Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πιο ακριβά από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ακριβότερα είναι από σήμερα τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η τιμή αναφοράς σε 780 γενόσημα – δηλαδή, αντίγραφα – σκευάσματα. Άρα, εάν οι πολίτες επιθυμούν να αγοράσουν το πρωτότυπο τότε θα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά από την τσέπη τους. <b> Δείτε αναλυτικά τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες</b> 


Ειδικότερα, το νέο ενιαίο Ταμείο αποζημιώνει πλέον τις συνταγές με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Για κάθε ουσία έχει οριστεί μία τιμή αναφοράς – ανώτατη τιμή που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας.
Συνεπώς, εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ένα ακριβότερο φάρμακο από το ράφι του φαρμακείου τότε εκτός από την καθορισμένη συμμετοχή, που πλήρωνε έως χτες, καλείται να καταβάλλει και την διαφορά που προκύπτει από την τιμή αναφοράς και την λιανική τιμή του φαρμάκου.
Για παράδειγμα και σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το σκεύασμα Dementis, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια, προβλέπεται λιανική τιμή 70,5 ευρώ.
Η τιμή αναφοράς όμως του φαρμάκου πέφτει στα 47,01 ευρώ, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καλείται να πληρώσει επιπλέον 23,49 ευρώ.
Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει σε σχετική εγκύκλιο στους συμβεβλημένους γιατρούς ότι έχουν την δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφούν τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. «Σε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και τιμής αναφοράς».
Αντιδράσεις
Έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία. Και υπογραμμίζει ότι οι γιατροί οφείλουν να γράφουν στους ασθενείς τους εκείνο το φαρμακευτικό σκεύασμα που εμπιστεύονται.
«Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μάλιστα, ο ΠΙΣ ενημερώνει ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της εφαρμογής της δραστικής ουσίας, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν σκοπό «να μετακυλήσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες’ των ασφαλισμένων».
Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις διαφορές στην τιμή των φαρμάκων


http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4756065

=========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

6 σχόλια:

  1. Από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ.1, 5 παρ. 1 και 5 (που προστέθηκε με ψήφισμα της 6ης Απριλίου της Ζ΄Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων) προστέθηκε), 21 παρ.3 και 22 παρ.5 του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος συνάγεται ότι το Κράτος και οι Οργανισμοί Κοινωνικών Α σφαλίσεων υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διάγνωσης και θεραπείας των διαφόρων παθήσεων και γενικά τις ανάγκες νοσηλείας των πολιτών (βλ. προσφ. Νομολογία ΑΠ 293/2012 ΝΟΜΟS). Συνεπώς και η μη παροχή από το Κράτος και τους Ο.Κ.Α. της δαπάνης των φαρμάκων που απαιτούνται για τη θεραπείια του πάσχοντος πολίτη αντιβαίνει στο Σύνταγμα και το Κράτος υποχρεούται να αποδώσει στον πολίτη τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου που αυτός υποχρεώνεται να καταβάλει επιπλέον στο φαρμακείο. Με λίγα λόγια η παραπάνω εγκύκλιος αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή η συζήτηση από τις αποδοχές των δικαστικών επεκτείνεται και στη φαρμακευτική περίθαλψη και αύριο ενδεχομένως αλλού, παρακαλώ να διευκρινισθεί: εάν η Πολιτεία (η όποια Πολιτεία) δεν έχει χρήματα για να καλύψει ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμά της, τι συμβαίνει τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε της 2 Οκτωβρίου 2012 9:32 μ.μ.
    Αν πιστεύεις ότι η Πολιτεία δεν έχει χρήματα πλανάσαι πλάνην οικτρά! Η πολιτεία έχει χρήματα αλλά μόνον για τους ημέτερους και για τους βολευτές της!ρίξε μια ματιά στις ειδήσεις εδώ μέσα στο διαδίκτυο και θα δεις διορισμούς των δικών τους παιδιών σε περίοπτες θεσούλες και με παχυλές αμοιβούλες! Κάνε μια έρευνα να δεις από τις ΔΕΚΟ τι έκοψαν και έλα να τα ξαναπούμε.
    Κι αν δεν έχει χρήματα όμως να πάει να τα βρει από εκείνους που της τα πήρανεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://news.pathfinder.gr/greece/news/814087.html

    υποθετω οτι εαν ερθει κανενας απ' αυτους που ζημιωσαν το δημοσιο σε καμμια πορτα ανακριτη θα δει και το δρομο της προφυλακισης ή εαν ερθει σε κανενα ακροατηριο θα καταδικασθει, και δεν θα αθωωθει κατοπιν 10 αναβολων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Ανώνυμο της 3 Οκτωβρίου 2012 12:14 μ.μ.
    Δηλαδή, κατά τη γνώμη σας,ο ενδεδειγμένος τρόπος δημοσιονομικής πολιτικής είναι η δικαιοσύνη να συνάγει από επί μέρους, γενικότατες συνταγματικές διατάξεις διάφορες νομικώς εξαναγκαστές υποχρεώσεις του κράτους, να χορηγεί εκτελεστούς τίτλους,και μετά να λέει "να πάνε να τα βρούν από αυτούς που τα πήρανε..."
    Ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Το κράτος οφείλει να μεριμνά για την υγεία των πολιτών". Εάν αυτή η διάταξη υπάρχει στο Σύνταγμα της Ελβετίας, της Ελλάδας και της Σομαλίας, συνάγεται ότι αυτές οι τρεις χώρες πρέπει να παρέχουν ίδιου επιπέδου περίθαλψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ