Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θεσπίζεται θέση Εισαγγελέα Διαφθοράς κατά επίορκων υπαλλήλων


Στη θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς προχωρεί, μέσω νομοσχεδίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Βάσει αυτού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο», προβλέπονται ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι υποπίπτουν σε σοβαρές, κακουργηματικές πράξεις, όπως ενεργητική και παθητική δωροδοκία ή λόγω των όποιων παραλείψεων τους ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.
Όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται να δημιουργηθεί δηλαδή ένα ανεξάρτητο εισαγγελικό γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί από εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και θα λειτουργήσει στις δύο μεγαλύτερες Εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ενεργητικής ή της παθητικής δωροδοκίας που αφορά σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στους δικαστικούς λειτουργούς.
Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, για ποσά ή «δωράκια» έως 150.000 ευρώ, οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ θα καλούνται να επιστρέψουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκαν.
24h NewsRoom

===============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

6 σχόλια:

  1. Αυτές οι θεσπίσεις ειδικών θέσεων εισαγγελέων για κάθε αδίκημα νομίζω ότι περιορίζουν το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να έχει το φυσικό του δικαστή και εισαγγελέα και το κυριότερο είναι ευκολότερα ελεγχόμενος ένας περιορισμένος αριθμός τέτοιων λειτουργών που θα ασχολούνται ειδικά με τέτοιου είδους αδικήματα.
    Όπως και για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς θεωρώ ότι είναι πλέον ανέφικτο και ανεδαφικό δύο άνθρωποι να ξεσκονίσουν τόσες πολλές και τόσο σοβαρές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντοςκ, χωρίς να συνθλιβούν από τις πιέσεις που θα τους ασκούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως Δικαστής αν με βάζανε μια μέρα σε εισαγγελικό γραφείο, ομολογώ ότι δεν θα ήξερα από που να αρχίσω (αν και η αρχική μου επιλογή ήταν ο εισαγγελικός κλάδος), καθώς η ιστάμενη δικαιοσύνη έχει ένα σωρό αρμοδιότητες που δεν είμαι εμφανείς. Αλλά ας μου πει κάποιος αν αυτός ο επιμερισμός είναι στα αλήθεια απαραίτητος. Οικονομικός Εισαγγελέας , Εισαγγελέας για τα ζώα, και τώρα Εισαγγελέας για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους. Γιατί σε μένα φαίνεται απλά μια προσπάθεια της πολιτείας να δείξει "κοιτάξτε, έχουμε εισαγγελέα ειδικά για την περίπτωση" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή όποιος λαβει ως δωράκι 110.000 ΕΥΡΩ, θα καταδικαστεί μετά από κάποια χρόνια ( εάν δεν αναιρεθεί η απόφαση ), σε τουλάχιστον ένα έτος φυλάκιση με αναστολή μετατροπή ή κοινωνική εργασία. 110.000 ΕΥΡΩ είναι το εισόδημα δέκα ετών και αν μιλήσουμε για αποταμιευμένο εισόδημα αναφέρεται σε ολόκληρη ζωή. Μάλλον είναι κίνητρο. Απόλυση με πλήρες εφάπαξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλο αυτό με τη θέσπιση ειδικού εισαγγελέα ή ειδικού ανακριτή για κάθε είδος αδικήματος ξεχωριστά πολύ μου ...βρωμάει...
    Γιατί δεν αφήνουν τους εισαγγελείς να ενεργήσουν κατά το συνταγματικό τους ρόλο ο καθένας στην, κατά τόπο αρμοδιότητά του; τι σόι ειδικές ρυθμίσεις είναι αυτές που καταστρατηγούν τις γενικές αρχές δικαίου περί του φυσικού δικαστή και εισαγγελέα;

    Δεν το βλεπετε ότι δημιουργούν σιγά σιγά δύο ταχυτήτων δικαστές και εισαγγελείς; οι μεν διορισμένοι "ειδικοί" λειτουργοί θα χειρίζονται τις καυτές πατάτες για την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, κατά το δοκούν οι δε υπόλοιποι θα κάνουμε την αδιάφορη για τους πατρίκιους... λάντζα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού δεν δημοσιεύετε τα σχόλιά μας τουλάχιστον κλείστε τα, να μην μπαίνουμε στον κόπο να σχολιάζουμε... είναι κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι σας ... βρωμάει...;
    Το "διαίρει και βασίλευε" δεν το ξέρετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ