Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ




Του Κωνσταντίνου Σαργιώτη, Προέδρου Πρωτοδικών
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
εν όψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόθεση μου να θέσω υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης.

Όλοι γνωρίζουμε την κρισιμότητα των στιγμών και το πόσο δύσκολος και ίσως και καθοριστικός, θα είναι ο χειμώνας που έρχεται και η νέα δικαστική χρονιά. Η νέα πολιτική δικονομία και ο τρόπος διαχείρισης του αριθμού των υποθέσεων που θα συσσωρευτούν, η ποινική διαδικασία που βουλιάζει από χρόνια και η αναμονή του νέου σχεδίου του κώδικα ποινικής δικονομίας, σε συνδυασμό με όλα τα χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν το Πρωτοδικείο (υποδομές, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση κλπ) και που με το χρόνο οξύνονται, συνιστούν έναν όγκο προβλημάτων που είναι αδύνατον πια να αντιμετωπιστεί με όρους τρέχουσας ή συνήθους διαχείρισης. Εάν δε ληφθούν υπόψη και οι μάχες που (πιθανότατα) θα χρειαστεί να δοθούν για την υπεράσπιση της συνταγματικής μας θέσης και του μισθολογίου μας, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει πλέον αδήριτη ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας του Πρωτοδικείου, με την πιο ουσιαστική συμμετοχή όλων εμάς των δικαστών που υπηρετούμε σε αυτό. Η αυτοδιοίκηση του Πρωτοδικείου, στις νέες συνθήκες, πρέπει να γίνει πια πραγματική αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή όλων – σε συνεχή βάση – στη διαδικασία συζήτησης των προβλημάτων και λήψης των σχετικών αποφάσεων για την επίλυση τους. Δεν αρκεί πλέον να συζητάμε στους διαδρόμους ή στην αίθουσα Δικαστών για όσα μας ταλαιπωρούν και «αφανίζουν» τις ζωές μας, αλλά ήρθε η ώρα για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όπου την συζήτηση αυτή θα ακολουθούν αποφάσεις. Αυτό θα μπορούσε να γίνει πράξη μέσα από πρακτικά, μικρά και άμεσα εφαρμόσιμα βήματα. Τα επιμέρους Τμήματα του Πρωτοδικείου θα πρέπει να συνεδριάζουν αυτοτελώς, να συζητούν και εν τέλει να προτείνουν, είτε προς το Συμβούλιο Διοίκησης, είτε προς την Ολομέλεια (ανάλογα με την αρμοδιότητα κάθε οργάνου) λύσεις για προβλήματα ή τρόπους διευθέτησης ζητημάτων και να λαμβάνουν θέση για κάθε ζήτημα που τους αφορά. Οι αρχαιότεροι Πρόεδροι των Τμημάτων, ως συμβούλιο, θα πρέπει να μπορούν, σε τακτική (πχ δεκαπενθήμερη) βάση να ενημερώνονται από το Συμβούλιο Διοίκησης για όλα τα τρέχοντα ζητήματα και να το ενημερώνουν αντίστοιχα για τα ζητήματα και την κατάσταση στα Τμήματα τους.
Έτοιμες και θαυματουργές λύσεις, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας (άρα και της Δικαιοσύνης) του σήμερα, με βαθιά οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση, δεν υπάρχουν. Και αν σας πουν το αντίθετο μην το πιστέψετε. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και στη σωστή κατεύθυνση είναι η συλλογική, δημοκρατική διοίκηση του Πρωτοδικείου με την συμμετοχή όλων εμάς των Δικαστών που θα υπερασπιζόμαστε κάθε ημέρα την ανεξαρτησία μας από κάθε άλλη εξουσία και «παραεξουσία», από κάθε «επιρροή», ή απειλή.
Με βάση τα παραπάνω αγαπητοί Συνάδελφοι σας καλώ να στηρίξετε  την υποψηφιότητα μου στις εκλογές αυτές, ώστε στο επόμενο διάστημα, μαζί, να υλοποιήσουμε ένα νέο, ουσιαστικότερα δημοκρατικό τρόπο διοίκησης του Πρωτοδικείου και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα όσα μας ταλανίζουν και να παλέψουμε για όσα ελπίζουμε.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ