Δημοσίευση: 16 Ιαν. 2013, 17:07
Αθήνα
Δικαιοσύνη fast-track υποσχέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΑντώνης Ρουπακιώτης, με ρυθμίσεις που ανακοίνωσε σε συνέντευξή του.
Μιλώντας στο Mega, για την αποφυγή της αποφυλάκισης κρατουμένων λόγω 18μήνου αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων, στο εξής οι ανακριτές θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σε ειδικό φάκελο τις κρίσιμες ημερομηνίες αποφυλάκισης λόγω του 18μήνου. Τα στοιχεία αυτά των προφυλακισμένων θα μπορούν να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από τους αρμόδιους, προκειμένου να αποφεύγονται παραλείψεις και λάθη από τους δικαστικούς λειτουργούς. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία μετά τα περιστατικά που οδήγησαν επικίνδυνους κακοποιούς εκτός φυλακών.
Μιλώντας στο Mega, για την αποφυγή της αποφυλάκισης κρατουμένων λόγω 18μήνου αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων, στο εξής οι ανακριτές θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν σε ειδικό φάκελο τις κρίσιμες ημερομηνίες αποφυλάκισης λόγω του 18μήνου. Τα στοιχεία αυτά των προφυλακισμένων θα μπορούν να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή από τους αρμόδιους, προκειμένου να αποφεύγονται παραλείψεις και λάθη από τους δικαστικούς λειτουργούς. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία μετά τα περιστατικά που οδήγησαν επικίνδυνους κακοποιούς εκτός φυλακών.
Ο κ. Ρουπακιώτης προανήγγειλε, επίσης, τη θεσμοθέτηση εισαγγελέα-συντονιστή κατά της διαφθοράς. Όπως είπε «δεν θα υποκαθιστά τους οικονομικούς εισαγγελείς, αλλά θα συντονίζει το όλο έργο πάταξης της διαφθοράς».
Για την πρόταση σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είπε ότι «στηρίζω την πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης, της οποίας είμαι υπουργός και αυτή είναι και η άποψη μου».
Σε σχέση με τις εκφράσεις για κυβέρνηση Τσολάκογλου ο κ. Ρουπακιώτης είπε ειρωνικά «είμαι ένας δισέγγονος του Τσολάκογλου, μιλάτε με έναν μνημονιακό υπουργό, που έχει βαλθεί να καταστρέψει τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και να πουλήσει τη χώρα του... ». Κατέληξε ότι αυτές οι εκφράσεις «οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση από αυτή που υπάρχει και πυροδοτούν περιστατικά βίας».
Αναφερόμενος στην αυστηροποίηση των ποινών εξέφρασε την άποψη ότι «δεν αντιμετωπίζει από μόνη της τα προβλήματα» και υπογράμμισε: «Μην δημιουργείται πλάνη. Η αυστηροποίηση των ρυθμίσεων και των διατάξεων ακόμα και η κακουργιοποίησή τους δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Γιατί ξέρετε καμιά φορά φέρνει και το αντίθετο αποτέλεσμα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε, ωστόσο, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και δεν απέκλεισε την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών για μεγάλη φοροδιαφυγή, ενώ αποκάλυψε ότι μετετράπη σε κακούργημα η κατοχή βαρέων όπλων, όπως τα καλάσνικοφ.
Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των δικαστών επισήμανε ότι οι περισσότεροι παραμένουν στις έδρες τους και ότι κατάλαβαν πως και αυτοί πρέπει να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, κάνοντας όμως λόγο, για μεγάλες περικοπές που υπέστησαν.
Newsroom ΔΟΛ
Χωρίς να έχω πρόθεση να φανώ ότι διαρκώς διαμαρτύρομαι σε ό,τι προαναγγείλει ο κ. Υπουργός και χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός επαναλαμβάνοντας χιλιοειπωμένα πράγματα, εντούτοις θα ξαναγράψω τα ίδια που είχα γράψει και σε μια άλλη ανάρτηση με τίτλο «Παρέμβαση Ρουπακιώτη για τις αποφυλακίσεις στο 18μηνο»
ΑπάντησηΔιαγραφή«Όποιος έχει εκτελέσει καθήκοντα ανακριτή θα γνωρίζει ότι η ανάκριση δεν περατώνεται γρήγορα όχι λόγω της ραθυμίας των ανακριτών αλλά:
1) Διότι για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, χρειάζεται βούλευμα (όχι διάταξη με σύμφωνη γνώμη που θα ήταν ταχύτερη) ενώ οι τηλεφωνικές εταιρείες αργούν να στείλουν στοιχεία
2) Διότι για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, χρειάζεται βούλευμα (όχι διάταξη με σύμφωνη γνώμη που θα ήταν ταχύτερη) ενώ οι τράπεζες αργούν να στείλουν στοιχεία. Στη γνωστή υπόθεση του πρώην υπουργού, πόσο καιρό έκαναν οι τράπεζες του εξωτερικού να στείλουν στοιχεία;
3) Διότι οι δημόσιες υπηρεσίες απαντούν με σχετική καθυστέρηση στα αιτήματα των ανακριτών (ειδικά οι Δ.Ο.Υ.)
4) Διότι οι τοξικολογικές και λοιπές πραγματογνωμοσύνες καθυστερούν να συνταχθούν από τους πραγματογνώμονες
5) Διότι οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα σωρείας προσφυγών που καθυστερούν την ανάκριση (μιλάμε για τις καταχρηστικές προσφυγές, όπου το συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δε συντρέχει λόγος αποφυλάκισης, και την επομένη ημέρα ακολουθεί νέο αίτημα στον ανακριτή, ώστε μετά τη διαφωνία του να ακολουθήσει νέος κύκλος προσφυγών)
6) Διότι
7) Διότι.
Αν θέλετε γρήγορη ανάκριση πρέπει να αλλάξετε ΟΛΟ το θεσμικό πλαίσιο που αφορά όλο το πλέγμα της ανάκρισης. Αλλιώς καταργήστε τη και ας εισάγονται οι υποθέσεις απευθείας στο ακροατήριο, όπου θα αποφασίζονται τα περί προσωρινής κράτησης, περιοριστικών όρων, πραγματογνωμοσύνης κ.τ.λ. και αμέσως θα υπάρχει ένα κέρδος 6 μηνών.»
Η εξάντληση του 18μήνου πολύ σπάνια οφείλεται σε αμέλεια των ανακριτών να σημειώσουν τις κρίσιμες ημερομηνίες αποφυλάκισης. Προσωπικά όσους ανακριτές έχω γνωρίσει (παλαιούς και νέους, Πρωτοδίκες, Εφέτες ή Αρεοπαγίτες) είχαν υπό μάλης ένα τετράδιο στο οποίο σημείωναν τα άτομα που είχαν προφυλακίσει και τις ημερομηνίες λήξης της κράτησής τους. Φεύγοντας από το γραφείο το τελευταίο πράγμα που έκαναν ήταν πάντα να «τσεκάρουν» αριθμούς, ονόματα και ημερομηνίες. Πολλές φορές αντίστοιχο ημερολόγιο διατηρούσε και η γραμματέας της ανάκρισης. Επίσης πολλές γραμματείες εισαγγελίας είχαν το δικό τους ημερολόγιο και βεβαίως ας μην ξεχνάμε και τα έγγραφα από τις φυλακές όταν πλησιάζει κάποια κρίσιμη ημερομηνία. Με λίγα λόγια, ο φάκελος στον οποίο αναφέρεται ο κ. Υπουργός ήδη υπάρχει, όμως ουδόλως έχει επιταχύνει την ανάκριση ή έχει απομακρύνει την εξάντληση του 18μήνου.
Τελικα το fast-track εχει γινει πολύ της μοδας στα υπουργικα γραφεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί θα πει fast track; Μήπως τάκα-τάκα, πατ-κιούτ, τσάκα-τσάκα, άψε-σβήσε; Ας μου το εξηγήσει κάποιος στα υπουργικά ελληνοαγγλικά, γιατί ελληνικά-ελληνικά δεν ξέρω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όπως ακριβώς γράφει ο διαχειριστής. Τι καινούργιο περιέχει η εξαγγελία αυτή; Κάθε ανακριτής τηρεί με ευλάβεια κατάλογο προσωρινώς κρατουμένων, με τους χρόνους έναρξης και λήξης των χρονικών διαστημάτων προσωρινής κράτησης. Επίσης, υποβάλλεται χωριστή και ειδική κατάσταση προσωρινώς κρατουμένων στον Άρειο Πάγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓρήγορη ανάκριση; Ας γελάσω! Μα τι λες Dikastis.gr; Τι θα κάνουν μετά οι δικηγόροι; Η Βουλή ψηφίζει τους νόμους. Και κατά το πλείστον αποτελείται από δικηγόρους (οι οποίοι και έχουν αφήσει πίσω τους δικηγορικά γραφεία στα παιδιά τους)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρωτιεμαι, κανενας πολιτικος δικαστης δεν ειναι καταλληλος καποια στιγμη σε αυτην την χωρα να αναλαβει το υπουργειο δικαιοσυνης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι, για να δουμε μπας και αλλαξει κανενα κακως κειμενο από κάποιον που να γνωριζει τη δικαιοσυνη απο μεσα...
Συμφωνώ με τον τελευταίο ανώνυμο. Ό,τι γίνεται γίνεται πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κόψει δουλειά από τους δικηγόρους! τα άλλα είναι απλά για κατανάλωση λαϊκή..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς το σύστημα είναι προσαρμοσμένο ακριβώς, στη λογική του να μην πληγούν τα συμφέροντα κάποιων - όχι βέβαια όλων - δικηγόρων. Οσο στη βουλή οι μισοί βουλευτές είναι δικηγόροι δεν θα αλλάξει τίποτα.Άλλωστε δικηγορικά γραφεία (μεγαλογραφεία)της Αθήνας, δεν παίζουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ "πελατών" τους και τρόϊκας?
ΑπάντησηΔιαγραφήFast-track Δικαιοσύνη=καθόλου Δικαιοσύνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος Ανώνυμο 17 Ιανουαρίου 2013 - 9:51 μ.μ.:fast-track=τάκα-τάκα, πατ-κιούτ, τσάκα-τσάκα, άψε-σβήσε.
ΑπάντησηΔιαγραφή