Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕισΑΠ: Γνωμοδότηση σχετικά με «Παροχή στοιχείων διωκομένων προσώπων που τηρούνται σε αρχεία ιδιωτών και υπηρεσιών του Δημοσίου».



Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΥΣ                                             
ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ
TΗΛ. : 2106411526
ΦΑΞ :   2106411523


Προς:
Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Δ/νση Οργάνωσης - Νομοθεσίας
Τμήμα 3° Νομικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ :   Γνωμοδότηση σχετικά με «Παροχή στοιχείων διωκομένων προσώπων που τηρούνται σε αρχεία ιδιωτών και υπηρεσιών του Δημοσίου».

Απαντώντας στο ερώτημα σας, που αναφέρεται στο με αριθμό 1016/122/4-α' από 3/9/2012 έγγραφο σας, για το αν υποχρεούνται οι φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα να γνωστοποιούν στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές κατόπιν αιτήματος τους, στοιχεία που κατά νόμο τηρούν και αφορούν πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικά έγγραφα, εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι πρόσφορα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διωκομένων προσώπων, όπως η διεύθυνση κατοικίας και αν θα έχουν ποινική ευθύνη τα πρόσωπα που δεν γνωστοποιούν τα ανωτέρω στοιχεία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
Κατά τις διατάξεις του άρθρου 277 ΚΠΔ 1) «Το ένταλμα σύλληψης που εκδίδεται με το νόμιμο τύπο είναι εκτελεστό σε όλη την επικράτεια. Η εκτέλεση του γίνεται με τη φροντίδα του Εισαγγελέα από τις αρχές στις οποίες έχει ανατεθεί η εκτέλεση του εντάλματος. 3) Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, μόλις τους επιδειχθεί το ένταλμα, οφείλουν να βοηθήσουν για τη σύλληψη χωρίς αναβολή και μέσα στα όρια της αρμοδιότητας τους».
Με τις διατάξεις αυτές θεσπίζεται η υποχρέωση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου αλλά και ιδιωτικών φορέων που τηρούν στοιχεία σχετικά με τη διεύθυνση κατοικίας ή


διαμονής διωκομένων ατόμων (ασφαλιστικοί φορείς, ΔΕΚΟ, εταιρείες τηλεπικοινωνιών) να γνωστοποιούν τα στοιχεία στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, όταν αυτό ζητηθεί προκειμένου να εκτελεσθεί το σχετικό ένταλμα σύλληψης. Η τυχόν άρνηση των αρμοδίων υπαλλήλων των φορέων αυτών να παράσχουν τα αιτούμενα στοιχεία με την πρόφαση ότι τα στοιχεία αυτά εμπίπτουν στις απαγορεύσεις που θεσπίζονται με το Ν.2472/1997 «προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» είναι μη νόμιμη και αδικαιολόγητη. Και τούτο διότι αφ1 ενός μεν οι διατάξεις του ΚΠΔ δεν καταργήθηκαν ούτε ρητά αλλά ούτε και σιωπηρά με την εφαρμογή του νόμου αυτού, υπερισχύουν δε ως ειδικές (ΑΠ 49/2011, ΑΠ 1945/2002) και αφ' ετέρου από τη διάταξη του άρθρου 3 § 2β του Ν.2472/97 ως ισχύει σήμερα, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για τις οποίες εφαρμόζονται οι ισχύουσες δικονομικές ποινικές διατάξεις.
Κατά συνέπεια, η γνώμη μας είναι ότι η χορήγηση των ανωτέρω στοιχείων υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 277 ΚΠΔ είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση δε άρνησης ο αρμόδιος υπάλληλος διαπράττει το αδίκημα της απείθειας (169 ΠΚ) και υπό προϋποθέσεις της υπόθαλψης εγκληματία (231 Π Κ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ