Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Δελτιο Τύπου: Παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής και του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικλών Συλλόγων Β. Αλεξανδρή, στη Βουλή για ν/σ του ΚΠολΔ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής, πραγματοποίησαν εκ μέρους
της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η Συντονιστική Επιτροπή και ο Πρόεδρος της, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασ. Αλεξανδρής.
Ειδικότερα η Συντονιστική Επιτροπή κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα αφ’ ενός περί των νομοτεχνικών ελλειμμάτων του επίμαχου νομοσχεδίου και αφ΄ ετέρου περί των συγκεκριμένων προτάσεων τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του σχεδίου ΚΠολΔ.
Στην προφορικώς αναπτυχθείσα παρέμβαση του ο κ. Αλεξανδρής υπενθύμισε την ανακοίνωση, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε καταδικάσει τον Νοέμβριο του 2014, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται τώρα για ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών. Σημείωσε επίσης ο κ. Πρόεδρος της Ολομέλειας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάσθηκε από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας.
Ο κ. Αλεξανδρής ανέλυσε τα βασικά άρθρα  που πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη πολιτική δίκη και οι οποίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες, στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας επεσήμανε ακόμη ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.
Κατά τον πρόεδρο της Ολομέλειας, εγείρεται  επίσης ζήτημα  αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων  προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τέλος, κατανοώντας όπως είπε τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα, κάλεσε τη Βουλή:
·        Να αναζητήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στις κρίσιμες για τη κοινωνία διατάξεις του επίμαχου σχεδίου ΚΠολΔ.
·        Να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν κι έχουν ήδη προταθεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και των προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Τα αναλυτικά κείμενα που κατατέθηκαν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsa.gr και την ιστοσελίδα της Ολομέλειας (portal.olomeleia.gr).  Η δε προφορικώς αναπτυχθείσα παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρή, είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής.



4 σχόλια:

  1. ΤΟ νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για ταχεία απονομή δικαιοσύνης και επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι συντεχνίες να εμποδίζουν την πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω πως θα κάνω σόου και καραγκιοζιλίκια στο ακρατήριο; ο πελάτης δε πληρώνει αν δε δει να τσακώνομαι με τον αντίδικο το μάρτυρά του και το δικηγόρο του. Επίσης αν δε μπορώ να ασκώ αβάσιμα ένδικα μέσα χάνω μέρος του εισοδήματός μου. Γιαυτό είναι αντσυνταγματικός ο νόμος.
      ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

      Διαγραφή
  2. το νομοσχεδιο μια χαρα ειναι...

    το μονο κακο ειναι η δυνατοτητα που δινει στον δικαστη με προδικαστικη να διαταξει τη διενεργεια εμμαρτυρων αποδειξεων στο ακροατηριο...
    και μαλιστα δεν διευκρινιζει αν αυτο μπορει να γινει μονο αφου κριθουν τα νομιμα, κτλ, και αφου κριθει τι αποδειχθηκε με τα προσκομιζομενα αποδεικτικα μεσα, ετσι ωστε η εμμαρτυρη αποδειξη να ειναι επι συγκεκριμενων θεματων..
    οποτε κλασικα ολοι οι δικαστες υπο προαγωγη και μεταθεση, απο μαρτιο και μετα θα πατανε σε μιση σελιδα μια προδικαστικη, και "μην τον ειδατε τον Παναγη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε συνάδελφε μαχόμενε δικηγόρε συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω :
    Να δουμε πότε θα αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο για τις συνέπειες σχετικά με αποφάσεις που εκκαλούνται επιτυχώς στο Εφετείο ή αναιρούνται από τον Άρειο Πάγο ή (εδώ αναστενάζουμε) για τις αποφάσεις εξαιτίας των οποίων η χώρα καταδικάζεται απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δείτε λίγο τις στατιστικές.....
    Συνάδελφος Μαχόμενος δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ