Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη συνεισφέρει τον οβολόν τους», δηλώνει η ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών

Μετά το έντονο κλίμα που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για συνεισφορά του οβολού των δικαστικών και τις δηλώσεις του περί «αρνησιδικίας με τερτίπια», συνήλθε σήμερα, Πέμπτη,
η ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, δηλώνοντας ότι «οι δημόσιες επικρίσεις και οι μειωτικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί από δημόσιους και άλλους παράγοντες εναντίον των δικαστικών λειτουργών μπορεί να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού και ενέχουν επέμβαση στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, γι' αυτό και είναι καταδικαστέες.
Όπως σημειώνει, η ολομέλεια της εισαγγελίας, προς, δε, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν την εντύπωση ότι στοχεύουν στην επικυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας πάνω στη Δικαιοσύνη, πράγμα συνταγματικά ανεπίτρεπτο. Εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και μειωτικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Ενώσεως Αντιεισαγγελέων και της Ένωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας επισημαίνοντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη συνεισφέρει τον οβολόν τους, συμμετέχοντας στις θυσίες του ελληνικού λαού στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα με περικοπή των αποδοχών μας σε ποσοστό 38,5%.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις αυτές και τυχόν άλλες δεν επηρεάζουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και δεν μας εμποδίζουν να υπερασπιζόμεθα το Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα και του νόμους».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/10/2011_411223

11 σχόλια:

  1. τον τελευταίο διάστημα πολλοί συνάδελφοι συζητώντας με φίλους και συγγενείς εκτός του δικαστικού σώματος 'εισπράττουμε' την απορία, την έκπληξη των πολιτών σχετικά με την αδράνεια μας ως προς τις επιθέσεις που δεχόμαστε από την ίδια την κυβέρνηση. πρέπει για οποιαδήποτε εξωθεσμική παρέμβαση και για πασα απρεπή και ψευδή επίθεση να απαντούμε μέσω των εκπροσώπων μας με ηχηρό τρόπο, και εξηγώ ότι όταν μιλώ περί ηχηρού τρόπου δεν εννοώ σκανδαλώδη, αλλά εννοώ με τρόπο που θα καθιστά στο ευρύ κοινό γνωστή την αντίδραση- απάντηση μας, να δημοσιοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων μαζικής ενημέρωσης!!! τέλος, πιστεύω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να προσφύγουμε και εμείς στη δικαιοσύνη, και δεν εννοώ για μισθολογικά θέματα μόνο, αλλά εννοώ ότι πρέπει να καταθέσουμε με πρωτοβουλία των ενώσεων προσφυγές με λόγο την αντισυνταγματικότητα, την κατάχρηση και την παρανομία πλήθους νομοθετικών διατάξεων που πλήττουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες και πάνω από όλα διαρρηγνύουν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό. ελπίζω οι ενώσεις να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά να αφουγκραστούν το αίτημα συναδέλφων αλλά και πολιτών, που μας καλούν επιτέλους να προσβάλουμε δια της νόμιμης δικαστικής οδού τις παράνομες νομοθετικές διατάξεις
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    τον τελευταίο διάστημα ......
    ==============
    Πως την εννοείτε την προσφυγή; Ως actio popularis; Διότι είναι συγκεκριμένες οι διατάξεις που "θίγουν" τους δικαστικούς λειτουργούς. Οι υπόλοιπες μόνο στα πλαίσια του διάχυτου ελέγχου της αντισυνταγματικότητας των νόμων μπορούν να ελεγχθούν.
    Εκτός αν εννοείτε διατάξεις που πλήττουν καθένα πολίτη (φορολογικές) οπότε δεν είναι θέμα δικαστικών λειτουργών αλλά καθενός ατόμου ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατά βάση εννοώ προσφυγές ενώπιον του Στε στα πλαίσια της 'πρότυπης δίκης' και κυρίως κατά των φορολογικών νομοθετικών διατάξεων, που πλήττουν άπαντες, και δη τους μικρομεσαίους και τους διαβιούντες στα όρια της φτώχειας. Εννοείται, βέβαια, ότι συνηγορώ υπερ και του εντατικού διάχυτου ελέγχου αντισυνταγματικότητας των νόμων, τους οποίους καλούμαστε να εφαρμόσουμε στα πλαίσια της πολιτικής και ποινικής δίκης. Τέλος, δεν αφορίζω αλλά υποστηρίζω και το δικαίωμα μας να προσφύγουμε κατά των διατάξεων που πλήττουν τα δικαιώματα μας σε μισθό ανάλογο του λειτουργήματος μας, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DIkasis.gr, από το "όχι σχόλια" φτάσαμε στη λογοκρισία; Δε λέω καλό να αποφεύγονται εξυβριστικά και άλλα, αλλά το να μη δημοσιεύονται σχόλια, επειδή κάτι είπα γιά εσχάτη προδοσία και εισαγγελείς, παραπάει πολύ. Και μετά γινόμαστε υποκριτικά θα έλεγα υπερασπιστές του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Αλλά η λογοκρισία, λογοκρισία. Το δημοσιεύσεις ή δεν το δημοσιεύσεις, το "όχι σχόλια" συνέπεσε "τυχαία" μετά την απόφαση γιά τις κινητοποιήσεις (!) Αλήθεια τι παιχνίδι παίζεις ή μάλλον παίζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    DIkasis.gr, από το "όχι σχόλια"

    =============
    Το τι παιχνίδι παίζεται γενικά δεν γνωρίζω. Εγώ το μόνον παιχνίδι που παίζω είναι το σκάκι και αυτό εδώ και καιρό το έχω παρατήσει λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όμως στο σχόλιό σας που δε δημοσιεύθηκε καταγγέλλετε (από όσο κατάλαβα) συγκεκριμένη ολιγομελή ομάδα ατόμων γνωστών ονομάτων για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα. Γιατί δεν βγαίνετε να το πείτε επωνύμως; Ή μήπως το βάρος και τις ευθύνες της δικής ανωνυμίας θα πρέπει να τα αναλάβω εγώ; Σε κάθε περίπτωση άλλος είναι ο προσανατολισμός (από επιστημονικής και επαγγελματικής άποψης) του παρόντος blog.
    Και νομίζω ότι και εσείς στην οικία σας θέτετε κανόνες στου φιλοξενούμενους σας. Αν το θεωρείτε λογοκρισία, δεν μπορώ να σας αλλάξω άποψη. Στο μόνον που έχετε δίκαιο είναι στο ότι δεν ήταν τυχαία η αναστολή των σχολίων. Αποτέλεσε ένα διάλειμμα (με αφορμή τον καταιγισμό των σχολίων) για εμένα προκειμένου να σκεφθώ πως ακριβώς θέλω τη μορφή του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. DIkastis.gr, σκακι και τάβλι ξέρω και εγώ. Κατ' αρχήν ο προσανατολισμός του blog είναι σίγουρα άλλος. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ: Οι περιστάσειςπου ζούμε είναι εξαιρετικές. Οι Δικαστές και Εισαγγελείς ουσιαστικά έχουν κηρύξει απεργία (βλ. την υπ' αριθμ. 2/2005 εγκύκλιο του ΕισΑΠ). Άλλο πράγμα οι κανόνες. Φυσικά δεν αναμένει κανείς να δημοσιεύονται εξυβριστικά σχόλια. Αυτό είναι άλλο. Αλλά ούτε και εσύ είσαι επώνυμος. Ανώνυμος είσαι. Κάνω λάθος; Φυσικά δεν περιμένω το βάρος της ανωνυμίας να το αναλάβεις εσύ. Το αναλαμβάνω εγώ! Πάντως το (ξανα)-λέω: Δεν μπορείς απο τη μια μερια να "κόπτεσαι" γιά το σύνταγμα και το πολίτευμα και από την άλλη να επιβάλλεις μία ιδιότυπη "λογοκρισία", κατά το δοκούν. Όσο γιά το ποινικό αδίκημα που λές, δεν ειμαι ο μόνος που το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Ανώνυμε 8:23 μ.μ. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να πας να συζητήσεις την υπ' αριθμ. 2/2005 εγκύκλιο του ΕισΑΠ με την Ολομέλεια των Εισαγγελέων Εφετών Αθήνας και να μας ενημερώσεις για τις απαντήσεις που θα σου δώσουν. Δεν ξέρω αν είσαι συνάδελφος, που πολύ αμφιβάλλω, αλλά η φύση του Δικαστικού Λειτουργού είναι συνυφασμένη με το να ακούει, να ψάχνει και να βασανίζεται πριν αποφασίσει. Εσύ όμως, από ό,τι φαίνεται, ήδη αποφάσισες "την πυράν δι' ημάς". Εξάλλου, μάλλον έχεις μπερδέψει κάτι βασικό: Η επωνυμία είναι που έχει το βάρος και όχι η ανωνυμία... Είναι γνώμη σχεδόν όλων των συναδέλφων, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον τρόπο διαμαρτυρίας, ότι η παρούσα κατάσταση δεν έχει μόνο οικονομική χροιά, αλλά "ακουμπάει" το θέμα της διάκρισης των εξουσιών. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, με ποιον τρόπο θεωρείς ότι είναι ενδεδειγμένο να αντιδράσουμε; Βέβαια, μπορεί κάτι τέτοιο να μην ισχύει και, πράγματι, να πρόκειται για διόρθωση των υπέρογκων αμοιβών μας σε συνδυασμό με το εύκολο και υπό συνθήκες πολυτελείας έργο που παράγουμε.. Πάντως, επειδή μπορεί να μην έχεις εμπειρία σχετικά με τα blogs, σου επιβεβαιώνω ότι "ο νοικοκύρης" που επωμίζεται το ιδιαίτερα δύσκολο βάρος της λειτουργίας του θέτει τους κανόνες. Συνεπώς, αν και όποτε δημιουργήσεις δικό σου blog, ενημέρωσέ μας και θα σε τιμήσουμε ή όχι. Τέλος, επειδή "άνθρωποι είμαστε" και μπορεί να ήρθες επειδή δεν μπόρεσες στη συνέλευση για να εκφράσεις τη γνώμη σου, σε λίγο καιρό θα λάβει χώρα η τακτική γσ και θα σε ακούσουμε όλοι με προσοχή και θα είμαστε όλοι επώνυμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφοι, ας μην πλατυάζουμε σε διαφόρου είδους "θεωρίες", οι περιστάσεις που ζούμε είναι από λίαν σοβαρές έως κρισιμότατες!!! Δικαστές & Εισαγγελείς ουδόλως έχουν κηρύξει απεργία, απλώς κάνουν αισθητή προς τα έξω --ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ-- την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αποδόμηση της Δικαιοσύνης και στην ισοπέδωση των ιδίων τόσο από πλευράς μισθολογικής όσο και υπηρεσιακής...!!!Πάντως, σε περίπτωση που καταφέρουμε κάτι θετικό μέσω των Ενώσεών μας, μήπως θα ήταν φρονιμότερο οι Συνάδελφοι, οι οποίοι αντιτίθενται στις κινητοποιήσεις παρά το "κούρεμά" μας κατά 38,5%, να μην επωφεληθούν το παραμικρό, αλλά ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ "κουρεμένοι", όπως τώρα όλοι είμαστε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος των 8.23:

    Κατ' αρχήν γιά όσους αμφιβάλλουν είμαι συνάδελφος, εισαγγελικος της 8ης σειράς. Η εγκύκλιος 2/2005 ΕισΑΠ ισχύει. Δεν συμφωνώ μαζί της, ούτε την έχω γράψει εγώ. Οπότε οι οποιες αντδράσεις να απευθύνονται στον συντάκτη αυτής. Το πως θα αντιδράσουμε στις καταστάσεις όπως λέει ο ανώνυμος των 10.54 είναι θέμα των Ενώσεων. Όσο γιά την επωνυμία ή ανωνυμία αυτό είναι θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Καλό είναι πάντως να ακούγονται όλες οι απόψεις. Για την ιστορία, μετά το haircut του χρέους, οι μειώσεις των μισθών θα είναι όσο και το haircut. Δηλ. κούρεμα χρέους 50% σημαίνει και μειώσεις μισθών στο 50%. Δεν συνεχίζω γιατί, ίσως κάποιος με πεί "καταστροφολόγο" ή "κασσάνδρα". Λοιπόν, "την πυράν" την έχουν αποφασίσει άλλοι και όχι εγώ. Λυπάμαι που το λέω αλλά, όσα ξέραμε γιά μη υπαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο και τα συναφή θα πρέπει να ξεχασθούν. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
    Ο ανώνυμος των 8.23.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1)Oι τυχόν διαφωνίες συναδέλφων όσον αφορά το μισθολογικό, τις περικοπές, τις μορφές αντίδρασης κλπ. επιλύονται εύκολα ως εξής. Πρώτον, μπορούν να μην συμμετέχουν στις διακοπές συνεδριάσεων και Δεύτερον,αφού προσδιορίσουν πόσα χρειάζονται προσωπικά, να χαρίσουν το υπόλοιπο του μισθού τους στο Ελληνικό Δημόσιο(αλήθεια γιατί δεν το έκαναν όταν ψηφίσθηκε το μισθολόγιο του 2008?). Έτσι έχει πράξει εδώ και χρόνια απ'ότι γνωρίζω ο κ.Σημίτης, ο οποίος έχει εκχωρήσει τον πανεπιστημιακό του μισθό(ήδη σύνταξη)εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.
    2)Αν η διακοπές συνεδριάσεων είναι απαγορευμένη μορφή απεργίας τότε και οι βουλευτές που δεν προσέρχονται καθημερινά στη Βουλή(μία ματιά στο κανάλι της Βουλής αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ποτέ δεν γίνεται συνεδρίαση με πάνω από μερικές δεκάδες βουλευτών)απεργούν και μάλιστα συνεχώς εδώ και χρόνια. Είτε λοιπόν απεργούμε και οι δύο(βουλευτές και δικαστές)είτε κανένας.
    3)Οι μορφές αντιδράσεως των δικαστών στα μέτρα που ήδη λήφθησαν και σε όσα έρχονται είναι τρεις:
    α)διακοπές συνεδριάσεως και αποχή από την έκδοση μη επειγουσών αποφάσεων(δηλαδή αυτά που αποφασίσθηκαν ήδη,
    β)κατάθεση προσφυγών κατά των τελευταίων μέτρων και αγωγής αποζημίωσης στο μισθοδικείο για την ακύρωση όλων των μέτρων χωρίς, ωστόσο, άμεσα αποτελέσματα(θα δικαστούν μετά από χρόνια και αναστολή εκτέλεσης για μισθολογικά θέματα δεν δίνουν τα διοικητικά δικαστήρια),
    γ)ομαδικές παραιτήσεις των δικαστών οι οποίες αφού αποσταλούν στον κ.Αθανασίου και μαζευτεί το 70% τουλάχιστον των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο και σε αντίθετη περίπτωση να κατατεθούν τότε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ας βρει εντός διμήνου 2000 δικαστές η Πολιτεία για να δικάσουν με αυτές τις συνθήκες και με αυτούς του μισθούς(και τους κουρεμένους που έρχονται)και το ξανασυζητάμε.
    Χ.Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω να επισημάνω το εξής: υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν συμφωνούν όχι μόνο με το θέμα των στάσεων εργασίας αλλά και με άλλα τινά που αναφέρονται στο ψήφισμα. Ενδεικτικά αυτό που κάνει λόγο για εργασία μας από της 7-11-2011 στα δικαστήρια τις ώρες που αυτά λειτουργούν, δηλαδή 7-3. Θέλω να δω αν όσοι συμμετέχουν σήμερα στις στάσεις εργασίας θα ακολουθήσουν και σε αυτό, θα κατεβαίνουν δηλαδή κάθε ημέρα και θα είναι στα δικαστήρια συνεχώς. Μάλιστα δε έχω πολύ μεγάλη απορία και για αυτούς που μένουν σε άλλες πόλεις και πηγαινοέρχονται όταν έχουν υπηρεσίες. Συμπερασματικά: θεωρώ ότι το ψήφισμα δεν είναι επιτυχία. Έχουμε εγκλωβιστεί και δεν έχουμε καμμία δυνατότητα διπλωματικής κίνησης ή ευελιξίας. Δεν έχουμε δώσει εξουσιοδότηση για να αλλάξει κάτι, οπότε πρέπει να αναμένουμε την τακτικη γενική συνέλευση. Με την απόφαση των δικαστικών υπαλλήλων για στάσεις εργασίας 9-11.30 εκτιθέμεθα ποικιλοτρόπως στους διαδίκους και πραγματικά δίνουμε την εικόνα δημ.υπαλ. Πέραν αυτού θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαφορετική άποψη για τον τρόπο διεκδίκησης των - όσο δεν πάει άλλο - δίκαιων αιτημάτων μας, δεν πρέπει να κατακρίνεται, ούτε να συμπιέζεται. Είμαστε όλοι ανεξάρτητες προσωπικότητες και το δεν δέχομαι. Συνάδελφοι λυπάμαι που του λέω αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός, ο οποίος μετετράπει σε εκνευρισμό μετά τις δηλώσεις των πολιτικών, έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα κυρίως στην επαρχία. Θέλω να τονίσω στους συναδέλφους μου από την Αθήνα - και τη Θεσσαλονίκη - ότι εδώ αν ο χρόνος δεν επαρκεί, η υπόθεση - αστική ή ποινική - αναβάλεται γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες. Στην επαρχία όμως οι υποθέσεις διακόπτονται, οπότε το βάρος πέφτει εκ νέου στον δικαστή. Αυτός δηλαδή σε αυτή την περίπτωση υφίσταται την συνέπεια της στάσης εργασίας. Αυτά και ελπίζω να μην σας κούρασα. Πραγματικά θα ήθελα απόψεις σχετικά με την εργασία 7-3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ