Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μετέωρα τα ειδικά μισθολόγια


Η επιτροπή, που έχει συσταθεί για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, παρέδωσε το σχέδιό της στους αρμόδιους υπουργούς. Ολα τα ειδικά επιδόματα βρίσκονται στον αέρα. Διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις αποδοχές κατά κλάδο«E» 1/3
  

Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ. 

Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).
Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:
  • Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
  • Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
  • Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.
Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.
Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ
Διαφορές 800 ευρώ ανάλογα με το υπουργείο
Σε «πατρίκιους» και «πληβείους» είναι χωρισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οπως προκύπτει από την έκθεση για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, η οποία παραδόθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι διαφορές των αμοιβών για τους πρωτοδιόριστους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προσεγγίζουν τα 800 ευρώ τον μήνα ανάλογα το υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, όπου οι αποδοχές ενός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου με πτυχίο πανεπιστημίου φθάνουν στα 2.070 ευρώ τον μήνα.
Ακολουθούν οι αμοιβές στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και των γεωτεχνικών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για τις υπόλοιπες ειδικότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο εισαγωγικός μισθός (ΠΕ) ανέρχεται στα 1.520 ευρώ.
Τις χαμηλότερες αποδοχές... λαμβάνουν στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Εθνικής Αμυνας, χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.
Οπως γίνεται αντιληπτό, με το ενιαίο μισθολόγιο (η έκθεση θα αποτελέσει βάση συζήτησης για τη διαμόρφωσή του) η «ψαλίδα» θα μειωθεί, κάτι που σημαίνει περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.
Η προσαρμογή θα επιδιωχθεί να γίνει σταδιακά, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Εξάλλου, στην έκθεση αναφέρονται όλα τα επιδόματα που χορηγούνται, η διαστρωμάτωση των αμοιβών σε κάθε υπουργείο, καθώς και αναλυτικά παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι δαπάνες μισθοδοσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Κώστας Τσαχάκης


===================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. Αρθρο 191.

    1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή
    καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις
    ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να
    ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού
    στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν
    διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε
    επανειλημένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε
    φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων
    χιλιάδων μεταλλικών δραχμών.

    Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ποινικολόγος για να αντιληφθεί ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της παραπάνω διάταξης, όταν επί μήνες ιστοσελίδες όπως το newsit.gr χωρίς να κατανομάζουν την πηγή τους ισχυρίζονται ότι θα περικοπούν οι μισθοί και τα επιδόματα δικαστικών λειτουργών. Το ψευδές των παραπάνω ειδήσεων προκύπτει από την επίσημη διάψευση του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων τον Νόεμβριο του 2010(βλ. και αναδημοσίευση της στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 21/28.2.2011 που δημοσιεύετει και στο υπάρχον blog). Εκτός και αν οι συντάκτες αυτών των δημοσιευμάτων θεωρούν ότι ο Υπουργός ψεύδεται ή ότι οι ίδιοι γνωρίζουν περισσότερα από τον ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν χρειάζεται κανείς να ξέρει πολλά νομικά για να αντιληφθεί την κατάφωρη ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ του Συντάγματος, στην επιχειρούμενη υπαλληλοποίηση των Δικαστικών Λειτουργών και τη μείωση των αποδοχών τους και τούτο διότι οι αποδοχές τους προστατεύονται και επιβάλλονται από τη διάταξη του άρθρ. 88 παρ.2 του Συντάγματος και επί πλέον ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ και ΙΣΟΚΥΡΙΑ μεταξύ των τριών Εξουσιών [Λειτουργιών] του Κράτους, Νομοθετικής, Εκτελεστικής και Δικαστικής. Επιτέλους, επειδή η περιβόητη συσταθείσα Επιτροπή περί του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο φαίνεται να αγνοεί πάγιες και ουσιώδεις νομικές διατάξεις, που διέπουν το ΕΙΔΙΚΟ μισθολόγιο των Λειτουργών της αναφερθείσης ως άνω τρίτης Εξουσίας [Λειτουργίας]του Κράτους, ας πρυτανεύσει η λογική και ο σεβασμός των Συνταγματικών Επιταγών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι άνθρωποι δημιουργησαν την επιτροπη για τον έλεγχο του μισθολογικου κοστους στο δημοσιο και αφησαν απεξω βουλευτες και υπαλληλους της βουλης.Επίσης για να καλυψουν τους υψηλομισθους του υπουργειου οικονομικων προσθεσαν δικαστες και υπαλληλους του υπουργειου δικαιοσυνης και έβαλαν ως μεσο όρο μισθου (άκουσον άκουσον) αυτον του ελεγκτικου συνεδριου κι ετσι εμφανιστηκε μεγάλο ΄κοστος στο δικαιοσυνης.Να φτασει παλι ο δικαστης στην εξαθλιωση με μισθο ντροπης και δουλεια επι 24ωρου βασης;ε οχι αυτη τη φορά.ολοι τη Πέμπτη στα προπυλαια του Α.Π στις 12.Εαν μας θελουν υπαλληλους θα χτυπαμε καρτα και 3 το μεσημερι τα στυλο κατω.Φτανει πια ο δικαστης να ειναι το εξιλαστηριο θυμα.Ξερει ο κόσμος τους μισθους στο πρωτο βαθμο?ή μας νομιζουν εκατομυριουχους?ελπιζω τη φορά αυτη να μην περασει κανενα μετρο κατα των μισθων μας και υπερ της ολοκληρωτικης μας υποβαθμισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα όσα εγράφησαν ανωτέρω από τους προηγούμενους είναι απολύτως αληθή και ΑΚΡΙΒΗ. Φτάνει πια η απόπειρα υπαλληλοποίησης Δικαστών & Εισαγγελέων. Είναι καιρός αυτοί που επεξεργάζονται τεχνάσματα, όπως αναφέρεται στο προηγούμενο σχόλιο,να πάψουν να..."αγνοούν" ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ τον σεβασμό και τον διακριτό ρόλο των τριών Εξουσιών [Λειτουργιών] του Κράτους, που για όσους κάνουν ότι δεν τις γνωρίζουν [παρά την θεσμική θέση, που κατέχουν] είναι η Νομοθετική, η Εκτελεστική και η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ. Κάθε περαιτέρω σκέψη τους είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ και δημιουργεί υποψίες για ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ της Δικαιοσύνης αλλά και εν γένει του Κράτους! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι,
    για το θέμα του μισθολογικού καθεστώτος των Δικαστών, μεταξύ άλλων, έχω γράψει το άρθρο "Υψηλόμισθοι" (εκκρεμεί προς δημοσίευση στην Εφημ. της Ένωσης Δικ & Εισ.). Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.vetonews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4767:2011-05-31-20-45-37&catid=45:2010-02-17-09-02-06&Itemid=75 για να το διαβάσετε, όπου θα αντιληφθείτε ότι η "ταλαίπωρη" μερίδα ναυτικών με βαθμό του απλού ναύτη αμείβεται κατα πολύ περισσότερο από εμάς. Προσωπικά ήδη σκέφτομαι να βγάλω φυλλάδιο ναυτικού και σας μιλάω σοβαρά.
    Ανδρομέδα Ε.Στεφανίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ