Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Πριν από ένα χρόνο (20-2-2011) είχα αναρτήσει ένα EDITORIAL αναφορικά με το στατιστικό δελτίο που συμπληρώνουμε μετά την έκδοση των πολιτικών αποφάσεων (http://dikastis.blogspot.com/2011/02/greek-statistics.html) και με το πόσο αναγκαίο είναι αυτό να αναμορφωθεί και να επικαιροποιηθεί.
Προσφάτως βρέθηκα αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: που εντάσσονται οι υποθέσεις του Κτηματολογίου, καθώς δεν υφίσταται σχετική  κατηγορία στον πίνακα του στατιστικού δελτίου; Υπάρχει βέβαια η άποψη ότι το κτηματολόγιο μπορεί να ενταχθεί στον κωδικό 97 «Άλλες δίκες διοικητικής φύσεως», όμως θεωρώ ότι δεν υπάρχει ταυτότητα μεταξύ των δύο αντικειμένων. Κατόπιν τούτου επικοινώνησα με τη Στατιστική Υπηρεσία, και σε συνομιλία που είχα με την αρμόδια  υπάλληλο (η οποία ήταν ευγενέστατη και το ίδιο προβληματισμένη για τη μορφή του δελτίου) μου είπε να συμπληρώνω χειρόγραφα την κατηγορία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Επίσης με ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια επικαιροποίησης του δελτίου και ότι έχει γίνει προ τριμήνου μια πρώτη επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο γνωρίζει εκ του σύνεγγυς τις κατηγορίες των υποθέσεων, ώστε να υπάρξει μια συνεργασία για τη μορφή του δελτίου, χωρίς έκτοτε να υπάρχει απάντηση. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας τη ρώτησα αν θα ήταν δυνατόν να αποσταλούν στην Στατιστική Υπηρεσία προτάσεις επί του θέματος και μου απάντησε θετικά (ανάλογη συνεργασία υπάρχει με τον ΟΠΠΙ). Μετά ταύτα θα παρακαλούσα θερμά τους κ.κ. συναδέλφους να μου αποστείλουν τις παρατηρήσεις  τους για τη συμπλήρωση και αναμόρφωση των κατηγοριών του στατιστικού δελτίου, ώστε  να γίνει δυνατή η σύνταξη μιας όσο το δυνατόν ολοκληρωμένης πρότασης. Γνωρίζω ότι όλοι μας έχουμε βαρύτατο πρόγραμμα και επειδή πρέπει να ανταποκριθούμε τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, ο χρόνος δεν επαρκεί για μια εργασία όπως η ανωτέρω (στη γλώσσα του στρατού λέγεται «χώσιμο»). Όμως, επειδή πιστεύω ότι ένα στατιστικό δελτίο που θα απεικονίζει την πραγματική κατάσταση των υποθέσεων που εκδικάζονται, αποτελεί σοβαρό εργαλείο για την απονομή γρήγορης και ποιοτικής δικαιοσύνης (με την αναμόρφωση των διαδικασιών, την πλήρωση των θέσεων κτλ) θα παρακαλούσα θερμά όλους να συμμετάσχουν στην ανωτέρω προσπάθεια. Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

3 σχόλια:

  1. Για μενα πιο αχρηστο πραγμα απ' αυτο το δελτιο δεν υπαρχει..
    και ειναι προφανες οτι δεν διαβαζεται απο κανεναν αρμοδιο, πλην απο "καλοθελητες" που διαβαζουν μονο το χρονο καταθεσης του δικογραφου, τον συγκρινουν με το χρονο υπογραφης του δελτιου και μιλανε ειρωνικα για δικαστες που καθονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ με το ανωτέρω σχόλιο. Εξάλλου, από το έτος 2005 και μετά δεν έχουμε δει κανένα αποτέλεσμα από όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία, που σε κάθε περίπτωση καταλήγουν εις βάρος των δικαστών, αφού ως γνωστόν, η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από την προσωπική μου εμπειρία (τριών Πρωτοδικείων), έχω διαπιστώσει ότι η στάση ως προς τη συμπλήρωση του στατιστικού δελτίου ποικίλει. Στον Πειραιά, μας έδιναν τα στατιστικά δελτία μέσα στη δικογραφία και οι αρμόδιοι υπάλληλοι επέμεναν στη συμπλήρωσή τους σε σημείο καθυστέρησης δημοσίευσης της απόφασης μέχρι αυτό να συμπληρωθεί. Σε ένα μικρό επαρχιακό Πρωτοδικείο, άλλες φορές έβρισκα δελτία, άλλες όχι, και όταν τα συμπλήρωνα, προκαλούσα μεγάλη έκπληξη στον αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος αμφιβάλλω εάν ήξερε τι να τα κάνει. Στο μεσαίου μεγέθους Πρωτοδικείο, που υπηρετώ αυτό το έτος, ποτέ δεν βρήκα στατιστικό δελτίο μέσα στις δικογραφίες. Όμως, διαπίστωσα ότι αυτά συμπληρώνονται από τον αρμόδιο υπάλληλο (!), ο οποίος προφανώς και το υπογράφει αντί εμού ...
    Η γνώμη μου είναι, πριν αρχίσουμε να συζητούμε για επικαιροποίηση, να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε με το στατιστικό δελτίο. Θα το συμπληρώνουμε ή όχι; Δεν εννοώ βέβαια να αρνηθούμε κάποια υποχρέωση που έχουμε, αν έχουμε, αλλά, από τον τρόπο που έχω δει να αντιμετωπίζεται, συνάγω ότι δεν είναι υποχρεωτικό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ