Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. για την Ελλάδα και τη λαθρομετανάστευση

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να μην ακολουθούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να μην στέλνουν πίσω στην Ελλάδα πρόσωπα που ζητούν άσυλο, όταν και εφόσον στη χώρα αυτή είναι πιθανόν να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

«Το ελληνικό σύστημα ασύλου δέχεται σημαντική πίεση λόγω υπερκορεσμού, ως αποτέλεσμα της οποίας δεν υπάρχει πλέον εγγύηση ότι τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο θα έχουν την αρμόζουσα αντιμετώπιση και ότι θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε.», δήλωσε η γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου Βέριτσα Τριστένγιακ.

Η γνωμοδότηση αυτή της Τριστένγιακ συνδέεται με δύο δικαστικές υποθέσεις που αφορούν έξι ανθρώπους από το Αφγανιστάν, την Αλγερία και το Ιράν, οι οποίοι εισήλθαν στην αρχή παράνομα στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και συνελήφθησαν εκεί, αλλά δεν υπέβαλαν τότε αίτηση για άσυλο.

Ένας Αφγανός κατάφερε αργότερα να φύγει για τη Βρετανία, ενώ οι άλλοι πέντε κατάφεραν να πάνε στην Ιρλανδία. Και στις δύο χώρες υπέβαλαν αμέσως αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.

Οι κανονισμοί της Ε.Ε. θα επέβαλαν οι άνδρες αυτοί να μεταφερθούν πίσω στην Ελλάδα ώστε τα αιτήματά τους να εξεταστούν εκεί.

Ωστόσο η Τριστένγιακ πρότεινε οι χώρες της Ε.Ε. να μην στέλνουν τα πρόσωπα που ζητούν άσυλο πίσω στη χώρα μέλος της Ε.Ε. στην οποία εισήλθαν αρχικά, εφόσον υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Αντιθέτως οι χώρες στις οποίες φτάνουν στη συνέχεια θα πρέπει «αυτές να εξετάζουν την αίτηση χορήγησης ασύλου», σύμφωνα με την ίδια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί σε πλήρη σύνθεση για την υπόθεση αυτή, αλλά συνήθως οι δικαστές του Στρασβούργου ακολουθούν την εισήγηση της γενικής εισαγγελέα.


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=384695&cid=4

=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

2 σχόλια:

  1. Μάλλον συγχέετε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Οι προτάσεις στις οποίες αναφέρεστε έγιναν από την Εισαγγελέα του ΔΕΕ στο πλαίσιο προδικαστικού ερωτήματος βρετανικού δικαστηρίου σχετικά με την ερμηνεία διατάξεων του κανονισμού Δουβλίνο 2. Η σύγχυση είναι δικαιολογημένη γιατί το ΕΔΔΑ εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο απόφαση σε υπόθεση που αφορούσε εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού στο πλαίσιο προσφυγής για παραβίαση διατάξεων της ΕΣΔΑ (MSS κατά Ελλάδας και Βελγίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Μάλλον συγχέετε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων
    ========================
    Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση.
    Αν μπορείτε θα παρακαλούσα να μας αποστείλετε ένα link με τις σχετικές πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ