Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Βραβείο ταχύτερης τροποποίησης νόμου

EDITORIAL

Έχουμε συνηθίσει τον  Έλληνα  Νομοθέτη, να τροποποιεί διάφορα νομοθετήματα, πριν καν παρέλθουν ολίγα 24ωρα. Όμως, ο Ν. 4213/2013 (Φ.Ε.Κ. 261/9-12-2013) διεκδικεί επάξια το βραβείο ταχύτερης τροποποίησης νόμου.


Σύμφωνα με το Ν. 4213/2013 «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/ 4.4.2011) και άλλες διατάξεις.», 

"Άρθρο 12 
Σπάνιες νόσοι 
(άρθρο 13 Οδηγίας 2011/24/ΕΕ) 
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης συνεργασίας σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας και γενικότερα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των επαγγελματιών Υγείας σε θέματα που αφορούν στις Σπάνιες Παθήσεις, με απόφαση του Υπουργού Υγείας: α) Δημιουργεί μόνιμη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Σπανίων Παθήσεων και καθορίζει τις αρμοδιότητές της...."

Η έκπληξη όμως μας επιφυλάσσεται πιο κάτω: 

"Άρθρο 24 
Σπάνια Νοσήματα – Παθήσεις 
Το άρθρο 12 του παρόντος νόμου αντικαθίσταται ως εξής: ...".  

Δηλαδή ο ίδιος ο νόμος τροποποιεί τον εαυτό του!!! 
Προφανώς ο συντάκτης του νόμου θεώρησε ότι η ενσωμάτωση μιας Οδηγίας σημαίνει copy paste και ότι μόνον εκ των υστέρων μπορεί να λάβουν χώρα τροποποιήσεις επί της ενσωμάτωσης. Θα πρέπει λοιπόν κάποιος να του υπενθυμίσει ότι η Οδηγία απλά δίνει κατευθυντήριες γραμμές και ορίζει το ελάχιστο πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί ο εθνικός νομοθέτης. Με λίγα λόγια η ενσωμάτωση μπορεί να αποτελεί και ένα εξ αρχής πρωτότυπο κείμενο το οποίο θα συμφωνεί με τα όσα ορίζονται στη σχετική Οδηγία.   

Κατά τα λοιπά παραπέμπω στο  ν. 4048/2012 ( Φ.Ε.Κ. Α΄ 34/23-2-2012 ) «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης», (http://dikastis.blogspot.gr/2012/02/blog-post_7837.html), ο οποίος υποψιάζομαι ότι ψηφίσθηκε για να ξεχαστεί.
dikastis.gr

1 σχόλιο:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ