Αθήνα
Σε 2.950 ανέρχονται οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Τμήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με απώτερη δικάσιμο την 12η Μαρτίου του 2014. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έχει ενημερώσει το υπουργείο για τις ανωτέρω εκκρεμότητες, σημειώνοντας ότι οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών στην εν λόγω υπηρεσία είναι 66, αλλά αυτή τη στιγμή υπηρετούν 60.
Επισημαίνεται επίσης ότι η βραδύτητα της εκδίκασης των υποθέσεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, την έλλειψη μηχανοργάνωσης και τον περιορισμένο χρόνο των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων (λήξη ωραρίου 15.00 μμ.).
Τονίζεται, δε, ότι αναβάλλονται σοβαρές υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς κρατουμένους, εξαιτίας της απροθυμίας προσέλευσης διερμηνέων προς εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθ΄ όσον, όπως δηλώνουν, δεν τους καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση ή καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Σχετικά με τον προσδιορισμό και την εκδίκαση των υποθέσεων κατά τις διαδικασίες της Τακτικής Πολυμελούς και των Ασφαλιστικών Μέτρων, ο υπουργός επικαλείται στοιχεία των οικείων Τμημάτων που δείχνουν ότι οι νέες υποθέσεις που κατατίθενται στο Τμήμα των Πινακίων Τακτικής Μονομελούς και Πολυμελούς ανάλογα με το ιδιαίτερο αντικείμενο τους, προσδιορίζονται, οι μεν υποθέσεις Μονομελούς από το Νοέμβριο του 2012 (για τις υποθέσεις Κληρονομικού Δικαίου, Ακυρώσεων αποφάσεων Σωματείων και Σημάτων-Προσωπικού Κρατήσεων) έως και τον Απρίλιο του 2016 (για το Εμπορικό Δίκαιο) ή και τον Δεκέμβριο του 2016 (για το Εμπράγματο Δίκαιο), ενώ οι υποθέσεις Πολυμελούς από το Νοέμβριο του 2012 (για το Δίκαιο του Κτηματολογίου) έως και το Δεκέμβριο του 2014 (για το εμπράγματο δίκαιο) ή και τον Απρίλιο του 2015 (για το Ενοχικό).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει επιπλέον ότι στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων παρατηρείται καθυστέρηση, διότι λόγω των μακρινών δικασίμων που δίδονται στις άλλες διαδικασίες και της προσπάθειας των διαδίκων να λάβουν μία προσωρινή μεν αλλά σύντομη απόφαση, μέσω της διαδικασίας των Ασφαλιστικών Μέτρων, συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός δικογράφων σ΄αυτήν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2011 κατατέθηκαν στο Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων 25.000 αιτήσεις και εκδόθηκαν αντιστοίχως 12.679 αποφάσεις Ασφαλιστικών από το Μονομελές και 303 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, είχαν κατατεθεί 15.700 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί αντιστοίχως 8.880 αποφάσεις Ασφαλιστικών από το Μονομελές και 159 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι υποθέσεις Ασφαλιστικών Μέτρων, που κατατίθενται σήμερα, να προσδιορίζονται μετά την 20ή Ιανουαρίου του 2013 και των Αναστολών μετά την 1η Οκτωβρίου του 2012.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χρόνος δημοσίευσης των αποφάσεων Ασφαλιστικών Μέτρων για τη μεγάλη πλειοψηφία τους κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 μηνών, ενώ για έναν μικρό αριθμό, μεταξύ 5 και 7 μηνών και για έναν ελάχιστο αριθμό από 8 μήνες και άνω. Ειδικά όμως για τις αποφάσεις επί των πλειστηριασμών, ο χρόνος δημοσίευσης είναι έως 2 ημέρες από τη συζήτησή τους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραθέτει όλες τις διατάξεις που έχουν θεσπιστεί για την επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης, ενημερώνει για τις ενέργειες που γίνονται για την ενεργοποίηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, θεσμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και για την υλοποίηση της ψηφιακής δικαιοσύνης, του e-justice, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου.
Το έγγραφο του κ. Ρουπακιώτη διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Μιχελάκη, για την υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστέρηση η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες και αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας, όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Aς μας πουν οι επικριτές ποίος άλλος στην Ελληνική Επικράτεια εργάζεται τόσο εξοντωτικά;Την καθυστέρηση να την αναζητήσουν στην Πολιτεία και όχι στους Δικαστές.
ΑπάντησηΔιαγραφή...και τον περιορισμένο χρόνο των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων (λήξη ωραρίου 15.00 μμ.)...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πιάσαμε το υπονοούμενο, έτσι;
Προς τον ανώνυμο σχολιαστή της 26/09/2012, 10:52 π.μ.: εάν ήσασταν δικαστικός λειτουργός θα το γνωρίζατε σίγουρα γιατί θα το είχατε βιώσει, εάν είστε συλλειτουργός της δικαιοσύνης, οφείλετε να γνωρίζετε (εάν έχετε δικαστηριακή εμπειρία), ότι ποτέ στην πραγματικότητα οι συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων δεν λήγουν στις 15.00 της ημέρας της συνεδρίασης του ποινικού δικαστηρίου. Εκείνη κατά προσέγγιση την ώρα αναβάλλονται οι υποθέσεις που δεν υπάρχει επαρκής χρόνος να δικαστούν μέχρι το πέρας της ίδιας ημέρας (δηλαδή το βράδυ) ενώ συνεχίζεται την ίδια ή άλλη ημέρα η εκδίκαση των υποθέσεων που είχαν ξεκινήσει μέχρι την 15:00 της ημέρας εκείνης και δεν είχαν ολοκληρωθεί ως την ώρα αυτή. Συνεχίζουν επίσης οι διακοπείσες δίκες (όταν κάποιος από τους παράγοντες της δίκης συμμετέχει και σε άλλο δικαστήριο), οι δίκες που τα εκδικαζόμενα αδικήματα τελούν υπό παραγραφή, οι διασκέψεις (σε σοβαρά αδικήματα και μείζονα νομικά θέματα χρειάζονται μέχρι και ημέρες. Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν μπορεί να αντιληφθεί κανείς, πόσο, τουλάχιστον χρονοβόρα διαδικασία μπορεί να είναι, παρά μόνο εάν συμμετάσχει σε αυτή έστω και μια φορά. Κατά συνέπεια και επειδή είμαι δικαστής που έχει εργασθεί τόσο στην Αθήνα, όσο και σε πληθώρα μεγάλων επαρχιακών πόλεων, με γνώση εμπειρίας σας λέω ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων λήγουν την ώρα που αναφέρατε. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε πολύ μικρές και ήπιας ποινικής παραβατικότητας και κατά συνέπεια δικαστικής ενασχόλησης, επαρχιακές πόλεις και πάλι υπό προυποθέσεις. Αλλά προφανώς δεν είστε ούτε δικαστής ή εισαγγελέας, ούτε δικηγόρος ούτε γραμματέας, οπότε δεν οφείλετε να τα γνωρίζετε όλα αυτά, τα οποία ένας τρίτος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Με εκτίμηση, ένας Ηλιαστής
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε Ηλιαστη,απαντω προς αρση της παρεξηγησης."Τριτος" ειμαι,αφου αν και αποφοιτη της μεγαλης του γενους σχολης,απο τα δικαστηρια αποφευγω να περναω και απο εξω.Πλην ομως υπαρχουν συναδελφοι σου στο αμεσο οικογενειακο μου περιβαλλον και γνωριζω πολυ καλα τι συμβαινει.Το σχολιο μου ειχε το νοημα οτι με κατι τετοιες εμβολιμες και πονηρες στην ουσια παρατηρησεις προετοιμαζεται τροπον τινα το εδαφος ωστε αυριο μεθαυριο,οχι πολυ μακρια παντως,στη γενικοτερη πορεια προς τα πισω,να βρεθειτε να δικαζετε νυχθημερον και μεχρι τελικης πτωσης.Μακαρι να μη συμβει ΚΑΙ αυτο
ΑπάντησηΔιαγραφή