Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση του Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπου Αθανασίου


    ΕΝΩΣΗ

   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                     

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
     ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
 ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                    Τ.Κ. 101. 71
     e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                               Αθήνα 17-10-2011

                                                      ΠΡΟΣ: Τους κ.κ. Συναδέλφους 
                                                 μέλη της Ένωσής μας

                                                 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


  Οι αποφάσεις που λάβαμε, κατά  την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 15 ης Οκτωβρίου 2011, είναι πολυσήμαντες, λόγω του θεσμικού τους χαρακτήρα .Καταδεικνύουν δε την αγωνία των συναδέλφων για την προάσπιση του Θεσμού της Δικαιοσύνης και την υπόστασή μας ως λειτουργών και εργαζομένων .

  Όσο και αν οι αποφάσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μερικούς ως « πρωτοφανείς» για τα δικαστικά χρονικά , δεν παύουν να είναι αναγκαίες και  μέσα στα καθήκοντά μας να προστατεύουμε το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, όπως πράττουμε μέχρι σήμερα.
   Συνεπώς, θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει έστω και ένας συνάδελφος που να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές .
   Η Δικαιοσύνη καλείται στις κρίσιμες αυτές ώρες να σταθεί στο ύψος της.
   Ο λαός τώρα μας χρειάζεται και μας θέλει υπερήφανους, απαιτώντας να σεβαστούμε τη Συνταγματική μας θέση και την κοινωνική μας αποστολή.
                       Ο Πρόεδρος της Ένωσης

                       Χαράλαμπος Αθανασίου
                                  Αρεοπαγίτης 

17 σχόλια:

  1. Μπράβο, κύριε Πρόεδρε, έστω και την ύστατη στιγμή, μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα! Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ομάδα των Κυρίων της Θεσσαλονίκης θα ασκούσε τόση γοητεία στο Δικαστικό Σώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε απολύτως δίκιο κ. Πρόεδρε!
    Σεβασμό όλοι στην απόφαση που ελήφθη ομόφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνεχεια του ως ανω:
    Εστω όμως την τελευταια στιγμη και με δικη μας επιμονη...εμας των νεων Δικαστων...αποφασισατε να δραστηριοποιηθειτε. Θα ηθελα να εκφρασω όμως οτι και παλι πισω απο αυτη σας τη δραστηριοποιηση κρυβεται το "μη ΤΗΣ (της κυβερνησης) τους κυκλους ταρατε". Διοτι αν θελετε πραγματι να υπαρξει κινητοποιηση και να αντιληφθει ο καημενος κοσμακης οτι ολα αυτα δε γινονται μονο για τον μισθο μας αλλα πρωτιστως για τη διαφυλαξη του θεσμικου μας ρολου, τοτε θα προβειτε σε διαφορετικες ενεργειες και αποφασεις απο τις ληφθεισες.Αυριο κιολας θα βγειτε στα καναλια και τις εκπομπες και θα εξηγησετε γιατι τα χερια του ελληνα Δικαστη ειναι δεμενα..θα διαταξετε διωξεις..θα δηλωσετε δημοσιως ποιοι νομοι ειναι αντισυνταγματικοι και γιατι δε θα τους εφαρμοσουμε..και μετα ας κλεισουμε και εντελως τα Δικαστηρια και ας παραιτηθουμε ομαδικως και να βρει Δικαστες το κρατος να δικασει. Όμως η τριωρη σταση δε θεωρω ουτε οτι μας ταιριαζει, ουτε δειχνει στον ελληνα πολιτη, του οποίου ειμαστε το τελευταιο του αποκουμπι, ότι εμεις ποναμε για τη θεσμικη μας υποβαθμιση που τον επηρεαζει αμεσα και οτι ειμαστε εδω εγγυητες του Συνταγματος και των νομων.
    Θα σας τα ειχα πει τα ως ανω και περυσι αν δεν ημουν στο βαθμο του Παρεδρου και δεν εβλεπα συσσωμο τον πολυπληθη δικαστικο συλλογο της μεγαλης πολης στην οποια ευρισκομουν, με μεγαλη μου εκπληξη να μην σχολιαζει τιποτα για τα λεχθεντα υφ υμων και για τη σταση της Ενωσης. Κακως ισως δε τα ειπα τοτε, αλλα ενας παρεδρος κραταει τις επιφυλαξεις του μηπως εχει αντιληφθει κατι λαθος, αλλα δυστυχως αυτο δεν συνεβαινε εν προκειμενω.
    οσον δε αφορα την 3ωρη σταση ειναι μια αρχη, ισως οχι η πιο ευστοχη και ενθαρρυντικη για την κοινωνια της οποιας ειμαστε προστατες, την οποια ομως καλο θα ηταν σαν αρχη να τηρησουμε ενωμενα απαντες μεχρις οτου στη νεα Γενικη Συνελευση προβουμε σε αποφασεις που ταιριαζουν στο λειτουργημ μας, την παιδεια μας και το ηθος μας και ανταποκρινονται στις ιστορικες και κοινωνικες περιστασεις.
    Ανα πασα στιγμη μπορω να δωσω στον οποιονδηποτε συναδελφο και σε σας κε Προεδρε το ονομα μου διοτι η ανωνυμια δεν ειναι κατι το οποιο αρμοζει σε Δικαστη, ο οποιος πρεπει να εχει το θαρρος της γνωμης του και να υφισταται τις συνεπειες αυτης, απλα δε θελω να το γραψω σε αυτη τη σελιδα για πολλους και διαφορους λογους.
    ελπιζω για τα καλυτερα
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που βγήκε αυτή η ανακοίνωση, γιατί έπρεπε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς την Ένωση και Εσάς προσωπικά κ. Πρόεδρε για τη σθεναρή στάση, που, έστω και τώρα, προτείνατε -- και ψηφίσθηκε -- να τηρήσουμε! Πρέπει να υπερασπισθούμε, πια, το Συνταγματικά κατοχυρωμένο Λειτούργημά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για κάθε δράση υπάρχει μια ίσης έντασης και αντίθετης φοράς κριτική.Μόνο που η κριτική πρέπει να συνοδεύεται με αντιπροτάσεις (για όσους σπεύσουν να κριτικάρουν την ανακοίνωση του Προέδρου μας και -για ακόμα μια φορά- την απόφαση της ένωσης).
    Διότι "Έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει" (Αβράαμ Λίνκολν).Και από τα 101 (μέχρι τώρα) σχόλια που διάβασα στην προηγούμενη ανάρτηση δεν είδα κάποια αντιπροτάση από αυτούς που δε συμφωνούν με την απόφαση της ΕΔΕ, παρά μόνο (άγονη) κριτική. Περίμενα από όλους αυτούς να (αντι-)προτείνουν λύσεις και όχι να καταφέρονται (ανώνυμα) στους συναδέλφους από τη θεσ/νίκη χρησιμοποιώντας πομπώδεις εκφράσεις του τύπου "οι επαναστάτες από τη θεσ/νίκη" κλπ. Νομίζω πως η χρήση τέτοιων εκφράσεων και η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει πολύ περισσότερο τους ίδιους παρά εκείνους κατά των οποίων στρέφεται.
    Αν κάποιος θεωρεί πως η απόφαση της Γ.Σ. είναι αντισυνταγματική δεν τον υποχρεώνει κανείς να την ακολουθήσει.Οφείλει όμως, τουλάχιστον, να τη σεβαστεί τουλάχιστον. Για όσους λοιπόν θεωρούν ότι δεν πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτά που διαδραματίζονται γύρω μας αλλά να υπομένουμε το κάθε τι που μας επιβάλλεται γιατί "διαφορετικά δε θα διαφέρουμε πολύ από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ" (σχόλιο συναδέλφου σε παλαιότερη ανάρτηση) σας προτείνω να δείτε το παρακάτω βίντεο (που γύρισαν οι γάλλοι για τους έλληνες) και στη θέση του πρωταγωνιστή τοποθετήστε τον εαυτό σας.
    http://odiaskedastis.blogspot.com/2011/10/video_16.html

    Η αντίδραση αυτή δεν έχει μοναδικό αίτημα την αποτροπή μείωσης των μισθών μας (όπως εσφαλμένα κάποια νομίζουν) αλλά την ανάδειξη -στην πραγματική τους διάσταση- όλων εκείνων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα Πρωτοδικεία και που από τότε που συστήθηκε η ένωση ουδέποτε τα καταστήσαμε γνωστά με τέτοιο τρόπο, ουδέποτε απαιτήσαμε παρά μόνο ζητούσαμε και ελπίζαμε.

    Μια παροιμία λέει "Οι σκύλοι γαβγίζουν αλλά το καραβάνι περνά".Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

    President

    (Υ.Γ.ελπίζω να μη γίνει και αυτή η ανάρτηση πεδίο μάχης εμφύλιας σύγκρουσης αλλά να δω προτάσεις τις προσωπικά οποίες θα επικροτήσω αν δίνουν λύσεις στα προβλήματά μας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω την άποψη ότι, ανεξάρτητα αππο το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την απόφαση της ΓΣ, εν προκειμένω δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας της δικανικής κρίσης. Η συμπόρευση όλων των συναδέλφων είναι αυτή που θα καταδείξει ότι δεν πρόκειται για μορφή συνδικαλιστικής δράσης αλλά για κραυγή απόγνωσης της Ελληνικής δικαιοσύνης για τον πολυσήμαντο και πολυεπίπεδο στραγγαλισμό της. Όσο και αν σέβομαι την ατομικότητα της επιλογής, έχω την εντύπωση ότι μόνο ως άλλοθι για εσωτερικές ανασφάλειες μπορεί να λειτουργήσει η παραδοχή ότι πρόκειται για απεργία που δεν κατοχυρώνεται Συνταγματικά. Αν η Διοίκηση των Πρωτοδικείων και ο Άρειος Πάγος εκδώσουν κάποια εγκύκλιο, αλλάζει το θέμα. Υπό την πίεση δημοσιογράφων, βουλευτών και υπουργών όμως δεν δέχομαι να λειτουργώ και να σκύβω το κεφάλι στην προσωπική και λειτουργική μου υποβάθμιση και δεν είναι δεοντολογικό και συναδελφικό να αφήσω τους άλλους να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόνο πρωτοφανές και αδιανόητο δεν είναι. Και παλιότερα βγήκαν τέτοια ψηφίσματα και όσοι δικαστές γνωρίζω δεν κατέβαιναν από την έδρα. Για να μη σχολιάσω ότι όπως το έγραψε ακούγεται σαν απειλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφοι με όλο τον πραγματικό σεβασμό που έχω στον κύριο Πρόεδρο, τον οποίο άλλωστε κατ΄επανάληψη έχω ψηφίσει, νομίζω ότι δυστυχώς ξεχνάμε: α) ότι η ευθύνη του Δικαστή για τη συγκράτηση της κοινωνικής συνοχής πάντα θα υπερβαίνει τις κατά καιρούς μισθολογικές-εργασιακές διεκδικήσεις του ακόμα και αν είναι δίκαιες , όπως αυτόν (τον κακό μας) τον καιρό και β) ότι ο τρόπος και οι ώρες που επιλέγει να δουλέψει ο καθένας από εμάς είναι θέμα πρωτίστως συνειδησιακό, εδραζόμενο σε πλήρη συνταγματική θεμελίωση και ως εκ τούτου ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ. Αντώνης Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμμμμμμμμμ, θα μου επιτρέψετε να έχω αντιρρήσεις πάνω σ’ αυτό. Ότι δηλαδή οι Δικαστές, υποβιβάζοντας μόνοι τους τον εαυτό τους σε απλούς υπαλλήλους (τηρώντας ωράριο, κάνοντας καθημερινές στάσεις εργασίας και αρνούμενοι να βγάλουν αποφάσεις), «προστατεύουν το Σύνταγμα και τους Θεσμούς». Θα έλεγα ότι το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει πάντα όρθια, να μην αρνησιδικεί, έστω και αν όλα γύρω της καταρρέουν, όσο και αν οι Δικαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα, οικονομικά ή άλλα, τα οποία πάντως δεν είναι μεγαλύτερα των προβλημάτων των υπόλοιπων ελλήνων πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρειαζόταν η ανακοίνωση αυτή (για να καταρριφθούν τα όποια διλήμματα...)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτηση του Κου Προέδρου. Έτσι πρέπει να γίνει, κάτω από τις ιδιαίτερες αυτές περιστάσεις. Τόσο καιρό φωνάζαμε πως δεν κάνουμε τίποτα και πως οδηγούμαστε, ιδιαίτερα οι καινούργιοι συνάδελφοι στο σώμα, σε πλήρη θεσμική και οικονομική εξόντωση, παρά τις σχετικές συνταγματικές απαγορεύσεις. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αυτό δεν γίνεται ήδη; Οφείλουμε να σεβαστούμε την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ένωσής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια,ειλικρινά.Έστω και μετα από τόσο καιρό.-Χρήστος αντεισαγγελέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θεωρώ άκομψη τη φράση "θεωρώ αδιανόητο να υπάρξει έστω και ένας συνάδελφος που να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις αυτές". Ακόμη και στις νόμιμες απεργίες υπάρχει και το λεγόμενο "αρνητικό απεργιακό δικαίωμα". Η εξαγγελθείσα από την ΕΔΕ απεργία είναι ευθέως αντισυνταγματική και παράνομη και ως εκ τούτου αδιανόητο είναι το να εφαρμοστεί η απόφαση της Συνέλευσης. Η παραπάνω φράση με την απολυτότητά της, όταν απευθύνεται από Αρεοπαγίτη σε κατώτερους δικαστές, μπορεί να εκληφθεί - έστω και από κάποιον κακόπιστο- ως έμμεση απειλή για την υπηρεσιακή του μεταχείριση και εξέλιξη και για αυτό έπρεπε να παραλειφθεί. Εγώ προσωπικά δεν θα εφαρμόσω την απόφαση, καθότι: Α) όταν ανέλαβα καθήκοντα δικαστή, ορκίστηκα υπακοή στο Σύνταγμα (και άρα και στο άρθρο 23 παρ.2 εδ. β΄αυτού), Β) ενόψει του ότι η Χώρα βρίσκεται κατά κοινή παραδοχή στο χείλος του γκρεμού δεν θα τη σπρώξω και εγώ συμμετέχοντας σε μία κινητοποίηση, που στην ουσία οδηγεί σε απενεργοποίηση της τρίτης κρατικής λειτουργίας. Επειδή ακριβώς ιεραρχώ την πατρίδα μου και το κύρος της Δικαιοσύνης ως θεσμού πάνω από το στενό οικονομικό και επαγγελματικό μου συμφέρον. Μιχάλης Ντόστας, Πρωτοδίκης Γρεβενών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επιτέλους. Στις ακραίες ημερες αμφισβητησης της εθνικής κυριαρχίας, ας σιωπήσουν πια όσοι ¨δηθεν¨ αναρωτούνται περι συνταγματικότητας των αποφάσεων της γ.σ. Απο κάποια που δεν παραβρέθηκε αλλά χειροκροττει τους συναδέρφους που έδωσαν το παρόν και αγωνίζονται για όλους ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παρ'όλα αυτά υπάρχουν μερικοί που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όλη αυτή η κινητοποίηση έχει ως κίνητρο τη μισθοδοσία μας και μόνο ....αξίζει να πιστέψουμε ότι αγωνιζόμαστε για κάτι παραπάνω από αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ