Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

'Ερευνα - μελέτη για την χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 22/05/2017
Θέμα:'Ερευνα - μελέτη για την χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών

Πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές; Σ' αυτό το ερώτημα δίνει ξεκάθαρη απάντηση έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στην διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων. Τα στοιχεία θα υπάρχουν στον ιστότοπο του Υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης.
Στη σχετική εγκύκλιο του Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτ.Φυτράκη, με την οποία ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γίνεται, για πρώτη φορά, σαφής διαχωρισμός των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, καθώς αυτές διατίθενται αποκλειστικά στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων. Ειδικότερα βρέθηκαν 7512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές, και 180 θέσεις για απεξάρτηση. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι αν και οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9815 (επί συνόλου κρατουμένων 9573), υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών.
Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές. Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων αλλά και την ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και την επιμόρφωση των προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπής. Αποτελεί, άλλωστε κοινή παραδοχή, ότι η ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντεγκληματική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ