Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της Πρόεδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

09/11/2012
                      ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                                                                               Αθήνα 9-11-2012




                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                            Της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,
                                  Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτη

            Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας αποφασίσαμε (κατά πλειοψηφία) να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την 21η- 11-2012 για δύο λόγους:

1)      Για να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του συνόλου των Δικαστικών Λειτουργών – μελών της Ένωσής μας (Δικαστών και Εισαγγελέων) τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, που υπερψήφισαν την επιβολή των νέων και σε τόσο υψηλό ποσοστό (άνω του 20%) μειώσεων στο Συνταγματικά κατοχυρωμένο Μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών, το οποίο έτσι υπέστη συνολικό ποσοστό περικοπών άνω του 60%, αγνοώντας τόσο το γεγονός ότι έτσι παραβιάζεται το Σύνταγμα (όπως γνωμοδότησε την 7η-11-2010 και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου) αλλά και ότι καθίσταται πλέον προβληματική η άσκηση των καθηκόντων των Δικαστικών Λειτουργών, δεδομένου ότι οι Δικαστές του πρώτου βαθμού θα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές από 1400€ έως 1900€, ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών τους, κατά τις συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις για τη διαμονή και τις μετακινήσεις τους σε πόλεις άλλες έκτος της οικογενειακής τους εγκατάστασης, αφού οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από την υπηρεσία τους, όπως συμβαίνει με άλλους ισότιμους προς εκείνους κρατικούς λειτουργούς (όπως πχ οι Βουλευτές).
2)      Για να καταστήσουμε σαφές στην Εκτελεστική Εξουσία ότι δεν πρέπει να θεωρήσει ότι το ζήτημα «έκλεισε» με την ψήφιση των μέτρων. Οι Δικαστικοί Λειτουργοί όλων των κλάδων θα είμαστε έτοιμοι, μετά από μερικές ημέρες, για να ενεργοποιήσουμε και άλλα μέσα αντίδρασης, κατά της υποβάθμισης του κύρους της Δικαιοσύνης και κατά της προσπάθειας υπαλληλοποίησης των Δικαστών. Το ζήτημα είναι θεσμικό και όχι οικονομικό.
Πέραν της δυσαρέσκειας και της αγανάκτησής μας εκφράζουμε και πάλι και την απορία μας για ποιο λόγο η Κυβέρνηση επέλεξε να έρθει σε βαθιά ρήξη με τη Δικαστική Εξουσία και να δημιουργήσει τόσο έκρυθμη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, αντί να υποχωρήσει σε ένα λογικό και ανεκτό ποσοστό νέων περικοπών, όπως ζητούσαμε όλες οι Δικαστικές Ενώσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι το σύνολο των Δικαστών είμαστε μόνο 4.000και το ποσό του δημοσιονομικού οφέλους-εσόδου από τις νέες περικοπές των αποδοχών είναι ελάχιστο.
Δηλώνουμε στους Έλληνες Πολίτες ότι μπορούν να εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους Έλληνες Δικαστές και τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν εξαρτούμε την άσκηση των καθηκόντων μας από το ύψος των αποδοχών μας και ότι έχουμε ως στόχο μας την προστασία των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την πάταξη της διαφθοράς.



                                                                                                Η Πρόεδρος
                                                                                    Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου
                                                                                                Αρεοπαγίτης

13 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το θρίαμβό σας, Κα Πρόεδρε. Η διαπραγματευτική σας τακτική κατάφερε να μεγιστοποιηθούν οι απώλειές μας. Πράγματι υπάρχει αλλαγή από την εποχή Αθανασίου: προς το χειρότερο!
    Συγχαρητήρια και στο Προεδρείο που συνεχίζει την κινητοποίηση για ... τρίτο μήνα. Για να δείξουμε, σε βάρος των ταλαιπωρούμενων πολιτών, ότι θυμώσαμε εμείς (βρε τι κάνουν τα ψηφαλάκια των πρωτοδικών της Αθήνας και της Θεσ/νίκης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως έφτασε η ώρα να αρθούν κάθε είδους κωλύμματα για να υπηρετούμε πλέον κοντά στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας;
    Μήπως πρέπει να σκέφτονται πλέον διαφορετικά όσοι αποφασίζουν μεταθέσεις ή τοποθετήσεις ( π.χ. απο Θεσσαλονίκη σε Αθήνα ή Κρήτη);
    Λέω μήπως γιατι οι καιροί είναι δύσκολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ενώσεως για την αξιοπρεπέστατη για τους δικαστές και τους πολίτες τοποθέτηση της. Συνεχίστε όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ανώνυμε 1:09 π.μ. Μήπως θέλετε να αναθεωρήσετε τη στάση σας και τον τρόπο σας; Προσέξτε διότι μου φαίνεστε εκτός γραμμής κόμματος, εεε... παρντόν, ένωσης, ήθελα να πω και, ως εκ τούτου, αντισυνταταγματικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω οτι είναι χωρίς νόημα πλεον ο αγώνας μας άλλωστε ότι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα δε ν το έχουμε κερδίσει με κινητοποιήσεις...δυστυχώς η παράταση της αποχής μας στην χωρα του 1.500.000 ανέργων και των 520 Ευρώ πρώτου μισθού μονο αρνητικές συνέπειες θα έχει για τον κλάδο μας...ουδείς είναι αλληλέγγυος με εμάς και ουδείς θέλει ακόμη και αυτή την διατήρηση των μειωμένων μισθών μας....ας το αντιληφθούμε...ο δε συσχετισμός της ορθής απονομής της δικαιοσύνης με το μισθολόγιό μας θα αποβεί εις βάρος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σ' ένα λογικό και ανεκτό ποσοστό νέων περικοπών όπως ζητούσαμε όλες οι ΔΙκαστικές Ενώσεις"
    ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ.... ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Κ. ΘΑΝΟΥ... ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ;; Π Ρ Ο Δ Ο Σ Ι Α
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στους συναδέλφους που θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις: Δυστυχώς, αυτή τη φορά το κακό παραέγινε!! Εγιναν πολλές περικοπές και αντι να σκεφτείτε τους διαδίκους που περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους κλπ, σκεφτείτε παρακαλώ πρωτα τους συναδελφους σας, ειδικά εμάς τους νεους, που θα λαμβανουμε αστειο μισθό για το "λειτουργημα" και σκεφτειτε και τον εαυτό σας... γιατι να ανεχθειτε τις αντισυνταγματικες περικοπες?? που ειναι η τηρηση του Σ? και ναι, απαντω: σε ακραια αντισυνταγματικα μετρα, να απαντατε με επισης ακραιες, οπως τωρα, κινητοποιησεις...ποτε πριν δεν αντιδρασαμε ετσι, γιατι ποτε πριν δεν εγινε τετοια επιθεση στο δικαστικο σωμα.. Ο δικαστης ειναι αρχοντας, δεν ειναι και δεν πρεπει να ειναι φτωχαδακι ουτε στην τσεπη, ουτε στο αξιωμα, ουτε στο φρόνημα, ούτε στην αξιοπρέπεια... Πρεπει ενωμενοι να νικησουμε την αντισυνταγματικη επιθεση αυτη...Οι υψηλοβαθμοι δικαστες δεν έζησαν αλλοτε τετοιες μειωσεις και ενδεχομενως να μην τους απασχολει σε τετοια εκταση οι μειωσεις μισθων- αλλα αυτοι πρεπει να σκεφτουν τους περισσοτερους- τους νεους συναδελφους που θα ζουν με μισθό που θα γελάει ο καθε κατηγορούμενος...Κρατειστε - ανεχτειτε ακομη την αποχη, για τους νεους εστω συναδελφους, που κυριολεκτικα πλεον θα επιβιωνουν και δεν θα ζουν οπως αρμοζει σε εναν δικαστη ...Μην σκεφτεστε τους μη- δικαστες, γιατι απλα κανεις δεν σκεφτεται εμας- μονο εμεις τον εαυτό μας, για τους συναδελφους και φιλους μας, για την διαβιωση της οικογενειας μας... Και αλλη δουλεια κανουν αυτοί που οντως πολυ κριμα αμειβονται με 500 ευρώ, αλλά αλλη δουλεια κανει ο δικαστης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις, αλλά αυτή τη φορά, εκτός από επείγοντα, να δικάζουμε και εργατικά. Εκεί πονάει. Αν μπορέσει να βρεθεί και μία φόρμουλα στα μεγάλα Πρωτοδικεία, ώστε να μοιράζονται οι υποθέσεις των εργατικών μεταξύ και των άλλων δικαστών που απέχουν και ανήκουν σε άλλο τμήμα. Στα εργατικά πρέπει να δώσουμε όλη την προσοχή μας. Είναι πιο επείγοντα από ποτέ νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλούμαστε να δικάζουμε τα εργατικά και τίποτε άλλο; Και βέβαια τα εργαστικά να τα δικάζουμε όχι με αμεροληψία αλλά (προφανώς) όπως θέλουν οι εργατοπατέρες και οι λεγόμενοι εργατολόγοι. Γιατί αλλιώς πως προεξοφλείται ότι πονάει; Άλλωστε βγήκε και ο τυφλοσούρτης Χρυσόγονου. Αυτά τα λένε δικαστές ή προπαγανδιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αμεροληψία θα δικάζουμε, μείνετε ήσυχος."Πονάει" εκεί τους εργαζόμενους και ίσως ήδη άνεργους, αλλά και τους εργοδότες που θέλουν να κλείσουν έγκαιρα τις εκκρεμότητες τους.Εξ ιδίων κρίνουν τ'αλλότρια κάποιοι.Πάντα καλοπροαίρετα σκεπτόμενοΙ...

      Διαγραφή
  10. Δεν είναι μόνο θέμα αν πονάει -που πονάει- αλλά ότι πλέον η πολιτεία συναρτά τις αποδοχές των δικαστικών με τη γενικότερη πολιτική μισθών και εισοδημάτων.
    Παρά τα ισχυρότατα συνταγματικά επιχειρήματα που και εδώ αναπτύσσονται σε ότι αφορά τα μισθολογικά σας, το εργατικό δίκαιο ξαναγράφεται και ο μισθός σαν ποσό και σαν προστασία, περνάει σε άλλο πρωτόγνωρο καθεστώς.
    Φυσικά δεν εισηγούμαι το να εγκαταλείψετε τη συνταγματική βάση της επιχειρηματολογίας σας, αλλά ποιο σύνταγμα βλέπετε να εφαρμόζεται; Θα αρκεστείτε εκεί; Δε βλέπετε ότι εκτός της υπερίσχυσης των θεσφάτων της Ε.Ε. εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια το παρασύνταγμα των πιστωτών μας;
    Προσωπικά σαν δικηγόρος συνδικάτων, βλέπω μια θετική και -αν μου επιτρέπεται- ανθρώπινη αντιμετώπιση από τις έδρες και μόνο παραπονούμενος δεν είμαι, αφού όλη αυτή η δίνη μας έκανε "ρεαλιστές" στις επιδιώξεις μας.
    ΟΜΩΣ ειδικά στα νέα θέματα, με μετενέργειες, καταχρηστικότητα ειδικών επιχειρησιακών κλπ συμβάσεων, νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μιά προσοχή και όχι εύκολη προσφυγή σε αοριστίες [;] δίχως κάλο έλεγχο, γιατί το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα, μπορεί να προσελκύσει ακόμη 2-3 unilever και άλλες 5-6 ΗΡ [οι θέσεις εργασίας που θα κερδηθούν δεν αναφέρθηκαν], αλλά θα στείλει το καλύτερο δυναμικό μας στο εξωτερικό.
    Οι πακιστανοί ήδη παίρνουν κινέζικα μεροκάματα, από πλευράς αγοραστικής αξίας, ζώντας υπό συνθήκες ζωώδεις, εκτοπίζοντας τον Έλληνα εργατοτεχνίτη, τον οποίο φοβούμαι ότι θα βλέπετε όλο και συχνότερα στο "σκαμνί" για μικροκλοπές κλπ.
    Να μην καταντήσουμε η ... νότια Βουλγαρία της Ε.Ε. από μισθολογική άποψη, γιατί τότε κανενός ο μισθός δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.
    Να εφαρμοστεί ο νόμος λοιπόν και όπου ευκατάστατοι εργοδότες "πάτησαν στο λαιμό" αυτούς που τους δίνουν κέρδη και αυξημένα μερίδια αγοράς να πληρώσουν ανθρώπινους μισθούς.
    ΝΑΙ αυτό θα πονέσει, εδικά αν οι υποθέσεις αυτές δικαστούν -σχετικά- σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. yπαρχει περιπτωση να γινει επιστρατευση αν συνεχιστουν οι απεργιες?ας μου απαντησει καποιος αν ξερει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ. 9:30 (18-11),
    Ας επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά, για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
    ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ "ΑΠΕΡΓΙΑ". Πραγματοποιούν "ΣΤΑΣΗ" μετά την 10η πρωϊνή ώρα, ενώ συνεχίζουν να δικάζουν καθημερινά τις επείγουσες υποθέσεις ποινικές και αστικές (ασφαλιστικά, υπό παραγραφή κλπ).
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΑΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, προηγουμένως τις μελετούν στο σπίτι ή το γραφείο τους, στη συνέχεια τις δικάζουν στην έδρα, και τέλος, τις διασκέπτονται (όταν πρόκειται για πολυμελή σύνθεση), γράφουν τις αποφάσεις τους και τις δημοσιεύουν .
    Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλές ημέρες και ώρες, και ιδίως στις ποινικές υποθέσεις υπό παραγραφή που συνήθως η συνεδρίαση του Δικαστηρίου, συνεχίζεται για πολλές ημέρες.
    Για παράδειγμα αναφέρω την εκδίκαση της υπόθεσης των κατηγορουμένων Δημάρχου και υπαλλήλων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα συνεχιστεί για ακόμη πολλές συνεδριάσεις. Οι τρεις δικαστές που συγκροτούν το Δικαστήριο από την έναρξη των κινητοποιήσεων των δικαστικών ενώσεων είχαν δηλώσει ότι τηρούν την απόφαση της ΕΔΕ για τη "στάση", στην πραγματικότητα, όμως, δεν σταμάτησαν μέχρι τώρα να δικάζουν, λόγω του κατεπείγοντος.

    Είναι, λοιπόν, η "στάση" των δικαστών, "απεργία";

    Επομένως, αφού δεν υπάρχει "απεργία", δεν νοείται και "επιστράτευση".
    Και τούτο, πέραν του ότι οι Δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά άμεσα όργανα της πολιτείας, και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα "επιστράτευσης" αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ