Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μία διεθνής οπτική γωνία της μείωσης των αποδοχών των ελλήνων δικαστικών λειτουργών



Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης η Επιτροπή Υπουργών , η οποία σύμφωνα με το άρθρο 13 αποτελεί το όργανο που ενεργεί εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προβαίνει σε Συστάσεις (Recommendations) προς τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.  Σε μία από αυτές τις συστάσεις και συγκεκριμένα την υπ’ αριθ. 12/2010 σύσταση η Επιτροπή εξέδωσε Σύσταση προς τα κράτη – μέλη σχετικά με την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και την ευθύνη των δικαστών.

Στα άρθρα 53 έως 55 της ως άνω Σύστασης γίνεται μνεία στις αποδοχές των δικαστών. Ειδικότερα στο άρθρο 54 εδ. α΄ αναφέρεται ότι : «Οι αποδοχές των δικαστών πρέπει να είναι αντίστοιχες με το επάγγελμά τους και τις ευθύνες τους και ικανές να τους προστατεύσουν από κινήσεις που στόχο έχουν τον επηρεασμό των αποφάσεών τους». Στο τελευταίο μάλιστα εδάφιο του ίδιου άρθρου υπάρχει ρητή διάταξη σύμφωνα με την οποία «ειδική νομοθετική πρόβλεψη πρέπει να εισαχθεί ως εξασφάλιση απέναντι σε μείωση των αποδοχών που στοχεύει ειδικά σε δικαστές» («Specific legal provisions should be introduced as a safeguard against a reduction in remuneration aimed specifically at judges»).
Θα μπορούσε κανείς να αντιλέξει ότι στην ελληνική περίπτωση η μισθολογική μείωση δεν αφορά μόνο σε δικαστές, αλλά είναι γενικότερη. Όμως, και πάλι, η ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, αρχή η οποία διέπει όλα τα συστήματα δικαίου. Αρχή της αναλογικότητας , η οποία πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να μην διαταραχθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη αναλογία των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σε σχέση με το λειτούργημά τους.
Από τη μία πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε: υπάρχει, κατ’ εφαρμογή της παραπάνω Σύστασης, η διάταξη στην ημεδαπή νομοθεσία, η οποία θα λειτουργήσει ως ασπίδα στη μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σήμερα; Από την άλλη πρέπει να επισημανθεί : οι δύο εκ των τριών φορέων της τρόϊκα έχουν ευρωπαϊκή προέλευση. Ποια είναι η θέση τους όταν παραβιάζεται η προαναφερθείσα σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης; Ρητορικά ερωτήματα που δεν πρόκειται να βρουν απάντηση ή μήπως πρέπει να λειτουργήσουν ως δείκτης κατεύθυνσης των επόμενων κινήσεών μας, ώστε να προβληματιστεί η συνείδηση των δανειστών μας και να μην απολεσθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη δικαιοσύνη αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία;

Πέτρος Αλικάκος
Δ.Ν., Πρωτοδίκης

10 σχόλια:

  1. Πολύ ορθά τα όσα επισημαίνετε και θα ήθελα απλά να δώσω μία έμφαση στην τελευταία παράγραφο του άρθρου σας και να διατυπώση την άποψη ότι από την κινητοποίηση του δικαστικού κλάδου το τελευταίο δίμηνο κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος της δικαιοσύνης και πραγματικά οι δικαστές πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Ειδικά το γεγονός ότι οι δικαστές απέχουν ουσιαστικά από το έργο τους χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων τόσο εντός όσο και εντός του κλάδου της δικαιοσύνης προξενεί αλγεινή εντύπωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Όμως, και πάλι, η ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, αρχή η οποία διέπει όλα τα συστήματα δικαίου".

    θα συμπλήρωνα ότι, η ερμηνεία πρέπει να γίνει ευθέως υπό το πρίσμα της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της ισότητας και ανεξαρτησίας των τριών λειτουργιών του Κράτους, χωρίς ανάγκη προσφυγής στην Αρχή της αναλογικότητας. Δεδομένου ότι, εκ των τριών λειτουργιών, μόνο η Δικαστική πλήττεται από τις μισθολογικές περικοπές και, μάλιστα, σε ποσοστό που υπερβαίνει τις μέχρι τούδε αποδοχές, καθίσταται προφανές ότι τα συγκεκριμένα μέτρα πλήττουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους Δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν και συνταγματικά επιτρεπτό να συγκρίνονται με τους υπαλλήλους ή λειτουργούς του ευρύτερου ή στενότερου δημόσιου τομέα.

    Για την υπογραφή: Ένας εισαγγελικός λειτουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο εκ των τριών φορέων της τρόικας (Ευρωπαική Επιτροπή και ΕΚΤ) όντως έχουν ευρωπαική προέλευση και εύλογο είναι να λάβουν υπόψη τα παραπάνω, εφόσον όμως κάποιος τους τα θέσει. Όμως η Ένωση μας αρνείται ακόμη και να συναντηθεί με την τρόικα μήπως και θεωρηθεί λιγότερο "αγωνιστική". Οπότε η τυφλή άρνηση και αντίδραση κατά μίμηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και των ταξιτζήδων ίσως και να βγαίνει μπούμερανγκ. Εκτός και αν έχουν πληροφορίες ότι σύντομα θα τους δεχτεί αυτοπροσώπως ο Μπαρόζο και ο Σούλτς, όποτε γιατί να συνομιλούν με απλούς "υπαλλήλους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική η προσπάθεια συναδέλφων που βρίσκουν ευρωπαϊκά νομοθετικά στηρίγματα για την δικαίωση του αγώνα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το λάθος της Ενωσης ήταν οτι δεν συναντήθηκε με την Τροϊκα ...αλλα παρασύρθηκε...απο φωνές αντιδραστικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ορθά η ΕΔΕ δεν συναντήθηκε με την "τρόϊκα". Αλοίμονο αν τους επιτρέψουμε να κάνουν έλεγχο και στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Τότε για ποιά ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα μιλούσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον ανώνυμο της 18 Οκτωβρίου 2012 1.33 : Οι δικαστές εργάζονται νυχθημερόν ακόμη και τώρα, επεξεργαζόμενοι στα σπίτια τους, δικογραφίες την ώρα που "άλλες κατηγορίες εργαζομένων τόσο εντός όσο και εντός του κλάδου της δικαιοσύνης", όπως οι δικηγόροι, αναπαύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον ανώνυμο της 19 Οκτωβρίου 2012 11:14 μμ : Αν η εντύπωσή σας είναι ότι οι δικηγόροι αναπαύονται κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των δικαστών , κάνετε μεγάλο λάθος. Οι δικηγόροι (όσοι απ' αυτούς έχουν πλέον δικαστηριακή ύλη) προετοιμάζονται κανονικά για τις δίκες που εκδικάζονται στο Πρωτοδικείο , δεν πληρώνονται απ' τους πελάτες τους γιατί οι δίκες αναβάλλονται και επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον θυμό των πελατών τους για τις διαρκείς αναβολές. Το ζήτημα είναι απλό: Ενδιαφέρονται ή όχι οι βασικοί φορείς της δικαιοσύνης για την αποφυγή της πλήρους απαξίωσής της ,γιατί αν πραγματικά αυτό ήταν το πρωταρχικό τους ενδιαφέρον, αυτή η κινητοποίηση θα είχε κάποιαν άλλη μορφή και όχι την μορφή της αποχής από την απονομή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ευχαριστώ τον συνάδελφο κ. Αλικάκο γιά τις χρήσιμες πληροφορίες του. Πρίν από πολύ καιρό είχα αποστείλει την λεγόμενη Magna Charta των Δικαστών, όπου στην παράγραφο 7 εδ. 2 αναφέρεται: "προκειμένου οι Δικαστές να προστατεύονται από ανάρμοστες επιρροές, οι αποδοχές τους είναι ανάλογες του λειτουργήματος τους και τελούν υπό την εγγύηση του νόμου."
    Δ.Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς ανώνυμο των 4.28 μ.μ.

    Και γιατι οι κύριοι συνάδελφοί σας, που εργάζονται νυχθημερόν στην επαρχία, αξιώνουν από τους δικαστές να τους ενημερώνουν εκ των προτέρων αν θα απέχουν ή όχι;;; Τους δικαστές, που έχουν εκ των προτέρων μελετήσει τις δικογραφίες, τους ενημερώνουν οι κύριοι δικηγόροι ότι προτίθενται να ζητήσουν αναβολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ