Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου παρουσία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πραγματοποίησε έκτακτη πολύωρη σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Δικαστικών Ενώσεων της Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης με θέμα την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία προτρέπουν τα μέλη της σε αποχή από τα καθήκοντα τους.
Ο Υπουργός υπενθύμισε στους εκπροσώπους των Ενώσεων ότι σύμφωνα με τα άρθρα 23 του Συντάγματος και 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων απαγορεύεται η απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς με οποιαδήποτε μορφή, στην οποία περιλαμβάνεται η στάση εργασίας και η αποχή, όπως έχουν κρίνει τα ίδια τα δικαστήρια.
Συνεπώς η απόφαση της συγκεκριμένης Ένωσης στερείται νομιμότητας καθώς αποτελεί μορφή απεργίας και βρίσκεται σε αντίθεση με τη ρητή συνταγματική επιταγή.
Ως εκ τούτου ο Υπουργός κάλεσε τις Ενώσεις, όπως έπραξε και η φυσική ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (οι πρόεδροι Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο εισαγγελέας Α.Π.) να σεβαστούν, να περιφρουρήσουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.
Δήλωσε επίσης ότι η μεταφορά της κίνησης του «δεν πληρώνω» στο χώρο των δικαστηρίων ως κίνηση του «δεν δικάζω» αποσταθεροποιεί μία από τις βασικές θεσμικές λειτουργίες του κράτους, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Και πρόσθεσε ότι ένας κλάδος, όπως ο κλάδος της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να απέχει από την εθνική προσπάθεια σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας και πολύ περισσότερο να μην τηρεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.
Η χώρα διέρχεται κρίση, και απαιτεί συστράτευση και συμμετοχή όλων στα βάρη. Ιδιαίτερα όσων απολαμβάνουν σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες, ισοβιότητα και ειδικές αμοιβές. Τα όποια όρια διεκδίκησης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις συνταγματικές ρυθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός δήλωσε πως δεν κατανοεί τις αντιδράσεις της συγκεκριμένης Ένωσης όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός διάλογος με όλους τους κλάδους και τους φορείς της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι αποφάσεις της στηρίχθηκαν σε φημολογίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της.
Και επανέλαβε ότι, είναι ανοικτός στο διάλογο, για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τα ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς.
Τέλος, κάλεσε κάθε έλληνα δικαστή χωριστά να ανταποκριθεί στο συνταγματικό του χρέος, να συμβάλει στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, να επιτελέσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τις υποχρεώσεις του απέναντι στους έλληνες πολίτες και όσον αφορά τις διεκδικήσεις του να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναζητώντας συνθετικές λύσεις προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και της χώρας γενικότερα.
Δε θα ήθελα να σχολιάσω καθόλου την ανακοίνωση του κυρίου Υπουργού. Θα ήθελα μόνο να υπογραμμίσω τις φράσεις του: «…ρητή συνταγματική επιταγή», «όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα», «βασικές θεσμικές λειτουργίες του κράτους», «ισοβιότητα και ειδικές αμοιβές», «δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις συνταγματικές ρυθμίσεις», «λύσεις προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης» και να ρωτήσω αν όλα τα ανωτέρω ισχύουν ΜΟΝΟ για την κίνηση των μελών της δικαστικής εξουσίας «ΔΕ ΔΙΚΑΖΩ» ή ισχύουν και για την κίνηση των μελών της εκτελεστικής εξουσίας «ΑΠΑΞΙΩΝΩ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΩ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ»;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από το να καλέσει εμάς να σεβαστούμε το Σύνταγμα και τη νομιμότητα, μήπως θα έπρεπε να καλέσει πρώτα τον εαυτό του και τους συναδέλφους του να σεβαστούν τα ανωτέρω? Γιατί κατά πρώτον βαρεθήκαμε τα ψέματα και την απαξίωση που δείχνουν στη δικαστική εξουσία και κατά δεύτερον έχουμε φρίξει από τους αντισυνταγματικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί έως σήμερα από την Κυβέρνηση. Από πότε οι πρώτοι παρανομούντες σε αυτή τη χώρα μας κάνουν και υποδείξεις??
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφοι, πιστεύω ότι απαξιώνεται πολύ ο θεσμός της Δικαιοσύνης με το να διατυπώνουμε την άποψη ότι στην κατάλυση του Συντάγματος απαντώ και εγώ με κατάλυση του Συντάγματος; Ποίο κύρος θα διαφυλάξουμε έτσι, είμαστε Λειτουργοί και τα μέσα αντίδρασής μας πρέπει να συνάδουν προς τούτο. Όταν διαβάζουμε για "κούρεμα" του χρέους κατά 60%, που σημαίνει ότι μπορεί να καταρρεύσει η χώρα, τουλάχιστον εμείς ας διαφυλάξουμε κάποιες αξίες, ας προστατεύσουμε τον εργαζόμενο, αυτόν που αδικείται και ας δούμε τα πράγματα όχι καθαρά συντεχνιακά αλλά με πιό διευρυμένους ορίζοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει δίκιο ο ανώνυμος σχολιαστής της 23 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11:53. Η χώρα μπορεί να καταρρεύσει και εμείς πρέπει να διαφυλάξουμε κάποιες αξίες. Ωστόσο, για τη δικαιοσύνη που ήδη έχει καταρρεύσει, τί προτείνετε να κάνουμε πέρα από το να γράφουμε ανώνυμα σχόλια σε αυτό και σε άλλα blogs;Να εξακολουθούμε να δικάζουμε με αυταπάρνηση σα να μην έχει συμβεί τίποτα;Μήπως η ανοχή μας υποδηλώνει και συνενοχή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΣΙΩΠΩΝ ΔΟΚΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πιστεύω ότι δεν συναινεί ουδείς.-
Δημήτρης Αντεισαγγελέας
Kαι 100% κούρεμα να γίνει δεν νομίζω ότι φταίνε οι δικαστές για αυτό αλλά 100% η κυβέρνηση. Επομένως, δεν πρέπει να δεχθούν οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του μισθού τους. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς μείωση των απολαβών(μισθού και λοιπών προνομίων) των βουλευτών και υπουργών δεν δικαιολογείται καμία μείωση, με ή χωρίς κούρεμα, ξύρισμα, χαλάουα, αποτρίχωση ή οτιδήποτε άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφή