Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Καταδίκη της Ουγγαρίας από το ΔΕΕ λόγω μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών


Καταδικαστική για την Ουγγαρία ήταν η απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη νέα νομοθεσία του κράτους, για τη μείωση του υποχρεωτικού ορίου συνταξιοδότησης στο δικαστικό κλάδο. Το δικαστήριο έκρινε ότι το κράτος παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Οδηγίας 2001/69 ΕΚ, επειδή αιφνιδιαστικά θέσπισε νομοθετικά μέτρα για την ελάττωση του υποχρεωτικού ορίου αποχώρησης δικαστών και εισαγγελέων κατά οχτώ χρόνια.

Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς δικαστές και εισαγγελείς όφειλαν να αποχωρήσουν υποχρεωτικώς από την θέση τους με την συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους. Με την πρόσφατη νομοθεσία ορίστηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 και στο εξής δικαστές και εισαγγελείς θα συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικώς με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2014 το γενικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης θα ισχύσει και για τους συμβολαιογράφους.
Το δικαστήριο σημείωσε αρχικά ότι η μείωση του υποχρεωτικού ορίου αποχώρησης στα 62 χρόνια συνιστά διακριτική μεταχείριση λόγω ηλικίας. Στη συνέχεια εξέτασε κατά πόσον η απόκλιση αυτή από τον κανόνα της μη διακριτικής μεταχείρισης δικαιολογείτο από κάποιον σκοπό δημοσίου συμφέροντος ή κοινωνικής πολιτικής. Πράγματι η Ουγγαρία επικαλέστηκε ότι η μείωση του ηλικιακού ορίου έγινε στο πλαίσιο μιας πολιτικής εξισορρόπησης των ηλικιακών ορίων αποχώρησης στον δημόσιο τομέα και επιπλέον με την κοινωνική στόχευση του ανοίγματος θέσεων εργασίας για νέους νομικούς επαγγελματίες.
Οι δικαστές του ΔΕΕ παρότι δέχθηκαν ότι εν προκειμένω ο σκοπός για την απόκλιση ήταν θεμιτός, ως σκοπός κοινωνικής πολιτικής, θεώρησαν ότι το μέτρο που χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη του σκοπού ήταν δυσανάλογο. Αυτό διότι το ηλικιακό όριο μειώθηκε κατά οχτώ χρόνια, ενώ η σχετική ρύθμιση εφαρμόστηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να οριστεί μια μεταβατική περίοδος και χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων που επρόκειτο να θιγούν από το νέο όριο συνταξιοδότησης.


========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. Δηλαδη αν καταλαβαινω καλα, οι δικαστες στην Ουγγαρια διαμαρτυρονται επειδη τους βγαζουν στη συνταξη νωριτερα?
    Τι επαγγελματικη διαστροφη ειναι αυτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικαστές στη χώρα μας σκόπιμο είναι να συνταξιοδοτούνται μετά από 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας ή σε κάθε περίπτωση στο 65ο έτος της ηλικίας τους με τον όρο πάντως να τηρούνται οι προυποθεσεις που έθεσε η απόφαση του ΔΕΚ στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε νέους νομικούς που πλέον έχουν σύγχρονη νομική παιδεία να αποκατασταθούν επαγγελματικά και στους νεότερους σε ηλικία δικαστές να προάγονται πιο σύντομα σε ανώτερους βαθμούς. Ετσι θα έχουμε και ένα επιπλέον κίνητρο να εργαζόμαστε με περισσότερο μεράκι και έμπνευση.Πάνω από 65 ετών ο δικαστής, όσο κι αν πιστεύει το αντίθετο, δυστυχώς δεν έχει ούτε σωματική ούτε ψυχική αντοχή να κάνει αυτή τη δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε 10.11.2012, ωρα 2:24, εχεις συνομιλησει μηπως καθολου με 67χρονους δικαστες, αν θελουν ή οχι να παραμεινουν κι αλλο στην υπηρεσια, και αν μαραζωνουν οταν φευγουν?
    Εγω καθολου δεν βλεπω να συμβαινει αυτο που λες, οτι "δεν εχουν αντοχη και ορεξη".
    Εξαλλου, μπορούν κάλλιστα να φυγουν και αρκετα πριν απο τα 65, με ΠΛΗΡΗ συνταξη.
    Αλλά αντιθετως, το 95% παραμενουν μεχρι να πιασουν το ανωτατο οριο, επειδη το θελουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εν προκειμένω, σκοπός της κυβέρνησης ήταν να απομακρυνθούν οι ανώτατοι δικαστές που αντιτίθενται στην πολιτική της.
    Το ίδιο συνέβαινε και στην Ελλάδα επί μεσοπολέμου και αργότερα, οπότε και θεσπίσθηκε όριο ηλικίας εκ του Συντάγματος.
    Είναι ζήτημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι θέμα αντοχής. Η άνοια και κυρίως η παράνοια έρχεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο καθένας απο μόνος του ξέρει πότε πρέπει να φύγει. Αλίμονο, αν κάποιος μένει επειδή δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ