Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο εισαγγελέας Δ. Ζημιανίτης εκπρόσωπος Τύπου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Εκπρόσωπο Τύπου αποκτά για πρώτη φορά η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Πρόκειται για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Ζημιανίτη, ο οποίος αναλαμβάνει, κατά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα να ενημερώνει τους εκπροσώπους του Τύπου για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη και διερευνώνται από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Η σύσταση γραφείου Τύπου στην εισαγγελία Πρωτοδικών προβλέπονταν από το 1998 (από το άρθρο 17 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της εισαγγελίας), πλην όμως μέχρι σήμερα ουδείς από τους προϊσταμένους της είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση εκπροσώπου Τύπου. 


Η τοποθέτηση του κ. Ζημιανίτη ως εκπροσώπου Τύπου έγινε με απόφαση της νέας προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτας Φάκου. H διευθύνουσα, μάλιστα, την εισαγγελία Πρωτοδικών θα έχει την προσωπική διεύθυνση του γραφείου,  το οποίο «κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης στοιχείων αυτής και το πλαίσιο που θέτει ο νόμος -ενόψει του ότι πλείστες από τις ενέργειες της εισαγγελίας δεν γίνονται ούτε είναι σκόπιμο να γίνονται υπό το φως της δημοσιότητας, ούτε αφορούν αυτήν-, θα παρέχει ενημέρωση, μέσω ανακοινώσεων και, πιθανώς, Δελτίων Τύπου». 

Η λειτουργία γραφείου Τύπου κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με τον κ. Ζημιανίτη, καθώς «οι σύγχρονες συνθήκες, ο όγκος και η συνθετότατα των ποινικών υποθέσεων, τα ποικίλα ζητήματα που εξετάζονται από το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης και το ενδιαφέρον του πολίτη να πληροφορείται έγκαιρα και έγκυρα τη διερεύνηση υποθέσεων που απασχολούν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, υπαγορεύουν πλέον η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών -εκτός άλλων- να μπορεί, in casu, να ενημερώνει με τρόπο επίσημο και τυπικό το κοινό, μέσω των εκπροσώπων του Τύπου, σχετικά με υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες έχει αναληφθεί δράση εκ μέρους της». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου 

Ο κ. Ζημιανίτης έχει σπουδάσει νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Ποινικό Δίκαιο και στην εγκληματολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1999, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Δικαστών. Έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από το 2002 έως το 2008 υπηρέτησε με απόσπαση στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Το 2012 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της οποίας είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας.


http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=233086

10 σχόλια:

  1. Μάλλον ο πιο άξιος για τη συγκεκριμένη θέση. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη. Μία Πρόεδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικαστές (και οι εισαγγελείς θα έπρεπε να) μιλούν μόνο με τις αποφάσεις τους. Εργασία, συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα χρειαζόμαστε. Δηλώσεις στα κανάλια μετά από μακιγιάζ και διάφοροι βερμπαλισμοί μόνο μας εκθέτουν, ακόμη πιο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στους σύγχρονους καιρούς αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προστασία της εικόνας της δικαιοσύνης, αφενός με την επεξήγηση με κατανοητό στο κοινό τρόπο των αποφάσεων, των διατάξεων και της εν γένει λειτουργίας της δικαιοσύνης και αφετέρου με την υπεράσπιση των δικαστικών λειτουργών από άδικες κριτικές στα ΜΜΕ. Θεωρώ ότι ήλθε ο καιρός που δικαστικοί λειτουργοί θα αναλάβουν το καθήκον της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού. Το δικαστικό σώμα αν δεν παρέχει το ίδιο την πληροφόρηση και τις απαραίτητες απαντήσεις, άλλοι, λιγότερο ενημερωμένοι, πρόθυμα θα θελήσουν να το κάνουν για εμάς.Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του κ. Ζημιανίτη!

    Π.Α.
    Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όποιος φοβάται να εκτεθεί θα πρέπει μάλλον να αλλάξει επάγγελμα!Αφήστε που ορισμένοι εκτίθενται ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις που δημοσιεύουν.Γεμίσαμε ανθρωπάκια.Καλή επιτυχία στον εκπρόσωπο τύπου της εισαγγελίας στο δύσκολο έργο που του ανατέθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι, τα τσιτάτα του στυλ "οι Δικαστές μιλούν με τις αποφάσεις" και "κάνε εσύ τη δουλειά σου και μη φοβάσαι τίποτα" ίσως έβρισκαν πεδίο εφαρμογής πριν από χρόνια, όταν υπήρχε σεβασμός στους θεσμούς. Πλέον η σαπίλα και η θεσμική αποστέωση της κοινωνίας είναι τόσο μεγάλη που δεν έχουμε την πολυτέλεια να απεμπολούμε τη δυνατότητα να απαντάμε στις επιθέσεις. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου υπάρχει αντίστοιχος θεσμός. Εκεί οι Δικαστές είναι showmen ή δε μιλούν με τις αποφάσεις τους;; Ειτέλους, ας ξεκολλήσουμε από τις αναχρονιστικές απόψεις που μυρίζουν φορμόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έως τώρα που μιλούσαμε μόνο με τις αποφάσεις μας, έσπευδαν και ενημέρωναν επί ζητημάτων που άπτονται αμέσως των καθηκόντων μας και του λιετουργήματός μας, διάφοροι είτε ανεπαρκώς ενημερωμένοι είτε σκοπούμενοι την δυσφήμηση ημών (ακόμα ηχεί στα ώτα των ακουόντων η 'έγκυρη' ενημέρωση δημοσιογράφων περί ...μέσων αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (συμπεριλαμβανομένων και των εισαγγελικών λειτουργών) που εγγίζουν το ποσό των 65.000 ευρώ ετησίως). Φρονώ ότι σαφώς και για θέματα που αφορούν άμεσα το λειτούργημα μας η εν λόγω κίνηση ήταν επιβεβλημένη. θεωρώ την τοποθέτηση του εκλεκτού συναδέλφου πολύ καλή και συγχαίρω την κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για την πολύ εύστοχη κίνηση. Καλό κουράγιο στον κ. Ζημιανίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οχι συναδελφε, το αναχρονιστικο μονολιθικο κλισέ "οι δικαστες μιλουν για τις αποφασεις τους", μας εφερε στο σημειο να μην ξερουν παρα ελάχιστοι Ελληνες τι δουλεια ακριβως κανουμε, πόσο δουλευουμε, ποσο υποφερουμε. Φτασαμε να νομιζουν καποιοι οτι παιρνουμε 10 χιλιαδες ευρω το μηνα, φτασαμε να νομιζουν οτι αναβαλλουμε επειδη ετσι γουσταρουμε, φτασαμε να λενε καποιοι να μας κοβεται ο μισθος τις ημερες της αποχης, αγνοωντας οτι το 80% της δουλειας μας, εξακολουθει να γινεται στο σπιτι. Γιατι πρεπει να ντρεπομαστε ή να φοβομαστε να μιλαμε και να αντικρουουμε τα ψευδη και τις εμπαθειες? Οσοι ειστε υπερ της σιωπης του Δικαστή αυτές τις μερες, ειστε και υπερ της πληρους υποδούλωσής του. ΤΩΡΑ εκπροσωπο τύπου και στα μεγάλα Πρωτοδικεια. Οι Εισαγγελείς δειχνουν το δρομο. Απορρίψτε τα μονολιθικά τσιτατα του παρελθοντος, ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΗ! Και ΔΕΝ δικαιουμαστε να την αγνοησουμε, παριστάνοντας τους "υπεράνω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Δημήτρη Ζημιανίτη και στην κ. Φάκου για την απόφασή της να δημιουργήσει αυτή τη θέση. Εύχομαι ο νέος θεσμός να τύχει ευρύτερης αποδοχής από την κοινωνία και τα ΜΜΕ, και να ακούγεται η φωνή του δικαστικού λειτουργού που βάλλεται πανταχόθεν.
    Όσο για την συνάδελφο που λέει ότι οι δικαστές μιλούν με τις αποφάσεις τους, τη συμβουλεύω να κάνει καμιά μείζονα πρόταση σε απόφασή της για να απαντήσει στο Γιωργάκη που δήλωσε στη Βουλή ότι οι δικαστές παίρνουν περισσότερα από τους βουλευτές. Χαιρετίσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αρκει να προσεξουν να μην καταντησουν σαν τις δηλωσεις του υπουργειου τυπου που δεν τις πιστευει κανεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι δικαστές μιλούν με τις αποφάσεις τους στους διαδίκους, σχετικά με τα αιτήματα τους.
    Δεν τους αποκλείει κανείς το δικαίωμα να μιλούν, νόμιμα εκπροσωπούμενοι (πάντα και απαραιτήτως) και προς τους πολίτες, ενημερώνοντας τους για τα σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης.
    Το ότι τόσα χρόνια ακούγαμε από επίσημα χείλη για αρνησιδικίες, καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ελλείψεις στην ποιότητα των δικαστών και εισαγγελέων, περί ακριβοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων- δικαστών, το πληρώσαμε και εξακολουθούμε να του πληρώνουμε μέχρι σήμερα, πολύ ακριβά.
    Μας απαξίωναν, μας έφτυναν και εμείς ήμασταν αξιοπρεπείς, υπαράνω και "άρχοντες".
    Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά.
    Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε, οι ίδιοι για το θεσμό που υπηρετούμε, την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και να ενημερώνουμε τους πολίτες, σε σοβαρά και σημαντικά, βεβαίως, θέματα.
    Καλή επιτυχία κ. Εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ