Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για άδειες βαρυποινιτών

Αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

Της Φωτεινης Καλλιρη

Ριζικές αλλαγές, που δίνουν πνοή στο σωφρονιστικό σύστημα, επέρχονται στον Σωφρονιστικό Κώδικα, με άξονα την καθιέρωση νέου αυστηρότερου πλαισίου χορήγησης αδειών για τους βαρυποινίτες, τη δυνατότητα συνεύρεσης των κρατουμένων με τις συζύγους τους, τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών στους τοξικοεξαρτημένους κρατουμένους.
Πλην του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί για την αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης επεξεργάζεται ακόμη δύο σχέδια νόμου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και την ελαστικοποίηση των όρων αποφυλάκισης σε συγκεκριμένα αδικήματα ήσσονος σημασίας. Το υπουργείο, ανατρέποντας προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων επί θητείας Μιλτ. Παπαϊωάννου, δεν προχωρεί στην αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η προμήθεια, η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, ακόμη κι όταν προορίζονται για αποκλειστική χρήση, θα τιμωρείται σε βαθμό πταίσματος. Η χρήση απαγορεύεται όχι μόνον στους δημόσιους χώρους, αλλά και στους ιδιωτικούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Ναρκωτικών που επεξεργάζεται το υπουργείο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών θα αντιμετωπίζεται ως βασικό έγκλημα και θα εξακολουθεί να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Ωστόσο, θα υπάρχει κλιμάκωση στην επιβολή των ποινών.
Μήνυμα προς νεολαία
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνουν στελέχη του, θέλει να περάσει, κυρίως στη νεολαία, το μήνυμα ότι «δεν είναι τα πάντα ελεύθερα» και κυρίως το μήνυμα της κοινωνικής αποδοκιμασίας της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Για τον λόγο αυτό όσοι κάνουν χρήση ή κατέχουν ουσίες θα αντιμετωπίζουν μια πταισματική ποινή.
Από την άλλη, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα των τοξικομανών που κρατούνται στις φυλακές, το υπουργείο σχεδιάζει την εισαγωγή προγραμμάτων υποκατάστατων ουσιών, όπως μεθαδόνη, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικώς πιλοτικά, εντός του Οκτωβρίου, σε δύο φυλακές, στον Kορυδαλλό και την Πάτρα.
Την ίδια στιγμή, θα επιτραπεί η πρόσβαση όλων των κρατουμένων στο Ιντερνετ. Το σερφάρισμα θα γίνεται υπό την αυστηρή παρακολούθηση υπαλλήλων με ειδικές γνώσεις αλλά και καθηγητών, ενώ θα είναι κλειδωμένες ορισμένες σελίδες και θα υπάρχει σύστημα ειδοποίησης. Θα μπορούν, ειδικότερα, να κάνουν χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες εγκατεστημένες σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής και υπό την εποπτεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Για την υλοποίηση πολλών διατάξεων, όπως η διαμόρφωση ειδικών χώρων στις φυλακές για να καθιερωθεί η συνεύρεση κρατουμένων με τους/τις συζύγους ή τους/τις συντρόφους τους χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων. Ηδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να επιλύσει το πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών, δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους φυλακισμένους να εκτίουν την ποινή τους στις αγροτικές φυλακές.
Με την προώθηση εξάλλου κρατουμένων σε αγροτικές και σε κλειστές φυλακές, εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα η ασφυξία που έχει επέλθει στα κρατητήρια, αφού υπόδικοι και κρατούμενοι παραμένουν επί μακρόν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις.
Σε ό,τι αφορά τον θεσμό των αδειών που χορηγούνται σε σκληρούς κακοποιούς, το υπουργείο σχεδιάζει -σύμφωνα με πληροφορίες- την αυστηροποίηση του πλαισίου των αδειών σε περιπτώσεις ειδικών εγκλημάτων και εφόσον οι κατάδικοι, που εκτίουν ποινές για υποθέσεις της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας, όπως ένοπλες ληστείες, δολοφονίες, έχουν παραβιάσει κατά το παρελθόν τους κανόνες «καλής χρήσης» της αδείας τους.
Οι άδειες σε υπότροπους θα δίνονται πλέον από επιτροπή, στην οποία θα είναι επικεφαλής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι καταδικασθέντες με βάση τον νόμο περί ναρκωτικών ν. 3811/09 θα εξακολουθήσουν να αποκλείονται από ευεργετικές διατάξεις, όπως η χορήγηση αδείας και η μεταγωγή σε αγροτικά καταστήματα μετά την έκτιση του 1/5 της ποινής.

1 σχόλιο:

  1. την περιπτωση να καταργηθει το ανοητο καί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ μετρο της αδειας θα το σκεφτει κανενας;οταν καποιος εχει δολοφονησει,βιασει ,ληστεψει μας απασχολει καί η πορεια της σεξουαλικης του ζωής; ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ