Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληρό ψήφισμα των δικαστών του ΣτΕ για τις νέες περικοπές

Ένα ιδιαιτέρως σκληρό για την κυβέρνηση, αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας ψήφισμα εξέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενόψει των δρομολογούμενων νέων περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.


Ειδικότερα, τα μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ κατά την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση τους, εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο στην ουσία εγκαλούν τον πολιτικό κόσμο για το ότι από τη μία μεριά αποφασίζουν περικοπές αποδοχών και από την άλλη δεν δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα και ούτε αποδεικνύουν «εμπράκτως ότι πρώτοι εκείνοι υφίστανται την αντίστοιχη θυσία».

«Σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία λαμβάνει διαρκή και μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η παρούσα, πρωταρχικό μέλημα μίας δημοκρατικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η υπεράσπιση των αδυνάτων, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η προστασία των θεσμών, που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη των ανωτέρω, αλλά και για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους γενικότερα. Τέτοιος θεσμός είναι αυτός της Δικαιοσύνη» επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και σημειώνουν:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεν είναι αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο, ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων, και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ή υπόκεινται σε παντός είδους ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις».

Οι δικαστές του ΣτΕ αναφέρουν ότι παρόλο που οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν αποδεχθεί, «χωρίς καμία αντίδραση», περικοπές των αποδοχών τους το 2010 και το 2011, οι οποίες ανήλθαν σε ποσοστό άνω του 38%, αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά από την εκτελεστική εξουσία, ανακοινώνοντας «περαιτέρω περικοπές των αποδοχών τους, οι οποίες, συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων, μπορεί να ανέλθουν και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των συνολικών καθαρών αποδοχών, μέσα σε μία μόλις διετία».

Σημειώνουν, επίσης, οι δικαστές του ΣτΕ ότι «οι περικοπές αυτές επιβάλλονται χωρίς οι αποφασίζοντες να έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι πρώτοι εκείνοι υφίστανται την αντίστοιχη θυσία, ότι έχουν εξαλείψει κάθε πεδίο ευνοϊκής μεταχείρισης εντός ή εκτός του δημόσιου τομέα, κυρίως, όμως, ότι έχουν επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και δράση για την εφαρμογή του συνόλου των προβλεπόμενων στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής πολιτικών και όχι μόνο εκείνων που συνδέονται με τη μείωση των εισοδημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η εξαγγελθείσα νέα μείωση των αποδοχών τους, «μεγάλο μέρος των οποίων εξυπηρετεί άμεσα το δικαστικό έργο, υπερακοντίζει το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο επιχειρείται, ενόψει και του περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους το οποίο θα αποφέρει, λόγω του μικρού σχετικά αριθμού των δικαστικών λειτουργών και θα οδηγήσει, εφόσον πραγματοποιηθεί, στη μισθολογική απαξίωσή τους, κατά ευθεία παράβαση του άρθρου 88 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που επιβάλλει οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών να είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους».

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας δηλώνουν ότι «παρά ταύτα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και για τη διατήρηση της ομαλής πολιτειακής λειτουργίας, εντός του συντεταγμένου πλαισίου της αποστολής τους, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποτελεσματικότητα του θεσμού που υπηρετούν και καλούν την πολιτεία να σεβαστεί με τη σειρά της τις συνταγματικές επιταγές που συνδέονται με την δικαστική ανεξαρτησία και έχουν τεθεί για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνη».

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4754506

============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

11 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια στους δικαστές του ΣτΕ. Και λένε τα αυτονόητα στην ανακοίνωση και τηρούν τον όρκο τους μη απεργώντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πλέον με τα ψηφίσματα δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, όταν πιέζονται αφόρητα από την Ε.Ε να περικόψουν τα πάντα! Μόνο με δυναμικές αντιδράσεις θα φτάσει το μήνυμα στο εξωτερικό. Δυστυχώς, το ψήφισμα για αυτούς είναι άλλος ένας αριθμός πρωτοκόλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OI MIΣΘOI TΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ,ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΤΙς 23.000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ, ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 50%,ΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΠΕΝΙΧΡΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 11.000 ΕΥΡΩ,ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ.ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ!!!ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ 9.200 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ,ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΜΕ 5.000 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗς ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΙΘΜΟΣ,ΜΕΧΡΙ ΔΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕς ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗς ΝΕΤ ΘΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 3.000,3.500 ΚΑΙ 4.000 ΕΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΕΡΓΟΣ;; Θα ήθελα να παρουσιάσω μια διαφορετική εκδοχη αυτου που κάποιοι επιμένουν να το χαρακτηρίζουν απεργία ή στάση ή δεν ξέρω και γω πως. Οι δικαστές δεν εχουν ωράριο. Επίσης εχουν πληθώρα καθηκόντων και εργασιών πέραν των ακροατηρίων. Μπορώ να πω οτι τα ακροατήρια καταλαμβάνουν το 1/4 της εργασίας ενός δικαστικού. Τα λοιπά καθήκοντα, όπως πρόεδρος υπηρεσίας, διαταγες πληρωμής, διατάξεις, επιτροπές, γράψιμο αποφάσεων, αυτόφωρα κλπ εξακολουθούν να εκτελούνται στο ακέραιο. Μάλιστα δε εφόσν τα δικαστήρια δικάζουν 9-10 εκδικάζονται αρκετές υποθέσεις, όπως εφεσεις, ανακοπές, ερημην,υπερχεωμένα κλπ ενω αν σκεφτεις οτι δικαζουν παραλληλα πολλοί δικαστες, γίνονται και άλλες υποθέσεις. Κατά συνέπεια δεν νομίζω οτι μπορεί να χαρακτηριστει απεργία γιατι την ιδια ωρα 10-15.00 οι δικαστες κατεβαίνουν απο την εδρα αλλα εργαζονται. Ούτε στάση χαρακτηρίζεται για τον ιδιο ακριβως λογο. Δεν πιστευω επομενως οτι καταπαταω κανεναν ορκο. Αντιθετα ειναι ενας σοφος τροπος να δειξεις οτι σε μεταχειρίζονται σαν τον γεροντα παστ... για να ειμαι και επικαιρος. Ας σταματησουν επομενως τα υπονοούμενα για ορκους γιατί δεν στεκουν. Αυτοί που μιλάνε για ορκους και απεργίες, ας δουν πρωτα τα δικά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστές οι επισημάνσεις του ΣτΕ. Παρόλο που έβγαλε συνταγματικά τα μνημόνια και τα χαράτσια τους τώρα ήρθε η ώρα να δει κατάματα την αλήθεια όπως συμβαίνει όταν το κακό έρθει στην πόρτα σου.
    Ας ελπίσουμε οι δικαστές να μη σταματήσουν να βγάζουν τ' απλυτα των πολιτικών στη φόρα πλέον και να πάψει η μέχρι τώρα σιωπηρή συγκάλυψή τους και σύμπλευση με αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή, π.χ. αν εγώ δικάζω κανονικά από Σεπτέμβριο μέχρι Ιανουάριο και στη συνέχεια, από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο, δεν ανεβαίνω καθόλου στην έδρα, επικαλούμενος ότι επεξεργάζομαι στο σπίτι τις δικογραφίες που χρεώθηκα από το Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνταγματικότητας, επειδή ο δικαστής δεν έχει ωράριο....Οι συνάδελφοι, οι οποίοι είναι υπερ των διακοπών των συνεδριάσεων, θεωρούν ότι ο βαθμός αποτελεσματικότητας ενός μέτρου το νομιμοποιεί κιόλας ? Αν, δηλαδή, μας έλεγαν ότι αν προβούμε στις Χ αξιόποινες πράξεις, δε θα είχαμε καμία μείωση στις αποδοχές μας, θα το πράτταμε ? Τέλος, η έννοια των ανάλογων με το λειτούργημα αποδοχών είναι ανεηξάρτητη από τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους μία τοποθέτηση των πραγμάτων στην ορθή τους προοπτική: Δεν υπάρχει δικαστικό μισθολόγιο, ούτε άλλο μισθολόγιο ειδικό ή γενικό, απολύτως εγγυημένο απέναντι σε οποιαδήποτε μεταβολή της οικονομίας - αφού πλέον το κράτος πρέπει να λειτουργεί με όσα έχει και χωρίς να παράγει ελλείμματα. Η μειώσεις όμως πρέπει να αφορούν όλους και μάλιστα ανάλογα προς τις οικονομικές τους δυνάμεις, δηλ. περισσότερα από τους υψηλότερα αμειβόμενους και λιγότερα από τους χαμηλόμισθους, αρχής γενομένης από τα υψηλότερα πολιτειακά κλιμάκια. Η προστασία της κατά το σύνταγμα μισθολογικής πρωτοκαθεδρίας των δικαστών, είναι κι αυτή αναλογική και όχι απόλυτη, όπως άλλωστε το έχουμε ήδη στην πράξη δεχτεί, υπομένοντας τόσες περικοπές.
    Η αντίδρασή μας όμως ως λειτουργών της πολιτείας πρέπει να βασίζεται και να υπακούει ακριβώς στην ιδιότητά μας αυτή. Δεν βασιζόμαστε στον αριθμό μας για να διεκδικήσουμε την ανάλογη προς το λειτούργημά μας μεταχείριση κατεβαίνοντας σε δρόμους και πλατείες, ούτε υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε στην έμμεση πολιτική πίεση απέχοντας από τα καθήκοντά μας προκειμένου να ταλαιπωρηθούν οι υποθέσεις των πολιτών και έτσι να προκληθεί κόστος για τους κυβερνώντες. Αντιθέτως, τέτοιες ενέργειες απλώς χωνεύονται μέσα στον ορυμαγδό των κινητοποιήσεων με τις οποίες οι επαγγελματικές ομάδες ταλαιπωρούν η μία την άλλη και αποδυναμώνουν τη θέση μας, καθώς έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα της διατάξεως του αρθ. 23 του Συντάγματος.
    Η δική μας αντίδραση οφείλει να είναι συντεταγμένη ως προς την εκφορά της και βασισμένη στην ελεγκτική φύση της πολιτειακής λειτουργίας που υπηρετούμε. Να προσβάλλει δηλ. ευθέως και στοχευμένα τις νομικές διατάξεις με τις οποίες θα επιχειρηθεί η υλοποίηση αντισυνταγματικών πολιτικών και όχι γενικά την κρατική λειτουργία που υπηρετούμε, προκειμένου να κάνει «αίσθηση» - όσο κι αν αυτό δεν προσφέρει επαρκή εκτόνωση σε εμάς ως θιγόμενους, ούτε επαρκώς αγωνιστικό βηματισμό στη συνδικαλιστική μας ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια λύση υπάρχει για να σταματήσει αυτή η εξοντωτική για κάθε Έλληνα πολιτική. Την έχει στα χέρια του το ΣτΕ. Αντισυνταγματικά τα μέτρα - Πράξη εθνικής προδοσίας η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Τέλος! Η πολιτική τους έχει μόνο στόχο την καταστροφή αυτής της χώρας. Αν θέλετε να μας "αγαπάει" ο λαός και να μην μας θεωρεί ίδιους με αυτούς (πολιτική ηγεσία - κυβέρνηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστές οι ανακοινώσεις αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Η μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι μετά τις περικοπές να κατατεθούν άμεσα προσφυγές και αιτήσεις αναστολής των πράξεων περικοπών. Πρέπει να το καταλάβουμε πως είναι υποχρεωμένοι απο την Συνθήκη της Ε.Ε., το άρθρο 95 παρ. 5 του Συντ. και τον Ν. 3068/2002 να εφαρμόζουν άνευ ελέγχου και απροφάσιστα τις Δικαστικές αποφάσεις και δη τις επερχόμενες του Μισθοδικείου. Αλλιώς του χρόνου ο Πρωτοδίκης θα λαμβάνει 1.000 Ευρώ και ο Αρεοπαγίτης 2.500 Ευρώ και ο ντελιβεράς περισσότερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απεργία; Δεν υπάρχει απεργία, αφού βαφτίστηκε "αποχή". Μήπως λοιπόν έπρεπε να αθωωθούν και οι τροομοκράτες της 17Ν, αφού δεν έκαναν ληστείες αλλά "απαλλοτριώσεις";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επιτέλους.
    Κάποια αντέδρασαν ως δικαστές και όχι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή ταλιμπάν - έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.
    Η επόμενη υγιής κίνηση θα είναι ορισμένα μέτρα να κριθούν αντισυνταγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ