Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγές στις ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια

Εξαγοράσιμες είναι οι ποινές φυλάκισης μέχρι τα πέντε χρόνια που επιβάλλονται από τα δικαστήρια σύμφωνα με το νομοσχέδιο «μαμούθ» για τις ρυθμίσεις του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2014 που κατατέθηκε στην Βουλή και αναμένεται αύριο η ψήφισή του.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο (παράγραφος ΙΓ) αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα και η νέα παράγραφος προβλέπει ότι οι ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος, οπότε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει η ποινή να μετατραπεί σε χρηματική.

Αναλυτικότερα, η σχετική διάταξη προβλέπει ότι οι ποινές μέχρι ένα έτος μετατρέπονται σε χρηματικές ή πρόστιμο. Οι ποινές από ένα έως πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές, εκτός εάν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της ποινής για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη διάταξη, η κάθε ημέρα φυλάκισης ή κράτησης υπολογίζεται από 5 έως 100 ευρώ, αντί των 3 έως 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα ποσά από τις χρηματικές ποινές και τα ποσά από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών (φυλάκιση) «προσαυξάνονται κατά την είσπραξη κατά 110%» από 100% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, διπλασιάζεται το δικαστικό ένσημο επί της αξίας που αναγράφεται στις αγωγές και στα άλλα δικόγραφα, από το 4% που είναι σήμερα στο 8%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=185366&catID=3&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=real_gr

31 σχόλια:

  1. Τελικά η δικαιοσύνη θα είναι το καταφύγιο όχι των αδυνάτων, αλλά των πλουσίων. Οι υπόλοιποι θα βρίσκονται ή στις φυλακές ή χωρίς σπίτι και δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής, οι αλλαγές για το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι στις σελίδες 600 επομ. του υπό ψήφιση νομοσχεδίου - Μνημονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το καλό και στην κάθειρξη. Τουλάχιστον να γίνεται μόλις ασκηθεί η δίωξη να μην καταναλώνονται άσκοπα εργατοώρες.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορίστε λοιπόν κ.κ. δικαστές, που λέτε ότι είστε κοντά στην κοινωνία και δε νοιάζεστε μόνο για το μισθό σας. Θα βγάλετε αντισυνταγματική την αύξηση του ενσήμου ή την επιβολή του και στις αναγνωριστικές αγωγές; Εδώ θα φανείτε αν είστε μόνο λόγια και ιδέα.

    Α.Σ.
    Δικηγόρος (για πόσο ακόμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Δικαιοσύνη μετατρέπεται σε Δ.Ο.Υ...Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μάσκες έπεσαν! Η δικαιοσύνη πλέον έδειξε καθαρά το ταξικό της πρόσωπο!
    Οι μεγαλοεγκληματίες με όσο πιο πολλά έχουν αποκομίσει από την εγκληματική τους δραστηριότητα τόσο πιο εύκολα θα εξαγοράζουν τις ποινές τους.
    Μία λύση υπάρχει για να αποφευχθεί αυτή η ανισότητα.
    Κανένας δικαστής να μη βάζει ποινή 5 έτη άν κρίνει ότι ο δράστης πρέπει να μπει φυλακή κι όχι να πληρώσει. Τουλάχιστον έτσι μπορούμε να το παλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τίποτε δεν είναι πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων.
    Αριστοτέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλήρης κατάπτωση του ήδη κατάπτυστου πολιτειακού μας συστήματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι έξω, λοιπόν....Αναστολή ή μετατροπή παντού. Τελέστε όποιο πλημμέλημα θέλετε ελεύθερα, δεν κινδυνεύετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χωρίς, ομως, την ιδιαίτερη μεταχείρηση των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ., να συμπληρώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του": είναι σαν να σου να λέει, με τόσες υποθέσεις που έχεις να δικάσεις σήμερα, θες τώρα να συντάσσεις και ειδική αιτιολογία για τη μη μετατροπή; Άφησέ το έτσι καλύτερα, να εισπράξει και τίποτε το κράτος.
    Απλώς αναρωτιέται κανείς γιατί πλέον η φυλάκιση ως ποινή θα πρέπει να εξακολουθήσει να λέγεται φυλάκιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά από τις τρεις κατηγορίες αδικημάτων, θα μείνει η εξής μια: τα κακουργήματα. Τα υπόλοιπα θα γίνουν διοικητικά πρόστιμα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, να εισπράξει το δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Μία λύση υπάρχει για να αποφευχθεί αυτή η ανισότητα.
    Κανένας δικαστής να μη βάζει ποινή 5 έτη άν κρίνει ότι ο δράστης πρέπει να μπει φυλακή κι όχι να πληρώσει".
    ....

    Τι κριμα που ο αγαπητος φιλος αγνοεί, ότι το ανωτατο οριο της φυλακισης ειναι τα...5 χρονια και δεν μπορουμε να βαλουμε παραπανω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΝΕΟ (ΤΕΛΙΚΟ) ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2Ο ΧΡΟΝΙΑ

    A¨ ΒΑΘΜΟΣ : ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 800€,
    Β΄ΒΑΘΜΟΣ (ΕΦΕΤΕΙΟ) : ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1.200€,
    Γ¨ ΒΑΘΜΟΣ (ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ) : ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1,400€.
    ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΛΟΣ.
    ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
    ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το Πλημμελειοδικείο μετατρέπεται σε ΔΟΥ....Μάλιστα μετά την πρόσφατη συγχώνευση των ΔΟΥ προτείνω να εγκατασταθούν τα Πλημμελειοδικεία στα κτίρια των πρώην ΔΟΥ....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ποια η έκπληξη? τα εγκληματικα επιτελεία κυριαρχουν εδώ και τριάντα τουλάχιστον έτη με την παντιέρα των <>. Άλλωστε και μερίδα του δικαστικού σώματος έχει προ πολλού καταργήσει την ποινή με την ίδια ως άνω παντιέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. προς ανώνυμο της 7 Νοεμβρίου 2012 12:34 π.μ.

    Το άρθρο 82 Π.Κ. παρ.1 δεν μιλάει για "φυλάκιση" αλλά για "περιοριστική της ελευθερίας ποινή" στην οποία φυσικά υπάγεται και η κάθειρξη έστω κι αν είναι μόνον το ελάχιστο των 5 χρόνων!
    Οπότε είναι άστοχη η παρατήρησή σου.
    Δεν νομίζω ότι ο νόμος θα διακρίνει σε πλημμελήματα ή κακουργήματα, αλλά μόνο σε ποινές περιοριστικές της ελευθερίας, μέχρι 5 χρόνια.

    O ανώνυμος της 7 Νοεμβρίου 2012 12:34 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Περιττό να αναφέρουμε το τι θα επακολουθήσει σε αυτή τη Χώρα. Όλοι στην παρανομία λοιπόν, χάος παντού για να παίρνει το κράτος και να αφαιρεί από τους λοιπούς.Πάλι πρωτοπόροι! Δεν τους ενδιαφέρει όμως η παρανομία, αφού αυτοί που νομοθετούν μένουν σε φρούρια και όπου πηγαίνουν είναι συνοδευόμενοι από 2-3 σωματοφύλακες (τουλάχιστον). Αλήθεια, γιατί ονομάζεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΙΣΧΟΣ!Και μάλιστα ο κόσμος νομίζει ότι εμείς αφήνουμε ελεύθερους τους εγκληματίες...Έτσι το παρουσιάζουν βλέπετε τα "κανάλια".Σε λίγο θα υπηρετούμε την δια νόμου (παρ)ανομία...Και από αυτή την άποψη βάλλεται το κύρος της Δικαιοσύνης!Παρακμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και στα κακουργήματα με ένα ελαφρυντικό έξω λοιπόν!τώρα που θα αυξηθούν λόγω οικονομικής ένδειας και τα αδικήματα βίας να δω πως θα δικάζουν όσοι από εσάς έχουν ακόμη συνείδηση.μια πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. στον φιλο με το σχολιο"η Δικαιοσυνη εδειξε το πραγματικο της προσωπο" τον συμβουλευω ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ 300

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κάποια σχόλια εδώ μου θυμίζουν ένα δικαστικό ανέκδοτο : Ο δικηγόρος (ή δικαστής ή όπως αλλιώς θέλετε, πείτε τον) συναντά στο διάδρομο των δικαστηρίων έναν συνάδελφό του και του λέει: "Καλημέρα ! " Ο συνάδελφός του λοιπόν τον κοιτά απορημένος και του απαντά " Καλημέρα ; Τί εννοείς ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έλεος πια με τα δικαιώματα του κατηγορουμένου! Εχουμε καταλήξει στο ποινικό να δικάζουμε μόνο για τη διαδικασία, σαν άσκηση σε εικονική δίκη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Απασχολείται η αστυνομία, απασχολούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι, απασχολούνται εισαγγελείς, ανακριτές και δικαστές και στο τέλος μόνο που δεν ζητάμε συγνώμη από τον δράστη εγκλημάτων για την ταλαιπώρια του (αν κάνει τον κόπο να μας τιμήσει με την παρουσία του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ενω μεχρι τωρα που δεν μετατρεποταν οι ποινες ανω των 3 χρονων, ειχαμε πραγματι εκμεταλευτει αυτην τη δυνατοτητα τιμωρωντας με τετοιες ποινες πραξεις βιας , κλοπες, συκοφαντικες, ανθρωποκτονιες απο αμελεια, χρεη προς το δημοσιο, κα..

    Κοροιδευομαστε μεταξυ μας τωρα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μια λεπτομέρεια: το δικαστικό ένσημο θα υπολογίζεται επί της αξίας του αγωγικού αιτήματος όχι σε ποσοστό 8% (τοις εκατό) αλλά 8 τοις χιλίοις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τελικά αποδεικνύεται ότι τα σφάλματα ερμηνεύονται εσφαλμένα και το αποτέλεσμα είναι μια τεράστια παρανόηση. Εξηγούμαι : Οι θεσμοί της μετατροπής και της αναστολής είναι χρήσιμοι, ωφέλιμοι, υπηρετούν τις ιδέες της ποινικής καταστολής & της κοινωνικής επανένταξης του δράστη και είναι (ή μάλλον ήταν) άρτια ενταγμένοι στο ποινικό μας σύστημα. Το γεγονός της αύξησης των ορίων ποινής, που μπορεί αυτοί να τύχουν εφαρμογής, δεν είναι σημαντικό καθώς υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της κρίσης του Δικαστή, ώστε σε περιπτώσεις επικινδύνων ή υποτρόπων δραστών, αυτοί να μην επωφελούνται αλλά να εκτελείται η περιοριστική της ελευθερίας ποινή. Πού είναι, λοιπόν, το πρόβλημα ; Πρώτον ότι δημιουργεί μια αφόρητη ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών καταδίκων, μη ανεκτή από το νομικό μας πολιτισμό και κινούμενη στα όρια της ισότητας ενώπιον του νόμου. Δεύτερον (και εδώ έχω πλήρη κατανόηση) ότι επιβάλλει στους κρίνοντες Δικαστές το πρόσθετο βάρος μιας αιτιολογημένης κρίσης σε συνθήκες ήδη οριακής λειτουργίας του συστήματος (όλοι νομίζω έχουμε δικάσει σε πλημμελειοδικείο με φορτωμένα πινάκια, κουρασμένη Γραμματέα, με τις δικογραφίες δεμένες με κορδονάκια και να ψάχνουμε έγγραφα κλπ). Ώστε αντί η δυνατότητα μετατροπής να συνδέεται με το είδος του εγκλήματος (και συνεπώς την απαξία και το μέγεθος προσβολής του εννόμου αγαθού κλπ) καταλήγει να ωφελεί το πλούσιο δράστη που τέλεσε π.χ. σωματική βλάβη ή υπόθαλψη ή τοκογλυφία, ενώ να οδηγεί στη φυλακή το φτωχό δράστη που τέλεσε π.χ. πολεοδομική παράβαση ή καταδολίευση ή μικροαπάτη. Αποτέλεσμα : Να διατυπώνονται γνώμες του τύπου "Όλοι στη φυλακή !". Μόνο που έτσι η κοινωνία δεν θα γίνει καλύτερη αλλά χειρότερη.
    Δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητε δικηγορε 10.11.2012, 4:38, πολυ καλα τα λες, αλλά αυτα προφανως πλεον για την Πολιτεια αναγονται σε αλλες, "ρομαντικες" εποχες. Η Πολιτεία εχει φτασει σε τετοιο σημειο εξαχρείωσης πλέον (οχι απλα εξαθλιωσης) ωστε το μονο που τη νοιαζει ειναι να μαζεψει λεφτα, για να πληρωνει τους πιστωτες. Ας ειναι απο οπουδηποτε. Απο τον πλαστογραφο, τον τοκογλυφο, μην εκπλαγεις αν σε λιγο εξαγοραζεται και η ισοβια καθειρξη.
    Εκει φτασαμε.
    Πληρης καταρρευση καθε εννοιας νομικου πολιτισμου, προκειμενου να μαζεψουμε φράγκα.
    Αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να στεναχωριούνται όσοι ανησυχούν για τους φτωχούς. Με την μετατροπή, τη δοσοποίηση και την κοινωφελή εργασία ο σοφός νομοθέτης φρόντησε να μην πάει κανένας φυλάκη. Κι αν κάποιος του ξεφύγει και αναγκαστεί η πολιτεία να τον ταΐζει τσάμπα, ανά τακτά διαστήματα βγάζει ένα αρθράκι και τους απολύει άμεσα από τας φυλακάς... μην παραλύσει και το εμπόριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Νομίζω πλέον ότι όλοι οι δικαστές πρέπει ν' αλλάξουμε επάγγελμα!
    Δεν έχει νόημα να παριστάνεις το δικαστή σε μια πολιτεία χωρίς δικαιοσύνη!
    Κάποτε οι νόμοι έρχονταν ως αναγκαία αποκρυστάλλωση του λαϊκού περί δικαίου αισθήματος και της κοινωνικής ηθικής για συγκεκριμένες έννομες σχέσεις και συμπεριφορές. Σήμερα οι νόμοι λειτουργούν αντίστροφα!
    Έρχονται για να καταλύσουν κάθε έννοια δικαίου και ηθικής που έχει αποκρυσταλλωθεί στην κοινωνία μας.
    Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να παριστάνουμε τους δικαστές σε μια χώρα με "αδικους" νόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Προς τον ανώνυμο της 17-11 ώρα 2.12 μ.μ. : Συνάδελφε ! dura lex, sed lex :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμε συνάδελφε, 19.11.2012, 9:21, και το Συνταγμα ειναι Νόμος.
    Και υπέρτατος μάλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ