Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (21/5)

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε στις 21.5.2018 στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου, Δημητρίου Βερβεσού, και αποφάσισε τα εξής:

1. Υπενθυμίζει ότι η από 16.5.2018 δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας, επ’ αφορμή της παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ, απηχεί τις πάγιες θέσεις του δικηγορικού σώματος  και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη επίθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μέσα από συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, την οποία θεωρεί θεσμική εκτροπή και προσβολή του συνόλου των δικηγόρων της χώρας.
2. Θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, που αποτελεί λύδια λίθο του κράτους δικαίου, από κάθε είδους παρεμβάσεις, από όπου κι αν προέρχονται. 
3. Στηλιτεύει:
α) Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των δικαστικών καταστημάτων της χώρας, με ουσιώδεις ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή (κλιματιστικά μηχανήματα, ανελκυστήρες, υπολογιστές, αναλώσιμα, είδη υγιεινής και καθαριότητας, μηχανήματα ασφαλείας, απουσία ιατρικής υποστήριξης και επαρκών μέτρων ασφάλειας στους χώρους των δικαστηρίων κ.λπ.).
β) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί η συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που έχει θέσει το δικηγορικό σώμα και ιδίως:
• Οι δραματικές καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλομένων δικηγορικών αμοιβών της Νομικής Βοήθειας.
• Οι τραγικοί ρυθμοί της απονομής της Δικαιοσύνης και δη της διοικητικής, στα περισσότερα Δικαστήρια της Χώρας.
• Η μη υλοποίηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε όλα τα δικαστήρια, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ροής των δικογράφων αστικής, ποινικής και διοικητικής διαδικασίας, καθώς και η έλλειψη κάθε διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων των δικαστηρίων και των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών, για εξαιρετικό μακρό  χρονικό διάστημα.
• Η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος του άρθρου 340 παρ. 1 ΚΠΔ, που επιτρέπει τη διεξαγωγή δικών χωρίς συνήγορο υπεράσπισης, για τα οποία υπεύθυνη είναι κυρίως η ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.
4. Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να προβάλλει θεσμικά και με επιχειρήματα τις θέσεις του και να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση πριν τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην άσκηση της δικηγορίας. Δεν θα παρακολουθήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη συγκρουσιακή του λογική και την τακτική της ανακοίνωσης μέτρων και νομοθετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών πριν κανακουσθεί η γνώμη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (βλ. νόμος για τη Διαμεσολάβηση, ίδρυση δύο (2) νέων Πρωτοδικείων στην Αττική), που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη Δικαιοσύνη και τους συλλειτουργούς της.
Γι’ αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την διοργάνωση ανοικτής δημόσιας εκδήλωσης – ημερίδας, με θέμα την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης σήμερα, ταυτόχρονα με τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη Ζάκυνθο, τον Σεπτέμβριο του 2018.
5. Τέλος, αποφάσισε την διενέργεια συμβολικής στάσης εργασίας μίας ώρας των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς (επιστήμονες, εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους κλπ), την Τετάρτη, 30.5.2018, από 11.00 έως 12.00, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της «Κοινωνικής Συμμαχίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ