Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Έκθεση για τον θεσμό της προσωρινής κράτησης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Η πρακτική της προσωρινής κράτησης: εναλλακτικές λύσεις και διαδικασία λήψης αποφάσεων» (The Practice of Pre-Trial Detention: Monitoring Alternatives and Judicial Decision-Making) εκπόνησε έκθεση για τον θεσμό της προσωρινής κράτησης στην Ελλάδα. Το έργο συντόνισε η Fair Trials International και υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2015 με συγχρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση, πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, καταγράφει τις απόψεις συνηγόρων υπεράσπισης, δικαστών και εισαγγελέων σχετικά με τη διαδικασία, τα κριτήρια λήψης αποφάσεων, την αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και τις συνθήκες επανεξέτασής της. Αποτελεί μία σε βάθος συμβολή στην υφιστάμενη γνώση για τον θεσμό της προσωρινής κράτησης και τον τρόπο με τον οποίον εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στη σημαντική αυτή προσπάθεια.
Τα ευρήματα των 10 εθνικών εκθέσεων που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του έργου συνοψίζονται σε μια συγκριτική έκθεση η οποία εξετάζει την ευρωπαϊκή διάσταση του θεσμού και παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Μαΐου 2016.
Στο παρόν μήνυμα επισυνάπτονται η ελληνική και η συγκριτική έκθεση, καθώς και επιπλέον υλικό διάχυσης για την πληρέστερη πληροφόρησή σας σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου.
Μπορείτε επίσης να δείτε σύντομο βίντεο που παρουσιάζει τις ιστορίες τριών ατόμων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν πληγεί από την αδικαιολόγητη και υπερβολική χρήση της προσωρινής κράτησης. Το βίντεο είναι προσβάσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/zBlzWn7psTY
Οι λοιπές εθνικές εκθέσεις είναι προσβάσιμες στο https://www.fairtrials.org/campaigns/pre-trial-detention/pre-trial-detention-in-europe/ ενώ η συγκριτική έκθεση στο https://www.fairtrials.org/publications/policy-report-pre-trial-detention-in-the-eu/

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα.  Άννυ Καμαριώτη.

  
Co-funded by the Criminal Justice Programme of the European
Commission
Με τον συντονισμό της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ