Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 23-9-2015)

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Νικόλαος Παρασκευόπουλος
 

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1949). Διδάκτορας (1979), υφηγητής (1982) και  καθηγητής (1988) Ποινικού Δικαίου στη Νομική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. (θητείες 1995-1997 και 1997-1999) και  Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2013). Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής καθώς και της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών του Α.Π.Θ.
Έχει εκλεγεί μέλος του Δ.Σ (1988 και 1997-1999), Πρόεδρος (τρεις συνεχείς διετίες, 1999-2005) και Αντιπρόεδρος (2013- ) του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ, συμβούλου οργανισμού του ECOSOC του O.H.E.), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη).
Άλλες δραστηριότητες: συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε την ισχύουσα νομοθεσία για τα ναρκωτικά), μέλος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο 2004, 2005,2012,2013), σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης (Υπουργός Γ. Κουβελάκης 1993-1995) για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου, μέλος ομάδας εργασίας που συνέταξε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/46 για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, μέλος επιτροπών ποινικών θεμάτων (CDPC, PCOC) του Συμβουλίου της Ευρώπης (2000-2004), μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέταξε πρόταση ρύθμισης του ακούσιου εγκλεισμού σε ψυχιατρεία, επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων του Α.Π.Θ. για την επανένταξη αποφυλακισμένων. Υπήρξε μεσολαβητής σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 Κορυδαλλός, 1996 Αγ. Στέφανος Πάτρας), με πρότασή τους.
Είναι δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης από το 1973, επίτιμος από το έτος 2009.
Έχει γράψει βιβλία με αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο  και την Ιστορία του Ποινικού Δικαίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης των ημερήσιων εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» (για μια δεκαετία) και «Εφημερίδα των Συντακτών».Αν. Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς: Δημήτρης ΠαπαγγελόπουλοςΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς
 
 
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953.
Είναι πτυχιούχος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το Σεπτέμβριο του 1983.
Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.
Διετέλεσε Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της παραπάνω Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Σχεδίασε και εγκατέστησε πλήρες μηχανογραφικό σύστημα όλης της ποινικής διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Το έτος 2003 εξελέγη από τους συνάδελφους του Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Μετά τη λήξη της θητείας του ως Προϊσταμένου το έτος 2006 ορίστηκε με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, εποπτεύων Εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών  (εποπτεύων Εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – Δ.Α.Ε.Ε.Β- Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).
Διετέλεσε Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 14 Ιουλίου 2009 έως τις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

 

1 σχόλιο:

  1. Υπουργέ μου

    είναι κάποιοι καταδικασμένοι βιαστές και δολοφόνοι μέσα που δεν πρόλαβαν να βγουν την άλλη φορά Κρίμα δεν είναι να καταπιέζονται από το κράτος που τους στερεί την ελευθερία ; Κάντε κάτι ! Επίσης, καταργήστε με ένα νόμο ένα άρθρο τον ΠΚ. Να ελαφρύνετε και τα πινάκια. Άντε να σας χαρώ !
    ΥΓ : έχω ένα Μονομελές την άλλη εβδομάδα. Μπορείτε να επισπεύσετε την Αποπονικοποίηση των Πάντων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"