Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

53 παρεμβάσεις για να ξεμπλοκάρει η Δικαιοσύνη


Νέο πακέτο 53 νομοθετικών παρεμβάσεων, που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ποινικής, της πολιτικής και της διοικητικής Δικαιοσύνης προωθεί η κυβέρνηση σε μια φιλόδοξη προσπάθεια επανεκκίνησης του μπλοκαρισμένου δικαστικού συστήματος. Η κατάσταση περιγράφεται δραματική.


Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, και υπό τις παρούσες συνθήκες υπολογίζεται ότι θα περάσουν 10 χρόνια για να βρουν το δίκιο τους. Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία χρειάζονται περίπου 6 χρόνια μόνο για να μηδενίσουν το κοντέρ των 421.946 εκκρεμών υποθέσεων και τα Εφετεία περίπου 3 χρόνια.
Το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός του Νοεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, ύστερα από ευρύ διάλογο, προσβλέπει στην ανατροπή της σημερινής εικόνας αδιεξόδου. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, την κατάθεση «αίτησης επιτάχυνσης» για μεγάλες επενδύσεις επείγοντος χαρακτήρα και μεγάλου οικονομικού αντικειμένου καθώς και γρήγορη εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων.
Τα μέτρα που προτείνονται για τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων είναι:
* Λειτουργία Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. «Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία διέπει και το ΑΔΣ», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου. «Ολοι οι δικαστές κρίνονται άριστοι, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο θεσμός της επιθεώρησης».
* Επέκταση ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Δικαστές και δικηγόροι φαίνεται να συμφωνούν στην επέκταση τους ωραρίου κατά 2 ώρες, από τις 3 το μεσημέρι στις 5 το απόγευμα, ενώ αντιδρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.
* Ιδρυση δικαστικής αστυνομίας. Αποτελεί πάγιο αίτημα των δικαστικών ενώσεων, αλλά παραμένει στα χαρτιά.
* Απελευθέρωση επαγγελμάτων δικηγόρου και συμβολαιογράφου. Η ίδρυση δικηγορικών εταιρειών σε όλη τη χώρα, χωρίς περιορισμούς, η συμμετοχή στις δικηγορικές εταιρείες και μη δικηγόρων, όπως π.χ. λογιστών, η διαφήμιση των δικηγόρων και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών προς του δικηγορικούς συλλόγους, θέμα για το οποίο ο Μ. Παπαϊωάννου έχει σοβαρές επιφυλάξεις, είναι τα μέτρα που συζητούνται για την πλήρη απελευθέρωση της δικηγορίας. Ως προς τους συμβολαιογράφους, η απελευθέρωση οδηγεί σε μείωση των αμοιβών τους.
* Μείωση των δικαστικών διακοπών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι Ελληνες δικαστές έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο διακοπών από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.
Οι βασικότερες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση:
Πολιτική δίκη
* Δικαστική διαμεσολάβηση. Ο θεσμός ισχύει, αλλά απέτυχε στην πράξη. Με τη νέα ρύθμιση θα επεκταθεί και στα Πρωτοδικεία με την παρουσία των δικηγόρων.
* Ασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα προσδιορίζονται ύστερα από 8 και 9 μήνες. Ο στόχος είναι η προσωρινή διαταγή να εκδίδεται αυθημερόν χωρίς κλήτευση των διαδίκων, ενώ η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων να προσδιορίζεται εντός 20 ημερών.
Ποινική δίκη
* Δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.
* Σύσταση ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια.
* Αναβολές. Η υπόθεση θα προσδιορίζεται σε δικάσιμο με πρόεδρο τον ίδιο δικαστή. Κατά τον κ. Παπαϊωάννου, ο πλέον σημαντικός λόγος των αναβολών οφείλεται στο ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δικάσουν μια συγκεκριμένη υπόθεση.
* Καταργείται η υποχρέωση του εισαγγελέα να αιτιολογεί τις μηνύσεις που αρχειοθετούνται. Ο πολίτης που θέλει να προχωρήσει η εξέταση της μήνυσής του πρέπει να πληρώσει αυξημένο παράβολο.
* Αποποινικοποίηση των πταισμάτων.

24 σχόλια:

  1. Να αναβαθμιστεί χίλιες φορές ο θεσμός του ΑΔΣ. Με ποιόν τρόπο; Περιμένω να δω αν η αναβάθμιση θα είναι πραγματική ή γιαλαντζί.

    Ναι στην επέκταση του ωραρίου .

    Ναι στη δικαστική αστυνομία

    Ναι στη μείωση δικαστικών διακοπών με παράλληλη μείωση των πινακίων. Διότι ο κ. Υπουργός ξέχασε να αναφέρει ότι στις διακοπές οι δικαστές γράφουν τα βουνά δικογραφιών που χρεώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ότι οι ευρωπαίοι συνάδελφοι έχουν λιγότερες "διακοπές" και λιγότερες υποθέσεις (επίσης έχουν γραφεία, βιβλιοθήκες κτλ κτλ).

    Αν πετύχει η διαμεσολάβηση θα αποτελέσει μεγάλη κατάκτηση

    Προσωρινή διαταγή χωρίς κλήτευση των διαδίκων! ωραίο και αυτό. Εγώ πάλι θα πρότεινα και αναγκαστική εκτέλεση εν αγνοία του καθ' ου. Μα είναι προτάσεις αυτές; Θα εκδίδει ο δικαστής προσωρινή διαταγή η οποία θα δεσμεύει κάποιον χωρίς ο τελευταίος να μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του. Όσο δε για τον προσδιορισμό σε 20 ημέρες μόνον γέλωτα προκαλεί

    Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων .........(σταυροκοπιέμαι)

    Σύσταση ποινικών τμημάτων. Αυτών που ο προηγούμενος υπουργός κατήργησε.


    Πως θα δίνονται οι αναβολές στον ίδιο Πρόεδρο, ειδικά στα δικαστήρια που γίνεται κλήρωση; Θα ψειρίζουμε - στήνουμε τα πινάκια;

    Ορθά ο εισαγγελέας δε θα αιτιολογεί την κάθε ανοησία που ο καθένας του υποβάλει.

    Ορθά θα αποποινικοποιηθούν τα πταίσματα.

    Λεωτυχίδας
    (αφού όλοι αρχίζουν να γράφουν με ψευδώνυμα και μάλιστα αρχαία, ε! ας πάρω και εγώ ένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτελους αρκετά με τον παραλογισμο.
    Πώς ειναι δυνατον να δικασθει μετ' αναβολην η υπόθεση απο την ΙΔΙΑ συνθεση?
    Θα φτιαχνουμε σταυρολεξα μετα, για να δουμε ποιος δεν εχει εκεινη την ημερα άλλη υπηρεσια?
    Και αν αναβληθουν περισσοτερες σε διαφορετικες ημερομηνιες???
    Θα ψαχνουμε παλι το ιδιο επί δύο?
    Λοιπον, αφου έτσι το θελουν, πολυ καλα. Ολα τα αιτηματα αναβολης να απορριπτονται. Και οι υποθεσεις να κρατανε δεκα λεπτα η καθεμια. Τι? Ερωτησεις στο μαρτυρα? Δυο το πολυ. Αγορευση? Τρια λεπτα. Καντε αναιρεση. Ε μα πια. Ε μα πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση την προσωπική μου εμπειρία από τις κληρώσεις των ποινικών συνθέσεων.
    Εξαιτίας των πολλών δικαστηρίων και της ανάγκης να υπάρχουν και δικαστές για τα κωλύματα και ταυτόχρονα να υπάρχει μια ισοτιμία στις υπηρεσίες, η διαδικασία της κλήρωσης είναι μια μαρτυρική διαδικασία. Πόσο μάλλον αν θα πρέπει να κληρώνονται κάποιες υποθέσεις σε συγκεκριμένο Πρόεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω κι αλλες αποριες.
    Η διαταξη θα αφορα μονο τον Προεδρευοντα, ή ολη την τριμελη συνθεση?
    Και αν υπαρξει μεταθεση, τι θα γινει δηλαδη? Δεν θα μετατεθω επειδη θα εχω αναβαλει μια ποινικη υποθεση για του χρονου?
    Τι ΒΛΑΚΕΙΕΣ ειναι αυτες?
    Ευθεως προτεινω να ΜΗΝ ισχυσει μια τετοια διαταξη, ακομη κι αν ψηφισθει, ως ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ.
    Οπως ελεγε κι ενας φιλος πριν μερες, ας καταργηθει και ο νομος της βαρυτητας και αρχιστε να πετατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δικαστικές διακοπές ανάλογες των ευρωπαίων συναδέλφων ....Σωστά! Μήπως όμως πρέπει να είναι ανάλογες και οι αμοιβές μας αλλά και οι συνθήκες εργασίας μας διότι δεν μπορεί να επικαλείσαι ομοιότητα περιπτώσεων κατ΄επιλογή .Ή όμοιοι σε όλα ή πουθενά ... έτσι δε λεει και η συνταγματική αρχή της ισότητας ; νομίζω δηλαδή... επειδή τελευταία με αυτά που διαδραματίζονται και εφαρμόζονται έχω ξεχάσει και τ όνομά μου (σχ. "ανώνυμος")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. "..Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι Ελληνες δικαστές έχουν τον μεγαλύτερο χρόνο διακοπών από όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους..": Ενδεχομένως να είναι έτσι. Παραλείπει όμως ο κ. Υπουργός να αναφέρει (σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία που επικαλείται), πόσες υποθέσεις (ποινικές και πολιτικές) δικάζουν οι Ευρωπαίοι Δικαστές και πόσες οι Έλληνες. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν (αν ο κ. Υπουργός το αγνοεί ας ρωτήσει τους συμβούλους του Δικαστές και Εισαγγελείς) ότι δεν πρόκειται περί "δικαστικών διακοπών" αλλά για χρόνο περαίωσης της εκκρεμότητος του προηγουμένου δικαστικού έτους. Αν περισέψει και ένα 15νθήμερο για διακοπές, τότε είμαστε τυχεροί.
    2. "...Ασφαλιστικά μέτρα. Σήμερα προσδιορίζονται ύστερα από 8 και 9 μήνες. Ο στόχος είναι η προσωρινή διαταγή να εκδίδεται αυθημερόν χωρίς κλήτευση των διαδίκων, ενώ η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων να προσδιορίζεται εντός 20 ημερών...": Να ιδω που θα βρει ο κ. Υπουργός τους Δικαστές που θα δικάσουν τις, εντός 20 ημερών προσδιοριζόμενες, αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Αν ήταν εφικτό θα γινόταν και επί προκατόχων του. ΕΚΤΟΣ και αν, αντί να μειώνονται - όπως προσφάτως με το Ν. 3994/2011 - οι οργανικές θέσεις του 1ου βαθμού, πληρωθούν όλα τα κενά και δημιουργηθούν και άλλες οργανικές θέσεις. Είναι απλά μαθηματικά: Αν λ.χ, σε ένα Πρωτοδικείο υπηρετούν 2 Πρόεδροι Πρωτοδικών και 10 Πρωτοδίκες και κατατίθενται μηνιαίως 500 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, τότε βεβαίως θα καθυστερήσει η εκδίκασή τους. Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι για κάθε τακτική υπόθεση που δικάζουμε αντιστοιχεί τουλάχιστον μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Πως το γνωρίζω; Μα οι ίδιοι οι διάδικοι τις προσκομίζουν με επίκληση.
    3. "...Σύσταση ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια...": Πάλι;
    4. "...Αναβολές. Η υπόθεση θα προσδιορίζεται σε δικάσιμο με πρόεδρο τον ίδιο δικαστή. Κατά τον κ. Παπαϊωάννου, ο πλέον σημαντικός λόγος των αναβολών οφείλεται στο ότι οι δικαστές δεν θέλουν να δικάσουν μια συγκεκριμένη υπόθεση...": κ. Υπουργέ συμφωνώ ότι υπάρχουν και τέτοιοι (λίγοι) δικαστές. Όμως μη μου πείτε ότι αγνοείτε τον ρόλο των δικηγόρων στην παρέλκυση της ποινικής δίκης με προσχηματικά αιτήματα αναβολών. Το άλλο πάλι; Η αποχή δικηγόρων (όσες φορές και αν συμπέσει στην ίδια υπόθεση) να συνιστά λόγο αναβολής;(άρθρο 349 παρ. 7 ΚΠΔ). Επίσης επιθυμώ να δω με ποιον μαγικό τρόπο θα κατορθωθεί να δικάζεται η αναβληθείσα υπόθεση από την ίδια σύνθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απάντηση προς τον Λεωτυχίδα
    Όχι μόνο η προσωρινή διαταγή αλλά και τα ασφαλιστικά μέτρα γενικότερα λαμβάνονται χωρίς κλήτευση του καθ'ου στην Αγγλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Πριν εκφράσουμε άποψη ας δούμε και τις ισχύει σε άλλες πράγματι προοδευμένες χώρες και όχι να νομίζουμε ότι εμείς ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Ο καθ'ου προστατεύεται διότι η προσωρινή διαταγή ισχύει για μερικές ώρες ή το πολύ για 1-2 μέρες. Μετά κλητεύεται. Ας μας πει ο κ.Λεωτυχίδας τι θα γίνει στην περίπτωση που ο αιτών θέλει να κατασχέσει συντηρητικά με συντηρητική κατάσχεση στα χέρια τράπεζας ως τρίτης τραπεζικό λογαριασμό. Μόλις κλητευτεί ο καθ'ου ή ο δικηγόρος του, θα γίνει ανάληψη από τον λογαριασμό και τα λεφτά θα εξαφανισθούν για πάντα. Που πάει το δικαίωμα αναγκαστικής εκτέλεσης του δανειστή?
    ΠΡΩΤΑ σκεφτόμαστε και ερευνούμε,
    ΜΕΤΑ εκφράζουμε νομική άποψη
    Χ.Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Ανώνυμος των 3.22 μάλλον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει αυτό που σωστά υποστήριξε ο "Λεωτυχίδας". Είναι δυνατόν να μην καλείται ο καθ'ού η προσωρινή διαταγή τη στιγμή που αυτή μπορεί να έχει τόσο δραστική επέμβαση στη σφαίρα των περιουσιακών στοιχείων του και όταν θα μπορεί αυτή να ζητηθεί από τον οποιονδήποτε ισχυριστεί ότι έχει μία απαίτηση εις βάρος του καθ'ού; Απλά αν ισχύσει το μέτρο θα δίνουμε προσωρινές διαταγές σε εντελώς αναγκαίες και πλήρως αποδεδειγμένες περιπτώσεις. Λίγη περισσότερη προσοχή σ'αυτά που γράφουμε δεν θα έβλαπτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1.Ουσιαστική αξιολόγηση.Και βέβαια θέλουμε. Τι σημαίνει όμως ουσιαστική αξιολόγηση;Σίγουρα δε σημαίνει ρωτάω τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου, τον Πρόεδρο του ΔΣ (στα επαρχιακά πρωτοδικεία), βλέπω τις προηγούμενες εκθέσεις, στη συνέχεια βλέπω ποιος είναι εμπρόθεσμος και διαμορφώνω άποψη.Ουσιαστική αξιολόγηση σημαίνει να εξετάζω κατ' αρχήν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται ο κάθε δικαστής ή εισαγγελέας, τις αποφάσεις ή τις προτάσεις τις οποίες δημοσιεύει (και όχι μόνο 5 που δε νομίζω ότι υπάρχει δικαστής που στις 150-200 αποφάσεις το χρόνο δε δημοσιεύει 5 καλές). Κυρίως όμως σημαίνει ότι είμαι σε θέση να αντιληφθώ ότι ο επιθεωρούμενος εργάζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παρόλα αυτά προσπαθεί για το καλύτερο (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις).
    2.Ωράριο λειτουργίας.Σκεφτείται ότι και τώρα καθόμαστε μέχρι τις 5που το ωράριο είναι μέχρι τις 3.Φανταστείται τι θα γίνει αν το ωράριο επεκταθεί μέχρι τις 5.
    3.Δικαστική αστυνομία.Μακάρι!Έχω βαρεθεί τα ΑΕΝΚ.
    3.Μείωση δικαστικών διακοπών.Εαν είναι να "εξομοιωθούμε" με τη μείωση των δικαστικών διακοπών με τους συναδέλφους μας στα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη ε τότε να γίνει!!Γιατί, άλλωστε, αυτοί να δουλεύουν περισσότερες μέρες το χρόνο;!!Μάλλον άρχισαν να διαμαρτύρονται στους αντίστοιχους υπουργούς δικαιοσύνης "γιατί οι δικαστές στην Ελλάδα είναι πιο καλα από εμάς.Θέλουμε και μεις μεγαλύτερο χρόνο δικαστικών διακοπών"!Αν γίνει και αυτό δε θα έχουμε "καμία απολύτως διαφορά" με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας.Το μέτρο αυτό θα είναι καταλυτικό στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης.
    Μήπως να σοβαρευτούμε λίγο!
    Κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.
    4.Συζήτηση των υποθέσεων από τον ίδιο δικαστή.Σκεφτείτε το εξής:Δίνει αναβολή μια συνάδελφος μετά από ένα χρόνο και σε εννέα μήνες γεννάει και παίρνει άδεια ανατροφής.Σ' αυτή την περίπτωση φαντάζομαι ότι θα ανεβαίνει κάποιος δικαστής στην έδρα να αναβάλλει εκ νέου τις υποθέσεις της μέχρι να λήξει η άδειά της.Και αυτό πάει και έρχεται.
    Αν όμως κάποιος παραιτηθεί ή προαχθεί (για να μη γίνω πιο μακάβριος και πω τίποτα άλλο) τότε τι γίνεται;
    Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη ας μη γελιόμαστε.
    5.Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.Αφού πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για το μονομελές πολιτικό εφετείο νομίζω ότι δυστυχώς θα περάσει και η συγκεκριμένη ρύθμιση.Αναλογίζεται άραγε ο υπουργός ότι για τη βελτίωση στην απονομή της δικαιοσύνης δεν αρκεί μόνο η θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνσή της. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να παρέχονται περισσότερα εχέγγυα για την ορθή απονομή της.Και αυτά παρέχονται μόνο από ένα πολυμελές δικαστήριο.
    6.Διαμεσολάβηση.Οι Έλληνες αρέσκονται να αντιδικούν στις δικαστικές αίθουσες.Η νοοτροπία αυτή δεν είναι εύκολο να αλλάξει.Το μέτρο αυτό φοβάμαι πως θα έχει την τύχη του 214Α ΚΠολΔ.
    7.Προσωρινές διαταγές.Μη βιαστείτε να πάρετε κώδικα!Τον επόμενο μήνα ενδεχομένως να αλλάξει πάλι.
    8.Αποποινικοποίηση των πταισμάτων.Πολύ καλή ρύθμιση.Ελπίζω να υπάρξει και κάποια αντίστοιχη για ορισμένα πλημ/τα (εργοδοτικές εισφορές,μη καταβολή δεδουλευμένων, αγορανομικός κώδικας κλπ).
    Βέβαια αναρρωτιέται κανείς "κι οι Πταισματοδίκες;;"
    Πρόεδρος (:ψευδώνυμο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε.
    Έλλην Δικαστής: η πιο γρήγορη πένα δυτικά του Έβρου

    Λεωτυχίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να μην ξεχνιόμαστε... δώστε το παρόν στη Γενική Συνέλευση το Σάββατο... εκεί θα ακουστούν όλα. Ο Δικαστής μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό. Αντιδράστε. Μην κάθεστε απαθείς επαναπαβόμενοι. Αν τα παρατήσουμε τώρα καλή μας τύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μερικές προτάσεις για την πιο γρήγορη έκδοση αποφάσεων, οι οποίες δε διεκδικούν πρωτοτυπία, αλλά κρίνεται σκόπιμο να επαναλαμβάνονται μήπως και υιοθετηθούν.
    1) Επέκταση του τεκμηρίου της ομολογίας του ερημοδικαζόμενου εναγομένου και στις ειδικές διαδικασίες, ιδίως στις εργατικές διαφορές
    2) Στη δομή των αποφάσεων να μην εξετάζεται το ορισμένο και νόμω βάσιμο των επικουρικών βάσεων της αγωγής (καμία αναφορά στο κείμενο της απόφασης), εφόσον ευδοκιμεί κατ’ ουσίαν η κύρια βάση
    3) Στις εργατικές διαφορές αφού κρίνουμε το είδος της εργασίας, τις ώρες, την εφαρμοζόμενη ΣΣΕ κλπ, οι ειδικότεροι υπολογισμοί και η εκκαθάριση να γίνεται από την επιθεώρηση εργασίας ή από κάποιον άλλο φορέα.
    4) Με νομοθετική παρέμβαση περιορισμός των προσώπων που δικαιούνται να διεκδικήσουν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης και ελάχιστο όριο στο ύψος της (ούτως ώστε οι παθόντες που δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες να μπορούν ελπίζουν σε ένα δίκαιο συμβιβασμό με την ασφαλιστική εταιρεία).
    Τσαούση Ράνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H Τσαούση Ράνια είπε:

    ... 2) Στη δομή των αποφάσεων να μην εξετάζεται το ορισμένο και νόμω βάσιμο των επικουρικών βάσεων της αγωγής (καμία αναφορά στο κείμενο της απόφασης), εφόσον ευδοκιμεί κατ’ ουσίαν η κύρια βάση

    ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δικαστική αστυνομία; Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να έχει ως έργο την έρευνα και προανάκριση, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, και όχι τις επιδόσεις. Αλλιώς θα είναι απλά είτε κλητήρες πολυτελείας (δεν χρειαζόμαστε κι άλλους), είτε απλή φρουρά των δικαστηρίων (δηλ. χρήσιμοι μεν, αλλά αργόσχολοι αστυνομικοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξεταστούν και οι ρυθμίσεις του σταδίου εκτελέσεως του Κ.Πολ.Δικ.Η πλειάδα των ενδίκων βοηθημάτων παρέχει την δυνατότητα στον καθ'ου να κωλυσιεργεί επι μακρόν και παράλληλα εξουθενώνει(ψυχικά και οικονομικά) τον επισπεύδοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα προτεινόμενα μέτρα για τη λεγόμενη ¨επιτάχυνση¨ της απονομής της δικαιοσύνης θυμίζει το γνωστό ρητό ¨βρήκαμε παππά να θάψουμε πέντ΄ - έξι¨! Πάντως, όσοι διακονούμε το χώρο της δικαιοσύνης γνωρίζουμε, ότι, ειδικώς με το απαράδεκτο μέτρο για περιορισμό των λεγόμενων δικαστικών "διακοπών" (ποιων διακοπών, όταν και τότε δουλεύουμε σκληρά;;;;;), όχι επιτάχυνση δεν θα υπάρξει, αλλά αντιθέτως τέτοια μεγάλη επιβράδυνση, ώστε θα αναγκασθούν πολύ γρήγορα οι ¨σοφοί¨ νομοθέτες να επαναφέρουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση! (Να θυμίσουμε δε στους άσχετους εμπνευστές αλλά και στα μέλη της όποιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ότι, κατά τη διάρκεια των δικαστικών διακοπών, οι δικαστές όχι μόνον εργάζονται για να περαιώσουν την υπερβολική χρέωση δικογραφιών που τους έχει ανατεθεί καθ΄όλη τη διάρκεια του δικαστικού έτους, αλλά και δεν παύουν να δικάζουν και να χρεώνονται επιπλέον υποθέσεις (στα τμήματα διακοπών όπου υπηρετούν). Έλεος πια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν θεσπιστούν τα νέα τροϊκανά μέτρα που κατατείνουν τελικώς στην πλήρη υποβάθμιση, ταπείνωση και ευτελισμό των δικαστών, τότε, για να αντισταθούμε, προκειμένω παράλληλα να διαφυλάξουμε τη σωματική και ψυχική μας ισορροπία, θα πρέπει όλοι οι δικαστές να πράξουμε τα εξής:
    α) έκδοση αποφάσεων σε εύλογο -κατ΄εμάς- χρόνο, ήτοι κατάτργηση της αντισυνταγματικής -ένεκα κατάλυσης της λειτουργικής μας ανεξαρτησίας- οκτάμνηνης προθεσμίας προς έκδοση αποφάσεως,
    β) αναβολή (ποινικών και αστικών) δικών ακόμη και σε λόγο που αφορά στο πρόσωπο του δικαστή (γιατί όχι; Και μη μου πείτε ότι είναι ανεφάρμοστο, επειδή δεν το λέει ο νόμος!!. Ας νομολογήσουμε, επιτέλους, και σε κάτι που να αφορά σε εμάς!!!),
    γ) ίδρυση σωαματείου πρωτοβάθμιων δικαστών, αφού εμάς τους δικαστές του πρώτου βαθμού πιο πολύ μας ενδιαφέρει-προς το παρόν- να επιλυθεί το θέμα των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας μας, παρά το ¨εφάπαξ¨(αν υπάρχει μέχρι τότε) ή το ύψος της σύνταξης (αν υπάρχουν χρήματα τότε) ή -ενίοτε- ο διορισμός σε κάποια ¨¨¨ανεξάρτητ稨¨(;;) αρχή!,
    δ)Όχι άλλη αναβολή ή προσδιορισμό υποθέσεων σε δικάσιμο που είναι ήδη ¨φορτωμένη¨ με πολλές υποθέσεις και
    ε)από τούδε και εφεξής δραστικό περιορισμό του αριθμού των υποθέσεων στα πινάκια (με σχετική πρότασή μας για σύγκληση Ολομελείας σε κάθε Πρωτοδικείο για ανάλογη τροποποίηση του Κανονισμού του. Άλλωστε, τι είδους λειτουργική ανεξαρτησία έχει η δικαιοσύνη, όταν δεν μπορεί να ορίσει μόνη της τα του οίκου της;;;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματός μου, ένα ακόμη σημαντικό βήμα που θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι δικαστές προς το σκοπό της πραγματικής επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης είναι το εξής:
    παρά την ύπαρξη της παρωχημένης συνταγματικής διάταξης (που επιτέλους θα πρέπει να αναθεωρηθεί), να γράφουμε μόνο διατακτικό απόφασης (άντε -στην ύστατη περίπτωση και μετά βίας- ένα τηλεγραφικό σκπετικό, όπως σε άλλα αναπτυγμένα κράτη, οι δικαστές των οποίων -σημειωτέον- δεν έχουν το δικό μας φόρτο εργασίας!). Πρέπει, πλέον, να παύσει η απόφασή μας να αποτελεί το ¨απολογητικό υπόμνημα¨ της κρίσης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. η επιτάχυνση δεν γίνεται μονο με τροποποίηση των κωδίκων. Δεν πρέεπι να ξεχνάμε και τα εχέγγυα ορθοκρισίας γιατί γρήγορη απόφαση δεν είναι πάντα και καλή απόφαση.
    Απαιτείται βελτίωση των υποδομών, άμεση αναθεώρηση του χωροταξικού θέματος των δικαστηρίων που παραλόγως δεν θίγουν (κατάργηση μικρων Πρωτοδικείων προς εξοικονόμηση προσωπικού διάσπαση του υπερτροφικού Πρωτοδ. Αθηνών με 5 εκατ. κατ. περιφέρεια, σε τουλάχιστον 2 ακόμα Πρωτ. όπως προβλ΄πεται στο Ν. 1183/1981 !!! που δεν έχει εφαρμοστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων είναι συντ/κα κατοχυρωμένη. Αιτιολογημένη απόφαση σημαίνει αποφυγή κρίσεων για κακοδικία και σεβασμός στον πολίτη. Φανταστείτε να είναι διάδικος δικαστής (λ.χ σε προσωωπική του απόφαση ή σε πειθαρχικό) και να πάρει απόφαση χωρίς αιτιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάποιοι μπερδεύουν την ανεξαρτησία των δικαστών με την ασυδοσία. Δεν είναι περίεργο για την Ελληνική κοινωνία. Γι' αυτό πήγαμε κατά διαβόλου. Καθένας το ταμπούρι του (συντεχνία) και όποιον πάρει ο Χάρος. Δημήτρης Πρωτοδίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ρίζα των προβλημάτων είναι ότι συνήθως τα νομοσχέδια αυτά τα επεξεργάζονται άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ στην Ευελπιδων.

    Είδαμε πόσο "επιτάχυναν" τη Δικαιοσύνη οι διατάξεις που θεσπίστηκαν για το Πολυμελές πριν από μια δεκαετία: 3 με 4 χρόνια για προσδιορισμό, συν αλλά τόσα για την αναβολή (λόγω ωραρίου), σύνολο 7 με 8 χρόνια για τη συζήτηση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

    Καληνύχτα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ (14 Οκτωβρίου 2011 1:43 μ.μ.
    Δημοσίευση σχολίου
    ). Για την επιτάχυνση 1. πρέπει να υιοθετήσουμε το στυλ αποφάσεων των συναδέλφων του εξωτερικου, που είναι λητές καιπεριεκτικές και της τξαης ων δυο ΄σελίδων. Και φυσικά οι αναφορές σε βάρος μας να σταμάτησουν και να μη γινεται εργαλειο ¨εκβιασμού¨ του δικαστη (από όπου και αν προέρχεται ο εκβιασμος). 2.να δημιουργήσουμε ατρόμητους και όχι φοβισμένους δικαστές, που οπωσδήποτε π.χ. θα καταδικάσουν τον οφειλέτη 5.002Ε για να μην του ζητήσουν το λόγο. 3. Δικ.Αστυνομία, με τη συμβολή της οποίας σε ένα τρίμηνο θα δικαστεί η ποινική υπόθεση. 4.Μετριασμός αναβολών και θέση στο αρχείο των αναφορων σε βάρος των δικαστών που γίνονται όταν δεν χορηγούνται αναβολές.5.μηχανογράφηση. Δεν θυμαμαι να μου ξεφυγε κάποιο μέτρο, αλλά σίγουρα η δικαιοσύνη μπορεί να ξεμπλοκάρει με 5-6 έξυπνες κινήσεις και εφόσον τοθελήσουν οι κυβερνήσεις.
    Ανδρομέδα (και όχι ανώνυμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ