Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ 4055/2012

Ακολουθεί το υπ' αριθμόν 121/2012 έγγραφο της επιθεώρησης του ΑΠ για την τήρηση του 4055/2012
Ευχαριστούμε το συνάδελφο ΑΦ που το απέστειλε



31 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να υποβάλλω τις εξής παρατηρήσεις:

    1) Στο εν λόγω κείμενο, η προθεσμία έκδοσης απόφασης ξεκινά από την συζήτηση της υπόθεσης και η προβλεφθείσα λήξη αυτής είναι ένας ή δύο μήνες μετά. Ερώτημα: Σε πρωτοδικεία, όπου οι γραμματείς είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και δεν επαρκούν για τους υπηρετούντες σε αυτά ή όπου λόγω μετατάξεων και πρόσφατης τοποθέτησης δεν δύνανται να συντάσσουν τα πρακτικά σύντομα, τι θα γίνει;;
    2) Ως προς την εκουσία δικαιοδοσία, αναφορικά με τις υποθέσεις του κτηματολογίου ή του πτωχευτικού, μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πως κάποιος πρωτοδίκης εντός μηνός θα δημοσιεύσει την απόφαση;;; Το ίδιο, εντός δύο μηνών, πως θα επιτευχθεί με τους πιστωτικούς τίτλους ή με τις μισθώσεις;;;

    Λυπάμαι, πραγματικά, αλλά με όλο το σεβασμό, έχω την αίσθηση ότι κάποιοι στο Σώμα μας έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση με την καθημερινή πραγματικότητα των Πρωτοδικείων, μεγάλων και μικρών, με τα πολλαπλά καθήκοντα των Δικαστών του πρώτου βαθμού, με την πολυπλοκότητα των υποθέσεων και με τις ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό. Σίγουρα, υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες αλλά τελικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε.
    Ταχύτητα ή ποιότητα;
    Και υπό το φόβο ενός πειθαρχικού, αν ο Πρωτοδίκης εκδίδει τις αποφάσεις του, όπως επιτάσσει το εν λόγω έγγραφο, αλλά αυτές είναι εντελώς αναιτιολόγητες, με απλή παράθεση διατάξεων και ένα σύντομο σκεπτικό, χωρίς εξέταση ενστάσεων κτλ., δεν παραβιάζεται έτσι το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί ανάγκης εμπεριστατωμένης αιτιολογίας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι μάλλον ξεχνούν οτι δεν είμαστε όλοι κοντά στη σύνταξη.Και οτι για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη απαιτείται οι λειτουργοί της να είναι ζωντανοί και όρθιοι αλλά προπάντων με καθαρό μυαλό.Γιατί δεν είμαστε ρομπότ αλλά άνθρωποι με οικογένειες που πρέπει να ζήσουν,με δάνεια και με ηλικιωμένους γονείς που έχουν προβλήματα υγείας.Ευχαριστώ που για άλλη μια φορά κάποιοι μας θεωρούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης..

    Κάποτε υπήρχε Δικαιοσύνη..Καληνύχτα σας Κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν διαφευγει της προσοχης βεβαια, οτι ερχεται αυτο το εγγραφο ΤΩΡΑ, που λογω των κινητοποιησεων μας, δεν δημοσιεύονται αποφασεις, εκτος απο τις εντελώς επειγουσες. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ο αξιοτιμος κυριος Αντιπρόεδρος, ζητα ΤΩΡΑ εξειδικευμενα στοιχεία για την καθυστερηση σρη δημοσίευση αποφασεων, ΑΦΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ, ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ? Αν αυτο δεν ειναι κινηση ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κινητοποιησεων μας, ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
    Αυτη η ξαφνικη λατρεία του Αρείου Πάγου για την στατιστική, για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΑΝΕΦΑΝΗ ΤΩΡΑ, που βρισκομαστε σε κινητοποιησεις?
    Συναδελφοι μην καμπτεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος (30 Οκτωβρίου 2012 10:37 μ.μ.) είπε:
    "Σίγουρα, υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες αλλά τελικά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε.
    Ταχύτητα ή ποιότητα; "

    Η απάντηση είναι απλούστατη και αυτονόητη, σαν ένα γνωστό σλόγκαν:
    ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑΙ, ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΟΧΙ... ΔΙΚΑΣΤΟΥΝΤΙΣ (Το νέο είδος - όχι fast food αλλά - fast track Δικαστή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν θα πήξουν τα Εφετεία και ο ΑΠ από τις εφέσεις και τις αιτήσεις αναιρέσεως, από τις επιγραμματικές και fast judged αποφάσεις μας, τότε να δω τι θα λένε στο Θέμιδος Μέλαθρον!! Αναρωτιέμαι επίσης ποιος πρέπει να είναι ο προβλεπόμενος χρόνος έκδοσης αποφάσεων επί αιτήσεων αναιρέσεως;;;

    Ένας Δικαστούντις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eπαναλαμβάνω από το πρώτο σχόλιο του Ανώνυμου

    Κάποτε υπήρχε Δικαιοσύνη..Καληνύχτα σας Κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν κατάλαβα γιατί αντιδρούν κάποιοι σε τέτοια έγγραφα. Πάνω από τους μισούς τουλάχιστον δικαστές τηρούμε, χρόνια τώρα, τις προθεσμίες χωρίς προβλήματα. Και δεν έιμαστε χειρότεροι ποιοτικά από τους άλλους που αντιδρούν. Και έχουμε και μεις οικογένειες, είμαστε και μεις άρρωστοι, είμαστε και μεις εργαζόμενοι και πάντως άνθρωποι. Να σταματήσει πια αυτό το παραμύθι. Δυστυχώς όμως έχουμε την ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη με όσους καθυστερούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς τον προηγούμενο ανώνυμο

    συμφωνώ ότι υπάρχουν δικαστές που τηρούν τις προθεσμίες ή αν τις παραβαίνουν τουλάχιστον δεν φθάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.
    Επομένως δεν χρειάζονταν οι καινούριες διατάξεις του ν. 4055/2012 για να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων σε βάρος και πάλι των συνεπών και ευσυνείδητων δικαστών που θα μπει ακόμη πιο σφιχτή θηλιά στο λαιμό τους χάριν της επιτάχυνσης και σε βάρος της ποιότητας των αποφάσεων. Οι συνεπείς και τυπικοί δικαστές ήταν συνεπείς και θα συνεχίσουν να είναι συνεπείς ανεξάρτητα από τροποποιήσεις προς το αυστηρότερο των νόμων.

    Εκείνοι όμως που προκλητικά καθυστερούν μέχρις αρνησιδικίας εφόσον επιβιώνουν στον κλάδο και μάλιστα εξελίσσονται κανονικά ή ακόμη και καλύτερα από τους συνεπείς συναδέλφους τους, θα συνεχίσουν να καθυστερούν και να προκαλούν, με οποιοδήποτε νόμο.
    Επομένως κ. επιθεωρητά δεν χρειάζεται εγκύκλιος για την τήρηση των διατάξεων του ν. 4055/2012, αλλά θέληση να πάψουν επιτέλους οι προκλητικές περιπτώσεις συναδέλφων που τη δουλειά τους επωμίζονται άλλοι κι αυτοί απλά προάγονται και εξελίσσονται ..."ανάξια" κι όχι "επάξια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σίγουρος για τον εαυτό σου, είσαι "άψογε" ανώνυμε 12:04,
    Άσε στους εφέτες να ξέρουν πόσοι από όσους "τηρούν τις προθεσμίες, χωρίς πρόβλημα... δεν είστε ποιοτικά χειρότεροι ... απ΄ όσους καθυστερούν...".
    Έχουμε "στενάξει" κυριολεκτικά από κάποιους "γρήγορους", να αναγκαζόμαστε να γράφουμε από την αρχή τις υποθέσεις.
    Και,αντίθετα, έχουμε νοιώσει υπερήφανοι για κάποιους "καθυστερημένους", για την άριστη νομική και ουσιαστική επεξεργασία της υπόθεσης και την άρτια δομή της απόφασης.
    Δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι των "καλών" δικαστών όσοι είναι "γρήγοροι", ούτε των "κακών" δικαστών, όσοι είναι πιό "αργοί".
    Όσο για τις ασθένειες και τα οικογενειακά προβλήματα, δεν έχουν όλα την ίδια βαρύτητα και συνέπειες.
    Και θα σου πω σαν μεγαλύτερος και πιο έμπειρος "μηδένα προ του τέλους μακάριζε" και επίσης "κοινή η τύχη και το μέλλον αόρατον".
    Αμέσως άρπαξες την ευκαιρία να "θάψεις" τους υπόλοιπους, εσύ ο "καλός και γρήγορος".
    Από κάτι τέτοιους χαρακτήρες έχει στενάξει το δικαστικό σώμα.
    Μακάρι να ήξερα ποιος είσαι, για να δούμε εάν εκτός από "γρήγορος" πόσο "ποιοτικός" είσαι.
    η ισχύει και για σένα, το:
    "στον καθρέφτη μου κοιτιέμαι και από μόνος μου αγαπιέμαι",

    Καβαλημένο καλάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 31 Οκτωβρίου 2012 12:04

    Το πρόβλημα δεν είναι το έγγραφο αυτό καθεαυτό αλλά ο χρόνος που εστάλει.Αν το μόνο δε που σε προβληματίζει είναι η υπηρεσιακή σου εξέλιξη μην φοβάσαι θα προαχθείς.Αλλά το βασικότερο όλων σε ένα δικαστή είναι το ήθος.Και ήθος για εμένα τουλάχιστον σημαίνει και το να επιτελώ το έργο μου ΧΩΡΙΣ να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους συναδέλφους.Μπράβο σου που είσαι ταχύτατος/-η και εγώ εξάλλου προσπαθώ πάντα να είμαι εντός προθεσμιών,αλλά μην κρίνεις αβασάνιστα όσους καθυστερούν, διότι δεν ξέρεις το κάθε σπίτι τι κρύβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΔΙΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΜΗΝΟΣ, ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ Η 2 ΜΗΝΩΝ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε σχέση με την ανάρτηση των 12:04΄: Το ζήτημα δεν είναι αν οι μισοί δικαστές δεν τηρούν τις "προθεσμίες" δημοσίευσης και οι άλλοι μισοί τις τηρούν. Το ζήτημα είναι ότι η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα καθυστερεί. Και καθυστερεί είτε ο δικαστής τηρεί τις προθεσμίες είτε δεν τις τηρεί, έστω περισσότερο στη δεύτερη περίπτωση, αλλά λίγο περισσότερο στο συνολικό διάστημα από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την τελεσιδικία της υπόθεσης. Το ζήτημα είναι λοιπόν να σταματήσει η Δικαιοσύνη να καθυστερεί. Όσο για τους δικαστές που δεν "καθυστερούν", ιδιαίτερα για εκείνους που είναι "ταχύτατοι", είναι, με λίγες εξαιρέσεις, στην πλειοψηφία τους μέτριοι έως κακοί νομικοί και συνήθως οι περισσότερο φυγόπονοι, κατά την προσωπική μου εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι δεν καταλαβαίνουμε από το έγγραφο;
    ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ Ν. 4055
    Είναι σαφές. Αποφάσεις επί της έδρας στα ασφαλιστικά και την εκούσια, δηλαδή δεκτή ή απορρίπτει παρά πόδας και συνοπτική αιτιολογία λοιπών αποφάσεων, ώστε να παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή (για να μη χρειαζόμαστε και γραφική ύλη και εργασία κατ΄ οίκον)
    Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των ελλήνων. Στο μέτρο που αφορά την επιθεώρηση των δικαστών, επαφίεται στον πατριωτισμό των επιθεωρητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στον συνάδελφο που αναρωτιέται για ποιότητα ή ταχύτητα.
    Εδώ και πολλά χρόνια το ζητούμενο είναι η ταχύτητα. Δεν το έχεις καταλάβει; Ποιός νοιάζεται για την ποιότητα στον πρώτο βαθμό;
    Βέβαια, τα πειθαρχικά για την καθυστέρηση δεν είναι για όλους, εξαιρούνται οι ημέτεροι. Έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ εν μέρει μόνο με τον ανώνυμο συνάδελφο των 12.04 π.μ. (31-10-12), για περιπτώσεις αδικαιολόγητων, συστηματικών και επί μακρόν καθυστερήσεων από κάποιους, που στη συνέχεια επιβαρύνουν τους υπόλοιπους, γιατί οι τελευταίοι πληρώνουν τη "νύφη" της ...καθυστέρησης, με αποτέλεσμα μετά, να ακολουθήσει η δική τους ίσως καθυστέρηση και πάει λέγοντας.Κατά τα λοιπά, όμως, ποιος ελέγχει πραγματικά πόσες υποθέσεις παραπάνω και ποιας βαρύτητας χρεώνεται σε κάθε Πρωτοδικείο κάθε Δικαστής (και εννοώ και τους Προέδρους και όχι μόνο τους Πρωτοδίκες), πόσα παραπάνω καθήκοντα του ανατίθενται, ιδίως στα "μικρά" Πρωτοδικεία και αν κατανέμονται οι υπηρεσίες το ίδιο σε όλους ή αν υπάρχουν κάποιοι, στο ίδιο Πρωτοδικείο, που έχουν και 20 ημέρες υπηρεσία, ενώ οι υπόλοιποι πολύ λιγότερες, πόσα ποινικά, πόσα βουλεύματα παραπάνω χρεώνονται,πόσες υποθέσεις αναβάλλουν οι ίδιοι και πόσες οι υπόλοιποι και εν τέλει, τι είδους αποφάσεις εκδίδουν μερικοί (δε μιλάω για όλους) "γρήγοροι" (του τύπου "δυο το λάδι, τρεις το ξύδι", αρκεί να τις "ξεπετάξουμε" τις υποθέσεις και να μην είμαστε εκπρόθεσμοι)...Αν τέτοια Δικαιοσύνη θέλουμε, τι να πω, μάλλον σε λάθος χώρο βρίσκομαι..."Ξεπέτα" η Δικαιοσύνη, αρκεί να τηρηθεί ο ν. 4055/12;;; Ωραία άποψη...Δεν έχω καθυστέρηση, παρά ελαχίστων ημερών σε μια - δυο περιπτώσεις, όμως νιώθω ότι έχουν τη Δικαιοσύνη "με το πιστόλι στον κρόταφο" και αυτό μόνο σε καλό δε βγάζει...Φαντάζεστε έναν χειρουργό να τον πιέζουν να χειρουργήσει μέσα σε μία ώρα έναν ασθενή του οποίου η λεπτή επέμβαση χρειάζεται ώρες;;;και ο χειρουργός, για να προλάβει να κάνει και τις υπόλοιπες επεμβάσεις (γιατί είναι λίγοι οι αναγκαίοι σε αριθμό χειρουργοί ή δεν είναι όλοι το ίδιο καλοί ή κάποιοι αδιαφορούν απλώς και οι ασθενείς επιλέγουν όλοι να χειρουργηθούν από αυτόν)να χειρουργεί, όντως, σε μία ώρα, άρον-άρον και χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες της επιστήμης, τον ασθενή;;;θα πεθάνει βεβαίως αυτός, αλλά θα ζήσει να δοξαστεί για την ταχύτητά του ο χειρουργός!!!Αντίστοιχα, δεν είναι όλες οι υποθέσεις της ίδιας βαρύτητας, ούτε ενσκήπτουν όλοι δικαστές το ίδιο, στις υποθέσεις που δικάζουν...Να πεθάνουμε τη Δικαιοσύνη, για να ζήσει ο ν. 4055/12;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Α) Κατ' αρχάς να ενημερώσω έναν - δυο, προφανώς νεαρούς, συναδέλφους περί του ότι, όταν αναφερόμαστε σε απόψεις ανωτέρων μας, αποτελεί παράδοση του Σώματος να εκφραζόμαστε με πιο κόσμιο τρόπο και όχι ειρωνικά ("δικαστούντις") ή με εκφράσεις του τύπου "κάποτε υπήρχε Δικαιοσύνη".
    Β) Ως προς το ερώτημα "ταχύτητα ή ποιότητα", έχω διαπιστώσει πως ο Α.Π. επιμένει παγίως τα τελευταία (αρκετά) χρόνια στην ταχύτητα, τουλάχιστον για τον πρώτο βαθμό. Αν και επί πολλά έτη είχα την αντίθετη άποψη, τελικά συμφωνώ. Παρότι συνειδησιακά έχουμε ανάγκη να αιτιολογούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις αποφάσεις, οι ανάγκες σήμερα επιβάλλουν ταχύτητα.
    Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, και ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται (αυτό το γνωρίζουμε όλοι υποθέτω), ο κόσμος είναι αγανακτισμένος από την αποτυχία του συστήματος να απονείμει Δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο. Συνεπώς τα κατεβατά στις πολιτικές αποφάσεις πρέπει να τα ξεχάσουμε. Εξάλλου, όποιος θέλει να κάνει έφεση, θα την κάνει είτε αν του απορρίψαμε την ένσταση σιωπηρά είτε αν του γράψαμε δύο σελίδες μείζονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα του δικαστή να πάνε σπίτι τους. Τελεία και παύλα. Τέρμα πια στο πληρώνονται όλοι και δουλεύει το 60 - 70%. Και η επίκληση των κινητοποιήσεων ας σταματήσει. Τη Δικαιοσύνη τη διοικούν οι αρμόδιοι κατά το Σύνταγμα και το νόμο και όχι οι συνδικαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. προς τον 6:33
    ξεχνάτε, όμως, ότι το Σύνταγμα προβλέπει και την ύπαρξη των δικαστικών ενώσεων,
    γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι σχέση, έχει, κ. 6:03,
    η "διοίκηση" (όπως την αποκαλείτε) της δικαιοσύνης, με τις αρμοδιότητες των δικαστικών ενώσεων και τον "συνδικαλισμό", (επίσης, κατά τη δική σας έκφραση;.
    Είναι, τόσο, δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά των άνω εννοιών, και αρμοδιοτήτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κ. 11:55,
    υποστηρίζετε, δηλαδή, ότι ο "κόσμος" θα πάψει να είναι αγανακτισμένος, αν οι αποφάσεις εκδίδονται σε "εύλογο" χρόνο και είναι για "πέταμα".
    Τότε είναι που ο "κόσμος" θα σας "πάρει με τις πέτρες" κυριολεκτικά.
    Πιστεύετε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να επιλυθεί γρήγορα, και όχι δίκαια η υπόθεση του (έστω και κάπως αργότερα);
    Θα πρέπει, δηλαδή, ενόψει της ταχύτητας, να υποβάλεται σε έξοδα και σε ταλαιπωρία εφέσεων για να βρει το δίκιο του;

    Και τότε ποιά είναι η ταχύτητα της δικαιοσύνης;
    Και αν στο Εφετείο χρεωθεί η υπόθεση, σε κάποιον και πάλι "γρήγορο" εφέτη, που θα απορρίψει "σιωπηρά" τις εντάσεις τους, θα πρέπει να "τρέχει" ο διάδικος στον Α.Π.; Και αυτό, συντελεί, στην εύλογη διάρκεια της δίκης;
    Τι θα πεί αν θέλει να κάνει έφεση, θα την κάνει, όπωσδήποτε;
    Γιατί να θέλει να κάνει έφεση "σώνει και καλά" αν η απόφαση είναι ορθή και αιτιολογημένη;
    Είστε σοβαρός; η μήπως είστε "καθόλου" δικαστής;
    Μη χειρότερα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προς τον ανώνυμο των 11:55

    Εγώ δεν είμαι τόσο παλιος στον χώρο ώστε να ξεχάσω ότι ο δικαστης είναι επιστήμονας. Το απορρίπτω σιωπηρά ενστάσεις δεν συνάδει με δικαστή. Ο πρώτος βαθμός πρέπει να επιλύει σωστά την διαφορα. Αλλωστε δεν έχουν όλοι χρήματα ή και χρόνο για τον δεύτερο βαθμό. Αν η νομοθετική εξουσία δεν θεσπίζει φίλτρα εμείς γιατί να ρίξουμε την ποιότητα; Για να της κάνουμε το χατήρι; Το ΕΔΔΑ που μας καταδικάζει για καθυστέρηση καθυστερεί και το ίδιο. Αλλά δεν λέει έχω μεγάλη εκκρεμότητα πάμε για fast track!!! Και εδώ είναι blog οχι αιθουσα συνεδριασεων. Αν κάποιος συνάδελφος χαλιεται με αστεισμους και ελαφρά ειρωνία ας διαβάσει κάτι άλλο. Παράδοση του σώματος πέρα από τον σεβασμό είναι και η αιτιολογία των αποφάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οχι μονο η ποιότητα αλλα και η ταχύτητα είναι στοιχείο της δικαιοσύνης αλλα για να γίνει αυτό χρειάζεται πρωτίστως αλλαγή στην δομή της δικαστικής απόφασης και κυρίως περιορισμός της αιτιολογίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ δικαστή, όπως είδα δεν δημοσίευσες το σχόλιο μου επί της παρατήρησης του 31 Οκτωβρίου 2012 12:04 π.μ.

    Επανέρχομαι για να σημειώσω ότι πολύ καλά έκανες. Ηταν ένα εντελώς "εν θερμώ" σχόλιο στην έκφρασή του, ομολογώ, και προσβλητικό. Δεν ανακαλώ βέβαια την ουσία των όσων ήθελα να πω.

    Το "καβαλημένο καλάμι" όμως που διάβασα πιο πάνω, με κάλυψε πλήρως.

    Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αναρωτιέμαι γιατί αναλωνόμαστε για άλλη μία φορά σε εσωτερική αντιπαλότητα και μας διαφεύγει το πιο σημαντικό:Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΘΕΜΙΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ. Γι'αυτό δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος!!! Μόνο σε εμάς καθιερώθηκε και αντί να αποκρουσθεί από τότε που έγινε η κακή αρχή με τη θέσπιση του περίφημου οκταμήνου, προς μεγάλη μου έκπληξη, οδήγησε στον ρατσισμό των Δικαστών!!! Όσοι βαυκαλίζεστε ότι είστε καλοί Δικαστές, επειδή τηρείτε τις προθεσμίες και μόνο εσείς θα πρέπει να χαρακτηρίζεστε Δικαστές και να παραμείνετε στο σώμα,βρίσκεστε σε οικτρή πλάνη, γιατί το μόνο που είστε είναι καλοί υπάλληλοι!! Μόνο στους υπαλλήλους καθορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος της δουλειάς τους και οφείλουν να συμμορφώνονται πιστά με τις σχετικές εντολές και οδηγίες του εργοδότη! Η ευλαβική λοιπον τήρηση τέτοιων νόμων, που αποβλέπουν και επιδιώκουν μόνο στην άρση της Ανεξαρτησίας μας, εξυπηρετεί αυτούς μόνο τους σκοπούς και εσείς μαζί! Αυτή είναι η αλήθεια! Ξέρω, είναι εύκολο να ακολουθείς εντολές, δεν απαιτείται να σκέπτεσαι και δύσκολο να είσαι Δικαστής, χρειάζεται πάνω από όλα θάρρος!! Δεν θα σας προτείνω να παραιτηθείτε, όπως εσείς, οφείλετε όμως να προσπαθήσετε να φανείτε αντάξιοι του τίτλου που φέρετε, γιατί εμφανίζεστε, ως τιμητές, αλλά ουσιαστικά εξευτελίζετε την Δικαιοσύνη με την αλαζονεία και την περιορισμένη και εσφαλμένη κρίση και αντίληψη σας και τούτο δεν αναιρείται από τον χαρακτηρισμό "πολυ καλή" στις εκθέσεις επιθεώρησης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η πρέπει επιθεώρηση να κάνει το καθήκον της. Οι πίνακες χρεώσεων και δημοσιεύσεων πολιτικών υποθέσεων, τουλάχιστον στο Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι σε ψηφιακή μορφή και διαθέσιμοι αυθημερόν στον καθένα. Συνεπώς, ο επιθεωρητής μπορεί να λαμβάνει γνώση σε καθημερινή βάση και να ενεργεί ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αφού θέλουν τήρηση προθεσμιών θα την έχουν μόνο όμως με την δημοσίευση του διατακτικού, όπως γίνεται στην Κύπρο, τη Γερμανία και φαντάζομαι για πλείστες άλλες αναπτυγμένες χώρες. Επίσης αν θέλουν ταχύτητα ας θεσπίσουν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς δίνοντας κίνητρα στους δικηγόρους να προτιμούν τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ώστε πλέον να ασχολούμαστε με τις πραγματικά σοβαρές υποθέσεις. Και εφόσον το κράτος δει χρημάτων ας θεσπίσει παράβολο για τον εκάστοτε που θέλει την πλήρη αιτιολογία της απόφασης. Αφού είμαστε ήδη σε κινητοποιήσεις απορώ γιατί ουδείς δεν το προέβαλλε ποτέ αυτό, αλλά αφήνουμε και περνάει στον κόσμο η αντίληψη ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο μισθός μας. Η πραγματική απονομή δικαιοσύνης θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, η οποία είναι εφικτή αρκεί να δουλέψουμε όλοι προς αυτό. Η αφύπνιση όμως από εμάς θα γίνει. Τόσα έχουμε αντιγράψει από την Γερμανία γιατί δεν αντιγράφουμε και το σύστημά της, όπου δικάζουν με ραντεβού. Τότε θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ταχύτητα, όχι με τους άπειρους νόμους που δυστυχώς συντάσσονται και ψηφίζονται από άσχετους και σημειωτέον ενόψει τέτοιων νομοσχεδίων ουδέποτε έχουμε αντιδράσει. Γιατί, δεν έχω ποτέ καταλάβει...Δεν νομίζω ότι η εσωτεική αντιπαράθεση τέτοιου επιπέδου μας τιμάει. Έχετε υπόψη σας ότι το συγκεκριμένο blog το επισκέπτονται και μη δικαστές. Εκτιθέμεθα και δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει αυτό το επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συνέδελφε των 2.31:
    Όπως έχω ήδη γράψει, στην ηλικία σου είχα την ίδια άποψη με σένα. Το ότι εμπειρότεροι συνάδελφοι (και σχεδόν όλοι στον ΑΠ) δίνουν πλέον μεγάλη σημασία στην ταχύτητα, θα πρέπει να σε προβληματίσει. Η αλήθεια είναι πως με τα χρόνια καταλαβαίνεις ευκολότερα που πρέπει να γράψεις πεισσότεορ και που λιγότερο.
    Οι μακροσκελείς αποφάσεις ΔΕΝ είναι παράδοση του Σώματος, αλλά των τελευταίων δεκαετιών, όπως θα δεις συγκρίνοντας με παλιότερες αποφάσεις. Πρόκειται όμως για συνήθεια που προφανώς καλλιέργησαν οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές, αφού στην επιθεώρηση λαμβάνουν υπόψιν 5 αποφάσεις, οι οποίες όσο πιο "γεμάτες" είναι τόσο καλύτερες θα φαίνονται (ή και θα είναι πράγματι). Προσοχή όμως: άλλο λιτή απόφαση, άλλο αναιτιολόγητη (δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο).
    Φυσικά και δεν κρίνω το ήθος των συναδέλφων από το εάν έγραψαν δυο κουβέντες παραπάνω εδώ. Απλά θεωρώ πως καλό είναι να τηρούμε κάποια πράγματα οπουδήποτε και εάν μιλάμε δημόσια. Η αυστηρότητα με τον εαυτό μας κάνει καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για να τηρηθούν οι προθεσμίες του 4055/12, όπως ζητείται με το παραπάνω έγγραφο:
    "Ο ενάγων, με την κρινόμενη αγωγή του ζητά να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να του καταβάλει 100.000 ευρώ, νομιμότοκα κατά τα εκτιθέμενα στο δικόγραφο, ως τίμημα πώλησης ενός λεωφορείου, και να καταδικαστεί στην δικαστική του δαπάνη. Η αγωγή αρμόδια εισάγεται στο δικαστήριο αυτό και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στις σχετικές διατάξεις του ΑΚ και του ΚΠολΔ. Επομένως πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω κατ' ουσία, αφού ο ενάγων κατέβαλε το ανάλογο τέλος δικαστικού ενσήμου με τα ποσοστά υπέρ τρίτων. Από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα προσκομιζόμενα με επίκληση έγγραφα αποδεικνύεται ότι ο ενάγων πούλησε και μεταβίβασε κατά κυριότητα στον εναγόμενο το με αριθμό κυκλοφορίας ...... λεωφορείο (βλ. την άδεια κυκλοφορίας αυτού) και ο εναγόμενος του οφείλει το συμφωνημένο τίμημα από την συμφωνηθείσα δήλη ημέρα (......). Ο ισχυρισμός του εναγομένου ότι το λεωφορείο είχε πραγματικό ελάττωμα στο σύστημα διεύθυνσής του δεν αποδείχθηκε. Επομένως, αφού απορριφθεί η νόμιμη ένσταση του εναγομένου για μείωση του τιμήματος, πρέπει η αγωγή να γίνει δεκτή ως βάσιμη κατ' ουσία, κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό.... ". ΥΓ: Ενόψει του όγκου των δικογραφιών που χρεωνόμαστε κ. πρόεδρε, μόνο με τέτοιου είδους αποφάσεις μπορούμε να ανταποκριθούμε στο Ν. 4055/12.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ με τον προηγούμενο ανώνυμο. Η αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να είναι πλήρης, σαφής και λιτή. Η ικανότητα αυτή - που αποκαλύπτει στέρεη επιστημονική κατάρτιση και διαυγή νομική σκέψη - αποκτάται σταδιακά τόσο με την εμπειρία, όσο και - κυρίως - με συστηματική και σε βάθος μελέτη και ενασχόληση με τα νομικά. Ο αείμνηστος άλλοτε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ματθίας είχε δημοσιεύσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη του έτους 1990 άρθρο του με οδηγίες για το πώς συντάσσεται σωστά μια δικαστική απόφαση. Κυκλοφορεί επίσης σε τρίτη έκδοση το βιβλίο του Αργυρίου Νικ. Σταυράκη, Αρεοπαγίτη, Νεοελληνική Νομική γλώσσα και ορολογία, Εκδόσεις Δίκαιο και Οικονομία, Π.Ν. Σάκκουλας, Αθήνα, 2010. Το βιβλίο αυτό βοηθάει στο να αποφεύγουμε τα (τραγικά τουλάχιστον) λάθη στη χρήση της γλώσσας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μία αφελής ερώτηση: Εντάξει, στην πολιτική / ποινική δικαιοσύνει γίνεται το "έλα να δεις", ως προς την πίεση για ταχύτητα στην έκδοση των αποφάσεων, που συχνά συνθλίβει "ξερά και χλωρά", ενίοτε με θλιβερά και καταδήλως άδικα αποτελέσματα. Γιατί όμως στη διοικητική δικαιοσύνη τόση προκλητική και κραυγαλέα καθυστέρηση, χωρίς καμμία απολύτως συνέπεια, κύριοι; Γιατί το Ελλαδιστάν χωρίζεται σε δύο κομμάτια, των προνομιούχων και των πληβείων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απ' τις αποριες που ποτε δεν εχουν απαντηση..

      ο διοικητικος χρεωνεται 150 υποθεσεις το χρονο, οι 70 ειναι προσφυγες εταιριων του 1995, ερημην ολες, αλλες 70 αναστελλονται γιατι δεν εχει αποστειλει η διοικηση φακελο, και αλλες 30-40 βγαινουν αποφασεις επι της ουσιας... κααι με 1 εδρα 3 λεπτων το μηνα ως απασχοληση

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ