Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Βρυξέλλες: Πρόστιμο σε όσους βρίζουν στο δρόμο

Με πρόστιμο που θα φθάνει ως τα 250 ευρώ ο Δήμος των Βρυξελλών θα τιμωρεί τις βωμολογίες στο δρόμο. «Οποιαδήποτε μορφή ύβρεως τιμωρείται πλέον, είτε είναι σεξιστική, ρατσιστική, ομοφοβική ή άλλη», εξήγησε ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας Φρέντι Τίλεμανς. 

Το μέτρο υιοθετείται για πρώτη φορά στο Βέλγιο και έχει στόχο να καταπολεμηθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας για τις καθημερινές απρέπειες. 

Ο δήμος συνήψε ένα πρωτόκολλο με την εισαγγελία, που του δίνει την δυνατότητα να τιμωρεί με διοικητικό πρόστιμο 75 ως 250 ευρώ τις ύβρεις, αλλά και τις απλές κλοπές και τα χτυπήματα που δεν προκαλούν τραυματισμό. 

Τα αδικήματα αυτά παρέμεναν ως τώρα τα περισσότερα ατιμώρητα λόγω του μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων, εξήγησε εκπρόσωπος του δημάρχου. 
«Εξαιτίας αυτού, πολλοί από τους 2.500 αστυνομικούς της πόλης δεν είχαν κίνητρο να καταπολεμήσουν αυτό τον τύπο των αδικημάτων» σύμφωνα με τον ίδιο. 

Οι διώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σ' αυτά τα διοικητικά πρόστιμα ασκούνται σε περιπτώσεις κατάφωρου αδικήματος που διαπιστώνεται από την αστυνομία ή υποβολής μήνυσης. Η εισαγγελία θα συνεχίσει πάντως να επιλαμβάνεται υποθέσεων σε 
περιπτώσεις υποτροπής. 

Το εύρος του φαινομένου έγινε φανερό πρόσφατα με το ντοκιμαντέρ "Γυναίκα του Δρόμου", στο οποίο η βελγίδα σκηνοθέτρια Σοφί Πίτερς κινηματογράφησε με κρυφή κάμερα τα σχόλια και τις ύβρεις που αντιμετώπιζε καθημερινά στους δρόμους μιας λαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών. 
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4749571

8 σχόλια:

  1. Η ανάρτηση έγινε προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο άλλες έννομες τάξεις αντιμετωπίζουν τις "κακουργηματικές" εξυβρίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΜΕΤΡΟ!
    ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΤΥΕΙΝ" ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΠΤΑΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά το θεωρώ παρακινδυνευμένο να παραχωρείται η εξουσία στη Διοίκηση να αξιολογεί η ίδια τι αποτελεί ύβρη και τι όχι. Ένα απλό παράδειγμα: Αν κάποιος αναφωνήσει "την τύχη μου μέσα!" αυτό θα θεωρηθεί ύβρις τιμωρητέα με πρόστιμο;; Εξάλλου, στη δική μας έννομη τάξη η εξύβριση και η απλή σωματική βλάβη τιμωρούνται μόνο κατόπιν υποβολής έγκλησης από τον παθόντα πράγμα που υποδηλώνει τη μικρή ποινική απαξία των πράξεων. Αν το θύμα δεν θεωρεί ότι προσεβλήθη από μια ύβρι ή ένα λάκτισμα θα παρεμβαίνει πατερναλιστικά η Διοίκηση και θα επιβάλλει πρόστιμο; Αυτή η διάθεση επιβολής μιας τέτοιας "αισθητικής" στην κοινωνική ζωή δεν νομίζω ότι αρμόζει σε φιλελεύθερες κοινωνίες και πάντως θέτει ζητήματα παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης. Αν βέβαια παρόμοια πρακτική εφαρμοζόταν στην Ελλάδα και για κάθε "μ....α" που ακουγόταν στο δρόμο έπεφτε καμπάνα 200 ευρώ, τότε θα είχαμε εξοφλήσει το ΔΝΤ σε μια βδομάδα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκ πρώτης όψεως,θα μπορούσε να πεί κανείς,ότι θα μπορούσε να η προτεινόμενη λύση να συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων.Όμως,υπάρχουν πολλές παγίδες,που δε μπορούν να παραβλεφθούν:
    -Καταρχάς,στόχος,όπως ισχυρίζονται,είναι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας.Απο πότε όμως,ενα απλό διοικητικό πρόστιμο,το ανώτατο όριο του οποίου φτάνει μόλις τα 250 Ευρώ,θεωρείται τιμωρία,απο τη στιγμή,μάλιστα που αφορά σε ποινικά αδικήματα,που επουδενί δεν μπορούν αν εξομοιωθούν με απλές διοικητικές παραβάσεις; Και για τις μεν απλές εξυβρίσεις,ας παραβλέψουμε το προαναφερόμενο επιχείρημα,για τις κλοπές,όμως,ακόμη και ευτελούς αξίας να είναι("απλές",όπως αδόκιμα χαρακτηρίζονται),είναι δυνατόν να προσπεράσουμε την ηθικοκοινωνική απαξία τους,την αυθαίρετη και ανευ ουδενός δικαιώματος εισβολή στη σφαίρα κυριαρχίας συνανθρώπου,επιβάλλοντας ενα ασήμαντο διοικητικό πρόστιμο;
    -Επίσης,η άσκηση βίας απο μόνη της,ακόμη κι αν δεν προκαλεί τραυματισμό και πάλι ουδαμώς διακιολογείται να εκπίπτει του ποινικού κολασμού.Υπάρχει και οτόσο σημαντικός και πολλάκις παραβλεπόμενος θεσμός της ειδικής αλλά κυρίως της ειδικής πρόληψης.Δηλαδή,μπορούμε να μιλούμε για κράτος δικαίου,όταν στη συνείδηση του καθενός,η κλοπή και η άσκηση βίας θα "εξοφλούνται",ως μια ληξιπρόθεσμη οφειλή;
    -Είναι πρέπον,άραγε,να αντικαταστήσουμε το ποινικό δίκαιο,με το αστυνομικό δίκαιο,καθώς,απο όσο τουλάχιστον φαίνεται,ο αστυνομικός θα αντικαταστήσει τον Εισαγγελέα;Το διαζευκτικό "ή" ανάμεσα στην αυτεπάγγελτη επέμβαση των αστυνομικών (χωρίς καμιά αναφορά σε αυτόφωρη διαδικασία)και την μήνυση (προφανώς εννοείται έγκληση),αυτό αφήνει να εννοηθεί.Αυτό προβλέπεται,μάλιστα,για περιπτώσεις κατάφωρου αδικήματος,πράγμα απο μόνο του παντελώς οξύμωρο,καθώς πως είναι δυνατόν ένα κατάφωρο αδίκημα (όπως ανμφιόλως είναι η άσκηση οιασδήποτε μορφής βίας και η κλοπή)να "τιμωρείται" με 75-250 Ευρώ; (!!!!!!)
    Αυτά τα ολίγα,προς προβληματισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη , αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ζούμε στην Ελλάδα . Θέλω, δηλαδή να πω ,ότι με δεδομένο το γεγονός ότι οι πολιτικάντηδες (ή πονηροί πολιτευτές κατά τον Σαββόπουλο) ζουν και βασιλεύουν στη χώρα μας και ιδίως στους Δήμους, πιστεύει κανείς ότι ο Δήμαρχος θα προχωρούσε ποτέ σε επιβολή τέτοιου προστίμου σε κάποιον από τους παραβάτες δημότες του (ιδίως σε προεκλογική περίοδο , η οποία αρχίζει ανεπισήμως τουλάχιστον τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις εκλογές); Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. !!!!βριζουν καί οι ευρωπαιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντε και βάζουμε το πρόστιμο γιά τις βωμολοχίες στο δρόμο. Αντέ και γιά κάθε "μ...α" ήταν 200 ευρώ. Ποιός θα εισπράξει το πρόστιμο; Και ίσως το καλύτερο: θα εισπράττονταν ή θα βεβαιωνόταν ...ως χρέη στο Δημόσιο, οπότε η συνέχεια είναι γνωστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. απο το να παιρνει κανεις μια π φ με αναστολη, κοινως να μην τιμωρειται, σαφως και ειναι καλυτερο ενα προστιμο. εκτος αν καποιος θεωρει το ξεκατινιασμα παρουσια δικαστων απονομη δικαιοσυνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ