Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΟΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Αθήνα 16-9-2016
     Tην Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 οι Πρόεδροι όλων  των Δικαστικών Ενώσεων  συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών  κ. Χουλιαράκη και συζήτησαν το ζήτημα του «εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων, στα οποία  ο Υπουργός, όπως μας  δήλωσε,  εντάσσει  και  το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών .  Ο κ. Υπουργός έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των σχεδιασμών της Κυβέρνησης χωρίς να υπεισέλθει σε εξειδικεύσεις και λεπτομέρειες.
     Με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού, η εκτίμησή μας είναι   ότι  η Κυβέρνηση σκοπεύει  να νομοθετήσει  νέο μισθολόγιο με περαιτέρω  περικοπές  στις αποδοχές των  νέων   δικαστικών  λειτουργών. Όπως μας  δήλωσε, το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη   «αποσυμπίεση» των  μισθολογίων. Θα διατηρηθούν δηλαδή οι αποδοχές  των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών   στα υφιστάμενα επίπεδα  με την χορήγηση   προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα  θα  προβλέπεται  και αύξηση  των αποδοχών  για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.
     Εκφράσαμε την  έντονη αντίδρασή μας  σε κάθε  σχεδιασμό περαιτέρω   μείωσης των αποδοχών  μας με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο  δεν  συνάδουν με το  κύρος  του λειτουργήματος και της αποστολής μας  ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής  εξουσίας  ισότιμης προς τις άλλες δύο  , αλλά και  παραβιάζουν πολλαπλώς  αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις  του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών  λειτουργών  δεν μπορεί να είναι κατώτερες  των  οργάνων των άλλων  δυο λειτουργιών και δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη επιβληθεισών.  Τονίσθηκε ιδιαίτερα η φύση του μισθολογίου των δικαστών  ως έχοντος ευθύ συνταγματικό έρεισμα στα άρθρα 26 και 88 του Συντάγματος, με τα οποία κατοχυρώνεται  η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους  δικαστικούς λειτουργούς.  Ακόμη ,  θέσαμε στον Υπουργό τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50 % των αναδρομικών περικοπών σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Ειδικού Δικαστηρίου, της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου Δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών. Προτάθηκε από τις Ενώσεις ως προς το πρώτο θέμα η καταβολή των οφειλομένων σε τρείς ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών ( (τέλος 2017 ) , ούτως ώστε να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις  για τις οποίες το νομικό  ζήτημα  έχει λυθεί αμετακλήτως, ενώ για το δεύτερο ζήτημα να βρεθεί λύση που  θα αποσκοπεί στην διοικητική επίλυση του με κάθε πρόσφορο τρόπο ενώ συνδέσαμε το τρίτο ζήτημα με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που δεν επιτρέπουν νέες μειώσεις στο μισθολόγιό μας.
      Για τα δύο πρώτα ζητήματα η  θέση του Υπουργού ήταν, ότι θα ρυθμιστούν  εάν και όταν  αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες  και πάντως όχι  πριν από  το καλοκαίρι  του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό.  Ενημερώνουμε ότι για εμάς η τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας καθώς και η πιστή εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων είναι βασικά συστατικά του Κράτους Δικαίου και αναγκαίες προϋποθέσεις διαλόγου και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα «παζαρέματος» με όρους οικονομικούς.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ
Δημήτριος Ασπρογέρακας Εισαγγελέας Εφετών
Χρήστος Μητκίδης  Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ