Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Με λευκή απεργία απειλούν οι δικαστές


Έτοιμοι να προκαλέσουν «έμφραγμα» στην απονομή της Δικαιοσύνης εμφανίζονται δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ότι μια λευκή απεργία του κλάδου θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 75% του αριθμού των αποφάσεων που εκδίδονται "με συνέπεια την αγανάκτηση των πολιτών, την παραγραφή αδικημάτων και την καταδίκη της χώρας για καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης".
Οι δικαστικοί ζητούν την ακύρωση της υπαγωγής τους στο ΙΚΑ και την εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο. Παράλληλα, ζητούν να μη μειωθεί άλλο η αποζημίωση ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων, που ανέρχεται σε 870 ευρώ και έχει ήδη περικοπεί κατά 30% , καθώς και το επίδομα βιβλιοθήκης.
Ο Χαρ. Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης καταδεικνύουν  "μία συστηματική προσπάθεια οι δικαστές να υποβαθμιστούν και να δημοσιοϋπαλληλοποιηθούν".

====================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

21 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, είναι μια άστοχη κίνηση που θα προκαλέσει-ιδιαίτερα με τον τρόπο που θα την παρουσιάσουν τα ΜΜΕ-για μια ακόμα φορά την οργή του κόσμου. Τον τελευταίο καιρό είναι πλέον εμφανής η συστηματική προσπάθεια των λειτουργών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να μεταθέσουν τις ευθύνες τους για την ηθική και υλική χρεοκοπία της χώρας στους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ασφαλώς και πρέπει να αντιδράσουμε, αφού δε μπορούμε να μένουμε απαθείς, να παρακολουθούμε απλώς τις εξελίξεις και να αναμένουμε με στωικότητα το λαϊκό ξέσπασμα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις-που ήδη έχουν προαναγγείλει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις-εναντίον μας. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να πείσουμε τον κόσμο για το δίκαιο των αιτημάτων μας και μετά να σκεφτούμε μορφές αντίδρασης. Γνωρίζει ο κόσμος ποιος είναι ο μισθός των δικαστών; Γνωρίζει ο κόσμος πώς, γιατί και από ποιούς δόθηκαν οι "παχυλές" αυξήσεις πριν λίγα χρόνια;Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας των δικαστών;Ποιος φταίει για την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης;Και σε τελική ανάλυση, γνωρίζει ο κόσμος το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικαστές εφαρμόζουν τους νόμους που άλλοι ψηφίζουν;Δείτε τα σχόλια στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας!Αν μπορούσαν θα μας έτρωγαν ζωντανούς!Ο κόσμος δε γνωρίζει και για αυτό είναι εναντίον μας!Και σε αυτόν τον κόσμο λέμε εμείς σήμερα ότι θα κάνουμε λευκή απεργία και ότι με αυτόν τον τρόπο θα καθυστερήσει περισσότερο η απονομή της ήδη ταλαιπωρημένης δικαιοσύνης...Πρόκειται για αυτοκτονία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συμφωνώ καθόλου με το προηγούμενο σχόλιο. Η υποχρέωση ενημέρωσης του κάθε πολίτη όταν εκφράζει άποψη για το εισόδημα ή το μισθό των άλλων πολιτών ή την εργασία τους γενικά είναι αυτονόητη και λογική. Απλά σε αυτή τη χώρα ο καθένας έχει συνηθίσει χωρίς στοιχεία να λέει ότι του κατέβει στο κεφάλι. Αν η πλειοψηφία του κόσμου νομίζει ότι είμαστε υπάλληλοι, ότι δεν δουλεύουμε ή ότι κάνουμε εύκολη δουλειά και επομένως και αυτά που παίρνουμε πολλά είναι, ε δεν θα κάνουμε και ειδικά ρεπορτάζ και ντοκυμαντέρ για να ενημερωθούν. Όποιος δεν ξέρει ρωτάει και μαθαίνει. Η προσωπκή ανεξαρτησία του δικαστή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την οικονομική του ανεξαρτησία και δεν θα κάτσουμε για το λόγο αυτό να εξοντωθούμε οικονομικά με το φόβο της οργής του κόσμου για τα πολλά λεφτά που δήθεν παίρνουμε! οι ίδιοι πολίτες ας εξοργιστούν πρώτα με τους πολιτικούς και τους δεκάδες χιλιάδες υπεράριθμουςδημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν αντισυνταγματικά πολλές φορές(λ.χ. ΕΡΤ,Εφορίες,ΕΡΓΟΣΕ κλπ.)περισσότερα από τους δικαστές. Αλλά δεν είδα για αυτους να γίνεται καμία εξέγερση. Μήπως είδατε εσείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε θέλω να μπω σε καμία διαδικασία αντιπαράθεσης, ο καθένας έχει τη γνώμη του και δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Δύο πράγματα θέλω μόνο να γράψω σχετικά με το προηγούμενο ανώνυμο σχόλιο: 1)Η υποχρέωση ενημέρωσης του πολίτη δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Από που να ενημερωθεί ο πολίτης; Έχουν όλοι φίλους δικαστές ή θα πάνε σε ένα δικαστηρίο να ρωτήσουν τυχαία κάποιον δικαστή;Ενημερώνονται λοιπόν, από τα ΜΜΕ. Να θυμίσω τι έχουν γράψει έγκριτες εφημερίδες για τους μισθούς των δικαστών;Για "χρυσάφι", "μποναμά", "αυξήσεις πρόκληση" κτλ ; Ενδεικτικά μόνο: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,id=17754832. 2)Δεν έχει σημασία τι άποψη εκφράζει ο κόσμος στα blogs για τους δικαστές, αλλά έχει μεγάλη σημασία τι πιστεύει ο κόσμος για τη δικαιοσύνη. Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στους δικαστές δεν είναι απαίτηση δική μας, αλλά είναι απαίτηση της ίδιας της Δημοκρατίας. Έχουμε και εμείς ευθύνες για τη γνώμη που σχηματίζει ο κόσμος και πρέπει ο καθένας μας από την πλευρά του (ή από την έδρα του) να αγωνιστεί να αλλάξει αυτή η εικόνα.Μετά από αυτό να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας, αλλιώς σύντομα θα πετάνε και σε μας γιαούρτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι έχουμε υποχέωση να ενημέρωσουμε τον κόσμο με κάθε τρόπο(άρθρα σε εφημερίδες,τηλεοπτικές εμφανίσεις,συνεντεύξεις κλπ.)ότι οι δικαστές δεν είμαστε συντεχνία και ότι το ζήτημα είναι κυρίως θεσμικό.Παράλληλα,θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε "εσωστρεφείς" και να κάνουμε άνοιγμα προς την κοινωνία,συνεργαζόμενοι με άλλους κοινωνικούς φορείς και ομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς ο κόσμος να έχει πληροφορηθεί ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας μας, ποιος ο μισθός μας, πόσες ώρες εργαζόμαστε καθημερινά, ποιοι οι μισθοί των συναδέλφων του εξωτερικού και ποιοι οι μισθοί άλλων δημοσίων υπαλλήλων της ημεδαπής, καθόμαστε και υπονοούμε πως θα κάνουμε λευκή απεργία. Ο πολύς κόσμος είναι παραπληροφορημένος από τον κάθε είδους πολιτικίσκο, δημαγωγό και δημοσιογραφίσκο και νομίζει ότι παίρνουμε 5.000 ευρώ στο χέρι για 5 ώρες εργασία στη χάση και στη φέξη. Για να γίνουν τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί το έδαφος, αλλιώς όπως είπε και ο συνάδελφος θα μας πάρουν με τα γιαούρτια.
    Μα καλά, εδώ άλλοι κλάδοι (όπως οι εφοριακοί) με περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη και ουδέποτε έχουν μιλήσει δημόσια για λευκή απεργία και εμείς βγαίνουμε φάτσα φόρα και το βροντοφωνάζουμε; Δηλαδή χορεύουμε στο ρυθμό που μας χτυπάει η κυβέρνηση: να συγκρουστούμε με την κοινωνία. Και εν τέλει, ποιος εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Ένωσης να κάνει μία τόσο σοβαρή δήλωση. Ή μήπως την έκανε απλά μήπως και φοβηθεί η κυβέρνηση; Αυτή που δε φοβήθηκε τους αγρότες, τους μεταφορείς, τα βυτιοφόρα, θα φοβηθεί τους δικαστές !!!
    Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά και δεν είναι τρόπος διεκδίκησης αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιοι με όλες τις επιθέσεις που δεχόμαστε νιώθετε δικαστές; Όταν μας σέβονται μόνο όσοι κερδίζουν και μας μισούν όσοι χάνουν σε μια δίκη, γιατί πολύ απλά έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται; Τι στο καλό, το βράδι ξαπλώνετε στο κρεβάτι με τήβενο και νιώθετε έτσι; Γιατί από την εμπειρία μου την ημέρα δεν έχω την ίδια αίσθηση. Το λειτούργημα θέλει λειτουργούς για να το ασκούν. Οι λειτουργοί δεν φοράμε ταμπελάκι και αισθανόμαστε τέτοιοι, αλλά υποτίθεται ότι ασκούμε το έργο μας με συνθήκες δυτικοευρωπαϊκής δημοκρατίας (μάλλον όμως δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την γεωγραφική μας θέση). Το νόημα του προέδρου ήταν ότι άμα μας κόψουν τα επιδόματα θα αποδίδουμε δικαιοσύνη μόνο εντός των χρονικών ορίων του 8ωρου, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν μας θέλει η κοινωνία Δ.Υ. θέλω και εγώ τα δικαιώματα αυτών. Κουρτίνα 1 ή κουρτίνα 2. Και τα δυο δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Πρόεδρος υπονόησε το αυτονόητο. Ότι θα παράγουμε ανάλογα με τα λεφτά που θα παίρνουμε. Το λειτούρημτα δεν συνεπάγεται πουθενά εθελοντική εργασία.Όποιος εκ των "αγανακτισμένων" συμπολιτών μας θέλει να ενημερωθεί να ανοίξει κάτ΄αρχήν το Σύνταγμα και επισκεφτεί και καμία αίθουσα να δει υπό ποιές συνθήκες και ποιους δικάζουμε για να δει αν είναι εύκολη η δουλειά μας. Επειδή είναι εύκολη και απλή γι αυτό στα Μικτά Ορκωτά ψάχνουμε με τα κυάλια να βρούμε ενόρκους. Επειδή είναι εύκολη και απλή γι αυτό και κατεβαίνει επικίνδυνα ο μέσος όρος ζωής των συναδέλφων μας. Επειδή είναι εύκολη και απλή γι αυτό ελπίζει ακόμα σε εμάς ο απλός και απροστάτευτος πολίτης. Επειδή είναι εύκολη και απλή προφανώς γι αυτό ο συνάδελφος "Γιάννης" δεν έχει και πολλές απαιτήσεις από το λειτούργημά του... Ξυπνήστε συνάδελφοι και αντισταθείτε στο ισοπεδωτικό και φαύλο σύστημα μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος αλλά και το ίδιο το σύστημα που ακριβώς επειδή είναι φαύλο επιδέχεται πολλή διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα είπε όλα ο προηγούμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννης Ευαγγελάτος28 Μαρτίου 2011 στις 9:49 μ.μ.

    Επί προσωπικού....
    Κύριε ανώνυμε συνάδελφε, με γνωρίζετε προσωπικά;Πού έγραψα εγώ ότι δεν έχω πολλές απαιτήσεις από το λειτούργημά μου; Από ποιό ακριβώς μέρος των σχολίων μου συνάγεται αυτό;Γράφετε να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος. Αυτό ακριβώς είπα και εγώ!Να αντιδράσουμε, να διεκδικήσουμε...Με μια σημαντική όμως διαφορά: Αφού πρώτα ενημερώσουμε τον κόσμο, που εσείς προφανώς γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια (αν έχετε παλιά)με την αλαζονεία που δείχνετε όταν γράφετε "ε, δεν θα κάνουμε και ειδικά ρεπορτάζ και ντοκυμαντέρ για να ενημερωθούν. Όποιος δεν ξέρει ρωτάει και μαθαίνει...".Διαβάστε και το σχόλιο της συναδέλφου barpap για να δείτε με ποιους τρόπους ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ και μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο. Είδατε τη συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης; Άλλα είπε και αλλιώς μεταφέρθηκαν από το σύνολο του τύπου!Αυτή είναι η ουσία!Πόσοι είδαν τη συνέντευξη και πόσοι διάβασαν για τη λευκή απεργία;
    ΥΓ. Καλό θα ήταν όταν κάποιος καλεί τους συναδέλφους του "να ξυπνήσουν και να αντισταθούν στο ισοπεδωτικό σύστημα", να έχει τουλάχιστο το θάρρος να γράφει επώνυμα και όχι ανώνυμα όπως επιβάλλουν οι κανόνες του ισοπεδωτικού συστήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακαλώ, όταν γίνονται σχόλια ας μην επεκτεινόμαστε (και μάλιστα με προσωπικές αιχμές) στο τι είπε ο προηγούμενος ή το τι θα πει ο επόμενος, διότι εν συνεχεία θα πρέπει και αυτός (όπως είναι λογικό και όπως συνέβη) να απαντήσει επί προσωπικού και έτσι η συζήτηση εκτρέπεται. Σκοπός είναι να ανταλλάξουμε απόψεις και όχι να "φαγωθούμε" μεταξύ μας. Βεβαίως δεν έχω σκοπό να λογοκρίνω τα σχόλια (εκτός και αν είναι δυσφημιστικά – εξυβριστικά) απλά μια παράκληση υποβάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η "λευκή" απεργία είναι αντισυνταγματική . Δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο κόσμος θα εναντιωθεί. Πρέπει απλά να αφαρμόσουμε το Σύνταγμα .Πχ. Μετά τις λήξεις των συμβάσεων των εργαζομένων σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη που δεν προβλέπει την ανανέωσή τους . Η πχ αντισυνταγματική η διάταξη νομου που προβλέπει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα .- Τα λοιπά τα πρόλαβαν οι συνάδελφοι του ΣτΕ- Οι μάχες για εμάς δίνονται με τις αποφάσεις μας έτσι κερδίζουμε τον κόσμο και την Ελληνική Κοινωνία και όχι στο πεζοδρόμιο υπό την "σκέπη" του Α.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος από ανώνυμους σχολιαστές ήταν απρόκλητη και άδικη. Δεν πρέπει να βάλλουμε κατά συναδέλφων, αλλά να είμαστε ενωμένοι, όταν όλος ο κόσμος είναι εναντίον μας. Για αυτό και πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στον κόσμο και μετά να κερδίσουμε τις μάχες με τις αποφάσεις μας, όπως είπε και ο προηγούμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζητώ συγγνώμη από τον συνάδελφο που θίχτηκε από την κριτική που άσκησα όχι πάντως στο πρόσωπό του αλλά στην κατά τη γνώμη μου ατελέσφορη στάση που προτείνει ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι στην ευθεία επίθεση που δέχεται ο θεσμός.ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι τον σέβομαι ως πρόσωπο και ως επιστήμονα. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ Ή ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥς εχουν ηδη έτοιμη την ετυμηγορία τους σε ΒΆΡΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ (δυνατότητες μας δίνονται καθημερινά) να προσφέρει στο σύνολο του θεσμού και στον απλό πολίτη που μας έχει ανάγκη, δουλεύοντας σωστά και ας έχουμε λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στους εκλεγμένους από εμάς εκπροσώπους στη προάσπιση του όποιου ρόλου μας έχει απομείνει. Αν έβγαλα μια ένταση σε βάρος του Γιάννη αυτή προερχόταν από την αδικία που πολλές φορές αισθάνομαι όπως και ο ίδιος και απέναντι στην οποία θα ήθελα να είμαστε όλοι ενωμένοι Αυτά προς το παρόν. Αντώνης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η αδικία και η απογοήτευση που βιώνουμε καθημερινά για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει ο κόσμος, αναπόφευκτα δημιουργεί εντάσεις στις μεταξύ μας συζητήσεις.Το τελευταίο σχόλιο του Αντώνη Π. δείχνει ότι πρόκειται για άνθρωπο με ωριμότητα και ετοιμότητα πνεύματος και επομένως δε μπορεί κανείς να διαφωνήσει εύκολα μαζί του. Συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Συμφωνώ επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι μοιάζουν με θηρία έτοιμα να μας κατασπαράξουν με την πρώτη ευκαιρία. Συμφωνώ τέλος, ότι οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι έχουν την εμπειρία και την ικανότητα να τους αντιμετωπίσουν και για αυτό πρέπει να τους έχουμε εμπιστοσύνη.Όμως εκεί που διαφωνώ και εξήγησα σε άλλα σχόλια τους λόγους που διαφωνώ, είναι ότι δε θεωρώ σπατάλη ενέργειας την προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου. Και σε αυτήν την προσπάθεια δε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, αλλά μπορούμε όλοι να συνδράμουμε, όπως και όπου μπορεί ο καθένας.Κλείνοντας το σχόλιο αυτό και ενδεχομένως και το θέμα, θα διατυπώσω κι εγώ την ίδια ευχή με τον Αντώνη Π. : Ας προσπαθήσει ο καθένας από τη θέση του να προσφέρει στο σύνολο του θεσμού και στον απλό πολίτη που μας έχει ανάγκη. Ίσως τότε να αλλάξει κάτι στην πολύπαθη δικαιοσύνη, και γιατί όχι, και στον κόσμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσωπικα και μετά από μία εκπομπη στο κανάλι της Βουλής όπου όλοι οι Βουλευτές ειρωνεύονταν τους προέδρους των ενώσεων - Να μην πω τι τους έσυρε η Λιάνα Κανέλη - προ έτους περίπου, κατά την παρουσία τους σε μία επιτροπή της Βουλής αμφιβάλλω αν έχουν την ικανότητα που χρειάζεται για τον χειρισμό των υποθέσεών μας.Δεν μπορεί να σε προσβάλλουν κατάμουτρα και εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα κάτω από το προσωπείο του καθωσπρεπισμού . Μερικές φορέσ πρέπει να μιλάς την "γλώσσα" του συνομιλιτή σου για να σε καταλαβαίνουν .
    Οι διαπραγματεύσεις είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό . όσο για την ενημέρωση του κόσμου αυτή δεν χρειάζεται να γίνει . Εμείς σε αντίθεση με τους πολιτικούς αποφασίζουμε είτε υπέρ του ενός διαδίκου είτε υπέρ του άλλου ενώ οι πολιτικοί μονίμως στα δύσκολα
    "αναβάλλουν κρείσσονες" συνεπώς δεν πρόκειται να έχουμε αποδοχή μέσω των ΜΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν καταλαβαίνω για τι πράγμα ακριβώς θα αφορούσε μία ενημέρωση του κόσμου: υπήρξε ποτέ εποχή που οι δικαστές αμοίβονταν όπως πρέπει, δίκαζαν σε αίθουσες κατάλληλες για δικαστήριο και όχι σε αχυρώνες, τους σεβόταν ο κόσμος και η πολιτική εξουσία, δούλευαν ελάχιστα λόγω μικρής δικαστικής ύλης, δεν μετατίθονταν κλπ.?Απ'ότι ξέρω όχι. Πρέπει να το καταλάβουμε:Ο κόσμος στην Ελλάδα δεν μας συμπαθεί λόγω της νοοτροπίας του Έλληνα και όχι λόγω έλλειψης ενημέρωσης για το συμβαίνει στους δικαστές και στη δικαιοσύνη γενικώς. Αλλά διεκδικήσεις μόνο με συζήτηση και χωρίς δικαίωμα απεργίας, όπως έδειξαν οι τελευταίου 12 τουλάχιστον μήνες με τις πρωτοφανείς επιθέσεις κατά των δικαστών δεν γίνονται(ΙΚΑ, μισθολογικό, ελλείψεις στα δικαστήρια που συνεχίζονται κ.ο.κ.)Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία απλά να αποφασίζει και εμείς να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή μπορεί αυτό να μην αρέσει στον κόσμο, λες και πρόκειται κάποιος από εμάς να κατέβει στις εκλογές και χρειάζεται τη συμπάθεια του κόσμου(όπως ακριβώς οι πολιτικοί). Καλό θα ήταν οι πολίτες να ήταν με το μέρος μας, όπως συμβαίνει σε άλλες(πολιτισμένες)χώρες. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει εδώ, ενόψει δε της οικονομικής κατάστασης όχι μόνο θα συνεχίσει να ισχύει αλλά κατά τη γνώμη μου θα διογκωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Χατζηνικολάου στην εφημερίδα REAL NEWS της Κυριακής 20.3 (αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας την 21.3) και την πρόσφατη (28.3) επιστολή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια νομίζω ότι αρκετοί από σας θα συμφωνήσετε ότι παρίσταται άνευ ετέρου επιτακτική η ανάγκη να καταστήσουμε τους συμπολίτες μας ουσιαστικούς κοινωνούς των όρων άσκησης του λειτουργήματός μας, όπως προτάθηκε από τους συναδελφους στα παραπάνω σχόλια, με σκοπό περαιτέρω την αλλαγή της υφιστάμενης όντως νοοτροπίας του Ελληνα. Και τούτο γιατί, έχω τη γνώμη ότι γίνεται προσπάθεια να ευτελιστεί και η τρίτη, κατά τη συνταγματική σειρά, λειτουργία της Πολιτείας (η δικαστική) με τη δημιουργία εντυπώσεων περί πλημμελούς εκτέλεσης του λειτουργήματός μας. Έχω την εικόνα, ωστόσο, ότι εξακολουθούμε να είμαστε το τελευταίο "refugium" των συμπολιτών μας για το λόγο ότι είμαστε συνεπείς, πράγμα το οποίο αποδείξαμε, αντιμετωπίζοντας δραστικά τα όποια "νοσηρά" φαινόμενα του Σώματος. Η ματαίωση της επιχειρούμενης υποβάθμισής μας-σε όλα τα επίπεδα- δεν θα επέλθει, κατά τη γνώμη μου, με "λευκή" απεργία αλλά συναρτάται αποκλειστικά και μόνο με τη στάση μας, ειδικότερα δε, μεταξύ των άλλων και με τη συνέπεια. Γιατί τελικά, νομίζω, ότι δεν είναι θέμα οικονομικό αλλά θεσμικό. Πιστεύω, δε, ότι έχοντας στο νου καθένας μας τι πέρασε, τι εξακολουθεί να περνά καθημερινά υπηρετώντας τη δικαιοσύνη, και -πράγματι-με τι προσωπικό κόστος, διαθέτουμε τα αποθέματα από τη θέση μας να σταθούμε και να φέρουμε τους πολιτικούς και τους συμπολίτες μας στο επίπεδο μας (όχι βεβαίως αλαζονικά εννοούμενο) χωρίς να απεμπολήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία μας ως δικαστές, άνθρωποι, και επιστήμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει δικαστής και ποια είναι η θεσμική του θέση στη συντεταγμένη πολιτεία. Να είστε βέβαιοι γι αυτό. Δεν χρειάζεται επιχειρηματολογία επί αυτονόητων θεσμικών καταστάσεων. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας τα λέει όλα ξεκάθαρα. Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόμμα ώστε να αναζητά ποσοστό αποδοχής από το λαό. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν αποτελεί απόρροια της ιστορικής της συνέχειας και παράδοσης της σε βάθος χρόνου, στην πράξη και με αποφάσεις, και όχι με επικοινωνιακές πρακτικές πολιτικού τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Περί υπαλληλοποίησης...

    Υποστηρίζεται από πολλούς η άποψη τον τελευταίο καιρό οτι σημασία δεν έχει ούτε το πως απογράφεται ο δικαστής, ούτε κάτω από ποιες κτιριακές συνθήκες απονέμει δικαιοσύνη ( εάν το ακροατήριο π.χ. είναι πρώην κατάστημα κλπ. όλοι τα γνωρίζουμε ), ούτε σε τι είδους μισθολόγιο εντάσσεται κλπ.κλπ., αλλά σημασία για το θεσμικό του ρόλο έχει το πως ο ίδιος αισθάνεται και αντιλαμβάνεται τη λειτουργική του αποστολή. Εάν δηλ. ο ίδιος δεν αντιληφθεί το θεσμικό του ρόλο, και αυτό είναι που προέχει, ουδέποτε θα αισθανθεί λειτουργός της θέμιδος. Ομολογουμένως πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα άποψη. Θα πρότεινα, λοιπόν, να διεξαχθεί ένα συνέδριο σε θέματα δικαίου και δικαοοσύνης, γενικότερα, με βασικούς ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης στη χώρα μας και προσκεκλημένους εξέχουσες επίσης προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας. Ως χώρο, όμως, διεξαγωγής του συνεδρίου θα πρότεινα όχι την επιβλητική αίθουσα κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης, διακοσημένη με τις γκραβούρες και τους ογκώδεις ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων ζωγράφων, που διαποτίζονται από τον προσεγμένο φωτισμό των εντυπωσιακών πολυελαίων, αλλά ένα απλό ισόγειο εμπορικό κατάστημα της οδού Εγνατία στη Θεσσαλονίκη ή της Πατησίων στην Αθήνα χωρητικότητας τουλάχιστον 1.000 ατόμων, με τον γνωστό απλό φωτισμό και πενιχρό διάκοσμο. Έτσι, από περιέργεια και μόνο, για να δούμε πόσοι από τους ανωτέρω θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και τι αριθμός κοινού θα προσέλθει για να παρακολουθήσει...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η επιχειρούμενη υποβάθμισή μας-σε όλα τα επίπεδα- ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ επ' ουδενί να περάσει!!!Έχει απόλυτο δίκιο ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων. Οι τρεις Λειτουργίες (Εξουσίες) του Κράτους, Νομοθετική, Εκτελεστική & Δικαστική, ΕΙΝΑΙ και πρέπει να παραμείνουν ισότιμες και ισόκυρες, ΕΙΤΕ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ. Ο Δικαστικός Λειτουργός εργάζεται πολύ περισσότερο απ’ όσο κάποιοι νομίζουν και η συμβολή του στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και της Δημοκρατίας ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ. Όσοι εκ των Λειτουργών των δύο άλλων Λειτουργιών φρονούν [..δυστυχώς] το αντίθετο, μήπως πρέπει να απαντήσουν και στο ερώτημα του κ. Αθανασίου εάν «θέλουν τους Δικαστές & Εισαγγελείς ανεξάρτητους, ισότιμους και ισόκυρους Λειτουργούς με τους Λειτουργούς των δύο άλλων Εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής (τους βουλευτές), και της εκτελεστικής (τα μέλη της κυβέρνησης), ή όχι;;» και αν όχι, ΓΙΑΤΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατά καιρούς διεξάγονταν και διεξάγονται δημόσιες συζητήσεις (σε συνέδρια κλπ.) για θέματα δικαιοσύνης με προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, εκπροσώπους ενώσεων και γενικότερα αρκετού αριθμού δικαστών. Συχνά πολλοί ομιλητές από ετών έβαλαν σκόπιμα κατά των δικαστών κατά τρόπο προσβλητικό ξεπερνώντας τα όρια της κριτικής. Θυμάμαι κάποτε σε μία ημερίδα με ευρύ κοινό όλου του νομικού κόσμου, ομιλητές είχαν αναλώσει (χωρίς υπερβολή) τα 3/4 της ομιλίας τους στο να αναλύουν ψυχολογικά τέστ από τα οποία θα έπρεπε να περνάει ο εισαχθείς στην ΕΣΔΙ πριν να δικάσει! Στην προηγούμενη γενική συνέλευση συστήθηκε στον Πρόεδρο της Ένωσης να διαβάσει ένα βιβλίο όπου στον τίτλο του εάν θυμάμαι καλά επεριήχετο η λέξη ΄΄φαυλοκρατία΄΄! Και πολλά άλλα παρόμοια για να μην πω και χειρότερα. Και εμείς τι κάνουμε όταν ακούμε τέτοια; μα φυσικά καθόμαστε και ακούμε... ακούμε... ακούμε... ατάραχοι... Και μ΄ αυτά και μ΄αυτά να που φτάσαμε σήμερα! Να παίζουν μαζί μας κι εμείς να συγκεντρωνόμαστε μεταξύ μας λέγοντας ο ένας στον άλλο επιχειρήματα για να θεμελιώσουμε τη θεσμική μας υπόσταση! Οτι δηλ. ΄΄όχι κύριοι των μ.μ.ε. ή της εκτελεστικής εξουσίας, δεν είμαστε αυτό, που λέτε, είμαστε λειτουργοί΄΄ και διάφορα άλλα τέτοια... σαν να αναζητάμε θεσμική επιβεβαίωση. Και επειδή η ζωή δεν είναι μόνο δίκες και δικαστήρια, όπου εκεί αναπόφευκτα συναντάμε τον σεβασμό χωρίς να καταβάλουμε και ιδιαίτερη προσπάθεια, ερωτώ: Σε κάτι τέτοιες εξωδικαστικές στιγμές, που γινόμαστε αποδέκτες προσβολών δεν μπορεί ένας, όχι δύο, ένας μόνο, εκπρόσωπος μας να αποχωρήσει επιδεικτικά από το χώρο, είτε, συνεδριακός είναι αυτός, είτε τηλεοπτικό κανάλι, είτε οτιδήποτε άλλο; Έτσι για να έχουμε να θυμόμαστε και να αναπολούμε το περιστατικό επί χρόνια για λόγους γοήτρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ