Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Προσωπική ανακοίνωση – τοποθέτηση Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Πρωτοδίκη,μέλους του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.


Προς τους συναδέλφους
Προσωπική ανακοίνωση – τοποθέτηση Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Πρωτοδίκη, μέλους του ΔΣ της Ε.Δ.Ε.

Χθες, 31 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση των Δ.Σ. όλων των Δικαστικών Ενώσεων με σκοπό τη λήψη σχετικής απόφασης περί των μέτρων αντίδρασης, που πρέπει να λάβουν οι Ενώσεις απέναντι στις σχεδιαζόμενες περικοπές των αποδοχών μας. Επ΄ αυτής έχω να παρατηρήσω, προσωπικά, τα εξής:
Κοινή ήταν, καταρχήν, η διαπίστωση ότι οι νέες σχεδιαζόμενες μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αντίκεινται στο Σύνταγμα. Επ΄ αυτού δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο. Εξαιτίας, όμως, της δικονομικής διαφοροποίησης, που ισχύει, κατά την απονομή του δικαίου, μεταξύ των δικαστηρίων της χώρας (Πολιτικών – Ποινικών Δικαστηρίων, ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Διοικητικών Δικαστηρίων) ήταν εμφανής από την αρχή της συνεδρίασης και η διαφοροποίηση των αντίστοιχων Δ.Σ. ως προς τους προτεινόμενους τρόπους αντίδρασης. Την πιο σκληρή, ας μου επιτραπεί ο όρος, γραμμή υιοθετούσαν η δική μας Ένωση, καθώς και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρέπει δε, να σημειωθεί ότι από εκπρόσωπο άλλης Ενώσεως (Ελεγκτικού Συνεδρίου αν θυμάμαι καλά) τονίστηκε από την αρχή ότι οι μειώσεις είναι, δυστυχώς, πλέον, βέβαιες και ότι η όλη συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη το άνω δεδομένο, θα πρέπει να διεξαχθεί προς μία κατεύθυνση αντιπρότασης σε ότι αφορά το ύψος και το ποσοστό της μειώσεως. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διότι, με δεδομένο ότι το θέμα τελεί σε εκκρεμότητα, τίποτε δεν θεωρείται βέβαιο πριν από την ψήφιση του με νόμο. Και η ψήφιση του σχετικού νόμου περί επιβολής των νέων μέτρων έχει προσδιορισθεί, κατά πρώτον, περί τις 10 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι τότε όλα είναι ανοικτά. Για το λόγο αυτό άλλωστε αποφασίστηκε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε ότι στη σχετική απόφαση θα έπρεπε να καταχωρισθούν οι αποφασισθείσες αντιδράσεις κοινής αποδοχής, που συνίσταντο σε δύο Πανδικαστικές συγκεντρώσεις στις 5 και 17 Σεπτεμβρίου 2012, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του αγώνα μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τις εξελίξεις και κατά τον τρόπο, που θα καθορίσει, πλέον, η κάθε Ένωση χωριστά. Και τούτο διότι, θα ήταν αντιδεοντολογικό να καταγραφούν στην κοινή απόφαση μορφές αντιδράσεων, ως προς τις οποίες υπήρχε η εκπεφρασμένη αντίρρηση λ.χ. των εκπροσώπων του ΣτΕ ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απεστάλη στην Ένωση επείγουσα επιστολή της Εφετειακής Επιτροπής της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, στην οποία αφού επισημαίνεται ότι απαιτούνται δυναμικές αντιδράσεις τονίζεται ότι, ουσιαστικά, απαιτείται, περαιτέρω, η ενεργός συμμετοχή στον αγώνα, όλων, ανεξαιρέτως, των δικαστικών λειτουργών της χώρας. Δεν γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής έχουν αποστείλει ανάλογες επιστολές και οι λοιπές Εφετειακές Επιτροπές της χώρας προκειμένου να μεταφερθεί το γενικότερο κλίμα, που επικρατεί.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Η ιδιομορφία της παρούσας χρονικής στιγμής είναι ότι απέχουμε ακόμη από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Ο αγώνας, ως εκ τούτου, είναι καθημερινός και κλιμακώνεται. Και στην προσπάθεια αυτή βρισκόμαστε, δυστυχώς, αντιμέτωποι με μία τεχνηέντως δημιουργούμενη στην κοινωνία ψευδή εικόνα, αυτής περί ΄΄προνομιούχων΄΄ δικαστών, που τούτη την κρίσιμη ώρα ενεργούν σε βάρος της κοινωνίας, ενώ, σε κάθε συνάντηση, μας ΄΄υπενθυμίζουν΄΄ τους ανέργους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους των 500 ευρώ δημιουργώντας μία επίπλαστη ηθικοκοινωνική διάσταση στο όλο ζήτημα. Επί του ψεύδους αυτού περί προνομιούχων δικαστών, ήδη, έχουμε απαντήσει με επιστολή, που δημοσιεύθηκε και στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο και που χαρακτηρίζεται σήμερα ως βαρόμετρο του κλίματος, που επικρατεί στη Δικαιοσύνη (βλ. σχετ. σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ σελ. 11 και 15). Και είναι τέτοια, πλέον, η διάσταση αυτού του ψεύδους, που αρκετοί από τους εκπροσώπους των Ενώσεων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, διατύπωσαν επιφυλάξεις ακόμη και στο να διατυπωθεί η αριθμητική αναφορά περί του ύψους του μισθού του νεοδιοριζόμενου δικαστή (1.400 περίπου ευρώ) μετά τις φημολογούμενες περικοπές. Αυτό είναι, δυστυχώς, το μέγεθος του λαϊκισμού, στο όνομα του οποίου, ακόμη και σήμερα και παρά τα παθήματα του παρελθόντος, εξακολουθούν να θυσιάζονται οι ίδιοι οι θεσμοί.      
Οι εξελίξεις τρέχουν και ο αγώνας συνεχίζεται. Η άποψη περί του ότι ΄΄τα μέτρα έχουν κλειδώσει΄΄ ή ότι ΄΄τα μέτρα κλειδώνουν την Τρίτη ή την Τετάρτη ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή΄΄ με βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετο. Ως Έλληνας πολίτης, πάνω απ΄ όλα, αρνούμαι να αποδεχθώ τη ρήση περί του ότι η χώρα μας σήμερα ΄΄κυβερνάται από την τρόικα΄΄, όσο και αν αυτό μπορεί σε ορισμένους να ακούγεται ρομαντικό. Διότι, πάντοτε τον τελευταίο λόγο έχουν οι θεσμοί, ο Έλληνας νομοθέτης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτελεί και την πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας. Θα αγωνιστούμε, όπως αρμόζει σε εκπροσώπους μιας Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, χωρίς να επιθυμούμε να περιπλέξουμε τους συναδέλφους σε σοβαρά και αυστηρής προσωπικής επιλογής συνειδησιακά διλήμματα ή αποφάσεις.
Σε ότι με αφορά θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. (βλ. πρακτικά Δ.Σ. 31-8-2012), ενεργώντας με αποκλειστικό κριτήριο τη διαφύλαξη της προσωπικής ανεξαρτησίας από τη μια και την ανάγκη του πολίτη για δικαιοσύνη από την άλλη, συνειδησιακό καθαρά για μένα ζήτημα, που θέτω στην κρίση των συναδέλφων, ψήφισα υπέρ των Πανδικαστικών κινητοποιήσεων της 5ης και 17ης Σεπτεμβρίου, διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη επανασυζήτησης του ζητήματος ιδιαίτερα δυναμικών αντιδράσεων ή αποφάσεων αμέσως μετά την Πανδικαστική της 5ης Σεπτεμβρίου και με την παρεμβολή έκτακτης γενικής συνελεύσεως σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού και πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους με κλιμάκωση του αγώνα.
Κάποιες εξελίξεις, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, μαρτυρούν ότι, ήδη, ο ευρύτερος νομικός κόσμος της χώρας αρχίζει να αντιλαμβάνεται το νέο πλήγμα σε βάρος των δικαστών, που, προς το παρόν, διαγράφεται και που πιστεύουμε ότι οι ίδιοι οι θεσμοί, στο τέλος, δεν θα αφήσουν να συντελεσθεί.

Κώστας Βουλγαρίδης – Πρωτοδίκης – μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.         
                  

22 σχόλια:

  1. Το πλέον δημοκρατικό σε έκτακτες περιστάσεις, όπως η τωρινή, είναι η έκτακτη Γενική Συνέλευση. Ας ακουστεί και κυρίως να αποφασίσει η βάση. Τόσο δύσκολο πια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφε, για ποιά επανασυζήτηση μιλάς; Εάν το κίνητρό σου δεν ήταν η υποταγή και ο συμβιβασμός, θα πρότεινες τουλάχιστον ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Η έναρξη του δικαστικού έτους είναι σε 15 μέρες. Πότε περιμένεις να την αποφασίσετε για να πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη του δικαστικού έτους; Eπέλεξες πανδικαστική συγκέντρωση που δεν αποκαλείς διαμαρτυρίας, παρότι πολύ καλά γνωρίζεις ότι δεν είναι όργανο που μπορεί να πάρει έγκυρα αποφάσεις δεσμευτικές για τα μέλη των Ενώσεων. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ αλλά και ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αυτό το απολογητικό σας υπόμνημα κ.Βουλγαρίδη εκφράζετε την αδυναμία να λειτουργήσετε όπως απαιτούν οι περιστάσεις και οι συνάδελφοι που εκπροσωπείτε, ή να μας δώσετε ελπίδες ότι οι καλοί θεσμοί δεν θα επιτρέψουν το άδικο της μείωσης των αποδοχών μας. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιές εννοείτε "τελευταίες εξελίξεις", πριν από την απόφασή σας είχαν προκύψει αυτές οι εξελίξεις, ή μετά την απόφασή σας προέκυψαν; Τουλάχιστον να μας λέγατε ποιές εξελίξεις εννοείτε, γιατί διαφορετικά μας γεμίζετε υποψίες. Πάντως την αισιοδοξία σας δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι δικαστές. Κρίμα που απευθύνεστε σε καχύποπτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κε Βουλγαρίδη, δεν θα είχα σχολιάσει εδώ, αλλά πρέπει να είμαι δίκαιος απέναντί σου, διότι σε προηγούμενη ανάρτηση σε είχα επικρίνει έντονα. Αυτή τη φορά πρέπει να σε συγχαρώ επειδή δεν "μάσησες" από διάφορες εξαλλοσύνες που διακινούνται στο δίκτυο και η στάση σου είναι υπεύθυνη.
    Γενικότερα όμως παραμένει (δυστυχώς) η άποψή μου ότι τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης φέρονται με τρόπο που δεν καλλιεργεί την ενότητα μεταξύ μας. Κάνω έκκληση σε όλους να αποφεύγουν τις χωριστές δημόσιες τοποθετήσεις και, εάν υπάρχει θέμα πρόσθετων διευκρινίσεων προς τους συναδέλφους (όπως εν προκειμένω), ας ορίσει το Δ.Σ. κάποιο μέλος να απαντά.
    Καταλαβαίνω ότι ίσως είμαι αφελής και οι εποχές έχουν αλλάξει οριστικά, αλλά η περίσταση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να πάμε καυγαδίζοντας μεταξύ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο συναδελφε για τις θεσεις σου....Γι' αυτο το λογο σε ψηφισα στις εκλογες της ενωσης...μακαρι πραγματικα ομως ο καθε πολιτης να διαβαζε τα σχολια του dikastis για να βλεπει ποσο - παρα τις μειωσεις των μισθων που ερχονται- μερικοι και οχι κακως εξ ημων λενε 'ας αναλογιστουμε τις θυσιες των λοιπων πολιτων και να μη μιλαμε-κανενας ομως αλλος κλαδος δεν θα το εκανε αυτο....απλως πραγματικα δεν παει αλλο....γι' αυτο το λογο πρεπει πραγματικα να αντιδρασουμε δυναμικα .....λεω σε φιλους μου παρακαλω εκπαιδευτικους 'ας ημουν εκπαιδευτικος και ας δουλευα στην πολη καταγωγης μου και ας επαιρνα 800 ευρω...σας το ορκιζομαι...δεν μπορω αλλο να συντηρω 2 σπιτια και να πληρωνω για παιδια παιδ. σταθμους η ντανταδες και δυστυχως εφερα ως παραδειγμα τους εκπαιδευτικους που επρεπε να αμειβονται με 2000 ευρω τουλαχιστον...τι να πω για τους συνδικαλιστες και τα λαμογια τους εργατοτεχνιτες ή τους υπαλληλους της βουλης που παιρνουν πανω από 2.500 ευρω το μηνα?????????????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μπορούσα να καταλάβω ότι υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πολιτική του μνημονίου και της τρόικας. Το ότι δικαστικός λειτουργός, θα αυτοχριζόταν εκπρόσωπος της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικας, αυτό μου είναι ανήκουστο. Δηλαδή κ. Βουλγαρίδη και κ. Θάνου, αν η μείωση δεν θα είναι 23% αλλά 20%, μήπως τότε θα πείτε και ευχαριστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τόσο πολλά πράγματα για να δικαιολογήσουμε την ψήφο μας στο ΔΣ; Δεν πρόκειται για επιστολή αλλά για απολογητικό υπόμνημα! Πάντως εμείς δεν τα χάφτουμε. ΑΝΤΙΟ ΕΝΩΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Βουλγαρίδη τί πράγματα είναι αυτά που λές; Πού είδες θετικές εξελίξεις την τελευταία στιγμή; Μήπως το ότι το ποσοστό των μειώσεων ανήλθε από 20% στο 23% ; Συνεχίστε με τις ίδιες κινητοποιήσεις και στο τέλος του μήνα θα παίρνουμε επίδομα αντί για μισθό. ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά και γιατί να γίνει επανασυζήτηση του θέματος μετά τις 5 Σεπτεμβρίου για πιο δυναμικές αντιδράσεις; Τί θα αλλάξει μέχρι τότε; Σίγουρα τίποτα. Απλά όλα αυτά που λέτε είναι υπεκφυγές για να δικαιολογηθείτε ότι τάχα δεν μείνατε στο απόλυτο 0 . Μας θεωρείτε τόσο ανόητους που θα τα πιστέψουμε όλα αυτά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "την πιο σκληρή υιοθετούσε η δική μας Ένωση.." Φανταστείτε τη γραμμή υιοθετούσαν οι άλλες Ενώσεις.. Να πούμε ευχαριστώ στον Υπουργό Οικονομικών για την άψογη στάση του απέναντι στη Δικαιοσύνη. Θεωρεί λοιπόν ο συντάκτης της επιστολής ότι οι 2 πανδικαστικές συγκεντρώσεις είναι σκληρή γραμμή. Τέτοια αγωνιστικότητα.... Είναι να μη γελάει κανείς μετά από τέτοιες δημόσιες τοποθετήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώστα δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτές τις ώρες που οι περισσότεροι των συναδέρφων ήμαστε σε απόγνωση από τις επιθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας, τα εκλεγμένα μέλη της ένωσης επιδίδεστε σε έναν αγώνα, ενώ υπάρχει μία κάκιστη απόφαση της Ολομέλειας των Ενώσεων, να εμφανίζεστε ως "ολίγον" ή "πλέον" καλοί. Είναι ώρα των αποφάσεων προσωπικών και συλλογικών και εύχομαι να μην είναι εξίσου απογοητευτικές, διότι δεν το αξίζουμε. Όσο για το πώς κινήθηκε η Εφετειακή Θεσσαλονίκης ήμουν παρών και γνωρίζω το κείμενο και τη σπουδή του συντάκτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μην ξεχνάμε ότι οι μισθοδοσίες όλων των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών δημοσιεύονται πλέον στο διαδίκτυο (ΔΙΑΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακανθώδες το ζήτημα με τις αποδοχές των δικαστών, αλλά και τις κινητοποιήσεις τους. Από τη μια πρέπει οι αποδοχές να διατηρηθούν σ' ένα αξιοπρεπές επίπεδο, για να πληρωθεί και η συνταγματική επιταγή για "αποδοχές ανάλογα με το λειτούργημα τους", αλλά από την άλλη είναι και η "δόση" του Σεπτεμβρίου που πρέπει να δοθεί. Δεν μπορεί δε να απαιτεί κανείς να μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές των στρατιωτικών, των αστυνομικών και των ιατρών του Ε.Σ.Υ., αλλά όχι των δικαστών. Υπάρχει εναλλακτική λύση?? Νομίζω ότι δυστυχώς, όχι. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να απαιτήσουμε να μειωθούν ανάλογα και οι μισθοί των βουλευτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και έτσι ο δικαστικός κλάδος εξελίχθηκε σε υποχείριο της εκτελεστικής εξουσίας.Θεωρώ ότι τα ανώτατα δικαστήρια και οι δικαστικές ενώσεις έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέπουν τέτοιες εξελίξεις, εφόσον το επιθυμούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=160397&catid=3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://www.enosieisaggeleon.gr/show_anakoinwseis.asp?id=168

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://www.nooz.gr/greece/me-kinitopoiiseis-apeiloin-oi-eisaggeleis020912

    Κινητοποιήσεις Εισαγγελέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΝΤΡΟΠΗ ! ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΡΣΙΩΝΗ ΕΙΣΑΓ.ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ2 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:09 μ.μ.

    Κ.ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΥΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΥΤΕ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΜΩΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΧΙΛΙΟΕΙΠΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΘΥΣΥΧΑΣΟΥΝ.ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ.ΦΤΑΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κε Βουλγαριδη,σας ψήφισα στις εκλογές,αν και δεν σας γνώριζα προσωπικά,για τον σοβαρό λόγο σας και βλέπω ότι δεν με απογοητευσατε.Συνεχίστε έτσι και μην υποκυπτετε στον "λαικισμο" ορισμένων εδώ μέσα,αλλά και έξω.Είναι αυτοί που πίστευαν ότι θα τους βοηθήσει ο κ.Αθανασίου,όταν γίνει υπουργός!ΛΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ πάλι σας ψήφισα και με απογοητεύσατε!!!Δεν περίμενα τετοια αντίδραση λες και δεν συμβαίνει τίποτα!!!έχετε λίγο χρόνο να επανορθωσετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ