν οι λοιπές προσαυξήσεις που λαμβάνονται υπόψιν στην περίπτωση της μετακόμισης (βλ. σχετική ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης, http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html)
Σύμφωνα με την §3 του άρθρου 13 οι αποσπώμενοι δεν δικαιούνται άλλη ημερήσια αποζημίωση και δαπάνες διανυκτέρευσης για το χρόνο που καταβάλλεται αποζημίωση λόγω απόσπασης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Από την αντιπαραβολή των περ. α΄, β΄και γ΄ προκύπτει ότι κάθε ημέρα που πηγαίνει ο δικαστικός στην εργασία του και επιστρέφει δικαιούται δαπάνες μετακίνησης. Για ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο οι δαπάνες ανέρχονται σε 21 ΕΥΡΩ για 140 χιλιόμετρα.
2. Αν κάποιος έχει την τύχη να αποσπαστεί μέχρι 6 μήνες και εκ των πραγμάτων αναγκαστεί να εγκατασταθεί στον τόπο της απόσπασής του (βλέπεται είναι δύσκολο να έχεις την οικία σου στην Αθήνα και να πηγαινοέρχεσαι καθημερινά στην Καλαμάτα) του αναγνωρίζεται αποζημίωση μόνον για 40 ημέρες. Και μετά τι; Αυτό είναι ένας γρίφος. Το βέβαιο είναι ότι αντί το Δημόσιο να προσλάβει προσωπικό (που σημαίνει κόστος) «βολεύεται με τις αποσπάσεις» οι οποίες στο τέλος αποβαίνουν οικονομικά επιζήμιες για τον αποσπώμενο. Και για να μην παρεξηγηθώ: το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που προβαίνει σε αποσπάσεις, προφανώς και δεν ευθύνεται αφού κάπως πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Ευθύνη φέρει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που αφήνει το χώρο της Δικαιοσύνης με τόσα κενά και το μόνον που κάνει είναι να νομοθετεί για επιταχύνσεις των διαδικασιών.
3. Περίεργη επίσης είναι και η διάταξη της §3 του άρθρου 13 ότι οι αποσπώμενοι δεν δικαιούνται άλλη ημερήσια αποζημίωση και δαπάνες διανυκτέρευσης για το χρόνο που καταβάλλεται αποζημίωση λόγω απόσπασης. Αν το αντιλαμβάνομαι καλώς, αν κάποιος αποσπασθεί από την Αθήνα στο Βόλο και εγκατασταθεί εκεί προσωρινά (απόσταση μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων) και πάει για μεταβατικό στη Σκιάθο (στην οποία θα πρέπει να φτάσει από την προηγούμενη ημέρα και να κοιμηθεί εκεί) δεν δικαιούται δαπάνη για τη διανυκτέρευσή του (βλ. σχετική ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης, http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html). Μάλλον θεωρείται ότι πάει για διακοπές και αναψυχή.
Για να προλάβω τους κακόβουλους, οι ανωτέρω διατάξεις δεν έγιναν τώρα επί μνημονίου, αλλά προϋπήρχαν και επί των καιρών των παχιών αγελάδων.
Β. ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ (άρθρο 13)
Ο δικαστικός που μεταβαίνει ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ της υπηρεσίας του σε συνέδρια, σεμινάρια ή εργασίες κέντρων ερευνών, δικαιούται :
Ι. τη δαπάνη εγγραφής ή συμμετοχής σε αυτά, εφόσον υποβάλει σχετική εξοφλητική απόδειξη πληρωμής τους.
ΙΙ. Στους μετακινουμένους ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ (μόνον) αναγνωρίζονται τα έξοδα χρήσης ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου, η δαπάνη διανυκτέρευσης και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση (βλ. και ανάλυση στο πρώτο μέρος της μελέτης για τις δαπάνες εκτός έδρας http://dikastis.blogspot.com/2010/11/1.html)
Στο 3ο και τελευταίο μέρος της μελέτης, θα ασχοληθούμε με τις δαπάνες μετάβασης στο εξωτερικό
ΠΡΟΣΟΧΗ: το προγραμματάκι που μπορείτε να κατεβάσετε και αναφέρεται στο πρώτο μέρος της μελέτης, δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί ο υπολογισμός των δαπανών που αναλύονται στο δεύτερο μέρος (απόσπαση και σεμινάρια)
ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΗΘΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ (ΑΣΤΕΙΕΣ) ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή