Της Ιωαννας Mανδρου
Η θεσμική υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, της τρίτης συνταγματικής λειτουργίας του πολιτεύματος, προβληματίζει έντονα πλέον τους δικαστές και τους εισαγγελείς.
Και η προχθεσινή διαμαρτυρία τους είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις τους. Η αποστροφή στον λόγο του προέδρου της Ενωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου, που μεταξύ άλλων είπε, πως «έχουμε οικονομική κατάρρευση και κοινωνική κρίση που βαθαίνει, ας μην αφήσουμε και τους θεσμούς σε ελεύθερη πτώση», συμπυκνώνει την αγωνία των δικαστών για τα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης.
περισσότερα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_13/03/2011_435723
==================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΣΤΟ συγκεκριμένο δημοσίευμα της ¨Καθημερινής¨ υπάρχει και η αναφορά σε δικαστικό ο οποίος δήλωνε με απογοήτευση στην «Κ» ότι στο τέλος «θα δικάζουμε τα πρεζάκια και την παραβατικότητα των αθίγγανων και των ανέστιων αλλοδαπών…».
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπ' ευκαιρία της ανωτέρω δήλωσης ήμουν προετοιμασμένος να γράψω κατεβατό ολόκληρο αλλά υπαναχώρησα, διότι δεν μπορούσα να εκφραστώ με ήπιο τρόπο.
Κατανοώ απόλυτα (όπως και οι περισσότεροι από εμάς) την αγωνία του ανωτέρω συναδέλφου που νιώθει όπως όλοι μας στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης: ότι δεν μπορούμε να δικάσουμε αυτούς που πραγματικά πρέπει να δικασθούν.
http://www.justice.gov.uk/publications/docs/judicial-salaries-2009.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε πως αμοίβονται οι δικαστές σε χώρες που σέβονται το (άγραφο) σύνταγμά τους και όχι σε δημοκρατίες της μπανάνας όπως η δική μας. Στο παράδειγμα η Μεγ.Βρετανία, όπου σημειωτέον οι δικαστές δεν μετατίθενται ούτε προάγονται. Αυτό, σε συνδυασμό με το πραγματικά ειδικό μισθολόγιο(16.000 ευρώ για πρωτοδίκη μηνιαίως)τους κάνει, όχι τώρα, αλλά εδώ και αιώνες, πραγματικά ανεξάρτητους.