Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ




                                                    

Διαπιστώνουμε, αναφορικά με το πρώτο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε που πρόκειται να λάβει χώρα στις 20-9-2016, τις συνεχιζόμενες αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν τα μέλη του μειοψηφικού Προεδρείου της Ε.Δ.Ε, προκειμένου να αλλοιώσουν, προς όφελός τους, το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων αρχαιρεσιών, που μας ανέδειξε ως πλειοψηφική ομάδα συμβούλων στο Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

Ειδικότερα, επανέρχονται και θέτουν ως πρώτο θέμα, (ως εάν αυτό να είναι μείζον, στον παρόντα χρόνο, για τους συναδέλφους μας Δικαστές και Εισαγγελείς), στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ για το νέο δικαστικό έτος, το ζήτημα, το οποίο επικαλούνταν σε όλη την προεκλογική περίοδο Απριλίου και Μαίου 2016, σε βάρος του υποψήφιου και νυν μέλους του ΔΣ, Αντεισαγγελέα Εφετών Ευαγγέλου Κασαλιά, ότι δήθεν είχε ασυμβίβαστο σχετικά με την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι με την ψήφο τους, αγνόησαν τον ισχυρισμό τους και τον ανέδειξαν πρώτο σε αριθμό ψήφων Εισαγγελικό Λειτουργό για μέλος του ΔΣ, με μεγάλη διαφορά ψήφων από τους δύο άλλους υποψήφιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς. (439 ψήφοι εναντι 311 ψήφων του δευτέρου υποψήφιου και 240 του τρίτου υποψήφιου).
Επί του θέματος αυτού, ενημερώνουμε τους συναδέλφους Δικαστές, και Εισαγγελείς ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.7 του νέου Καταστατικού της Ε.Δ.Ε, διότι οι νομοθετικές διατάξεις, προβλέπουν την τοποθέτηση Εισαγγελικών Λειτουργών σε διάφορες θέσεις, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για να ασκούν τα Εισαγγελικά τους καθήκοντα, ως εποπτεύοντες την δημόσια διοίκηση, κατά τρόπο ώστε, με την παρουσία τους να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, και, αναμφίβολα, δεν υπάγονται στην εκτελεστική εξουσία όπως ψευδώς και αβάσιμα ισχυρίζονται τα μέλη του μειοψηφικού Προεδρείου της Ε.Δ.Ε. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο του Καταστατικού, που προβλέπει ότι « η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τις προβλέψεις του ΚΟΔΚΔΛ ή άλλων γενικών ή ειδικών σχετικών διατάξεων ή σε άλλη Υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία». Ειδικότερα, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασαλιάς τοποθετήθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στην θέση του Εισαγγελέα της Ε.Υ.Π, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.3649/2008, προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της, που αφορούν θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όχι βεβαίως, ως σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης, θέση η οποία αναμφισβήτητα υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία. Υπογραμμίζουμε δε, ότι, σε παρόμοιες θέσεις έχουν τοποθετηθεί και άλλοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί, μέλη του Προεδρείου της Ενωσης Εισαγγελέων,   των οποίων το άρθρο 16 του Καταστατικού της Ενωσης τους, προβλέπει ανάλογη διάταξη ασυμβίβαστου, όπως π.χ, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του ως  Προέδρου είχε τοποθετηθεί και παραμένει εποπτεύων Εισαγγελέας στην Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική) και ό νυν Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων, που τοποθετήθηκε ως εποπτεύων Δικαστικός Λειτουργός και ασκεί τα Εισαγγελικά του καθήκοντα στην υπηρεσία Σύμβασης Εφαρμογής Σέγκεν, χωρίς ουδέποτε μέχρι σήμερα να τεθεί θέμα ασυμβίβαστου και από οποιονδήποτε.
Με τις παραπάνω αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις όχι μόνον δεν διασφαλίζεται η συνδικαλιστική ενότητα, αλλά αντίθετα καταδεικνύεται η αντικαταστατική και μη δημοκρατική νοοτροπία των μελών του κατ’ επίφαση ενωτικού» Προεδρείου, πέρα από κάθε δημοκρατική ευαισθησία αλλά και κοινή λογική, ως και η επιθυμία τους για αύξηση της αριθμητικής παρουσίας των μελών, των υποομάδων τους στο ΔΣ, με τρόπους που δεν συνάδουν στο δικαστικό ήθος. Αυτά συμβαίνουν σε χρονική στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συνδικαλιστική ενότητα για την επίλυση των παγίων θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων των Δικαστικών Λειτουργών, τα οποία οι συνάδελφοι του μειοψηφικού Προεδρείου θέτουν σε δεύτερη μοίρα, όπως αυτό φαίνεται από την ημερήσια διάταξη των θεμάτων για συζήτηση της συνεδρίασης της 20ης Σεπτεμβρίου 2016,έναντι του πρώτου θέματος περί «ασυμβίβαστου».
         Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στην συνεδρίαση του ΔΣ της Ε.Δ.Ε στις 20-9-2016, διότι δεν προτιθέμεθα να νομιμοποιήσουμε αυτού του είδους αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρακαλούμε το παρόν έγγραφο να αναγνωσθεί ενώπιον των μελών του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου 2016 και να καταχωρηθεί στα πρακτικά της ΕΔΕ.
Τέλος, καλούμε την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας να λάβει θέση στο ζήτημα αυτό.



Αθήνα 19 Σεπτεμβρίου 2016

                       ΤΑ ΜΕΛΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΝΕΡΡΙΚΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΣΑΛΙΑΣ, ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΕΦΕΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ