Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η φωνή της επαρχίας ακόμη πιο δυνατή στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

    Αγαπητή συναδέλφισσα, Αγαπητέ συνάδελφε,
Μετά από πολλή περίσκεψη, αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση σου, να κερδίσω την εμπιστοσύνη σου προκειμένου να σε εκπροσωπήσω στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
 Διανύουμε κρίσιμη περίοδο. Όλοι μαζί περνάμε κρίσιμες δοκιμασίες και ενωμένοι όσο ποτέ, περάσαμε ανάμεσα από πολλούς σκοπέλους. Η πρώτη δικαίωση ήρθε με τις γνωστές αποφάσεις του Μισθοδικείου.

  Βλέποντας τους συναδέλφους μου στα μάτια, τον χειμώνα του 2013 με δική μου πρωτοβουλία, ήρθα σε επαφή με την Ένωση των Γερμανών Δικαστών, προκειμένου να θέσω επί τάπητος και σε διεθνές επίπεδο όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν. Το περιοδικό των γερμανών δικαστών η Deutsche Richterzeitung, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματά που μας απασχολούν.
  Αυτό το κατάφερα εντελώς μόνος.
Τώρα σε καλώ, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην δικαίωση των δίκαιων αιτημάτων μας, στην ανάδειξη των προβλημάτων μας.
Για μία Δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Για Έλληνες Δικαστές με το κύρος που τους ανήκει. Με ορίζοντες στην Ευρώπη.    
     Ζητώ λοιπόν τη στήριξή σου, για να σε εκπροσωπήσω στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Βασικοί άξονες των επιδιώξεών μου:
Α. Θεσμικά:
1)   Ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης, να επιδιωχθεί, η εξομοίωση των δικαστών με τους βουλευτές. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε., οι δικαστές απολαμβάνουν ακόμη και  βουλευτικής ασυλίας. Επίσης η ίδια η δικαιοσύνη –κατά τα πρότυπα της βουλής, να έχει δικό της προϋπολογισμό τον οποίο και να ψηφίζει με εσωτερικές διαδικασίες.
2)   Αναμόρφωση-εκσυγχρονισμός των διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, ο οποίος τείνει να γίνει ένα αναχρονιστικό νομοθέτημα.
3)   Σταδιακή κατάργηση των αναχρονιστικών «κωλυμάτων εντοπιότητας». Να αποσυνδεθούν από το κριτήριο του τόπου γέννησης και να επαναπροσδιορισθούν με κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Διατήρησή τους μόνο σε πολύ μικρές περιφέρειες, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.
4)   Αναθεώρηση των διατάξεων που διέπουν το πειθαρχικό δίκαιο των δικαστών, με σκοπό να αποφεύγονται άδικες και άσκοπες πειθαρχικές διώξεις.
5)   Αποσπάσεις: θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ και πάντα με προκαταβολή των σχετικών εξόδων που συνεπάγεται η απόσπαση.
6)   Αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών και εισαγγελέων του πρώτου βαθμού. Ήδη υπήρξαν αυξήσεις θέσεων στον δεύτερο βαθμό. Και ο πρώτος βαθμός αξίζει  κάποια ελάφρυνση.
7)   Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι υπάρχουν και οι δικαστές της επαρχίας. Και αυτοί δικαιούνται της ξεχωριστής μέριμνας της Πολιτείας, της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και των δικαστικών ενώσεων.

Β. Συνδικαλιστικά:
1)   Οι περιστάσεις που διανύουμε είναι κρίσιμες.  Για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει και η «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και η «Ένωση Εισαγγελέων». Δικαστές και Εισαγγελείς αντιμετωπίζουμε πλέον τα ίδια προβλήματα και εργαζόμαστε υπό τις ίδιες άθλιες συνθήκες εργασίας.   
2)  Οι δικαστικές ενώσεις θα πρέπει να είναι πάντα παρούσες και στην Επαρχία,  και όχι μόνο ενόψει εκλογών.
3)  Θα πρέπει – επιτέλους- μία τουλάχιστον γενική συνέλευση της Ένωσης να γίνει στην Βόρεια Ελλάδα.
4)  Η μοναδική μας φωνή είναι –δυστυχώς- το «Βlog του Δικαστή». Η εφημερίδα «Δικαστικά Νέα» θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί και να εκδίδεται και σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται σε τριμηνιαία βάση και να κυκλοφορεί στην Επαρχία τρεις μήνες μετά και η ύλη της κατά ποσοστό 90% να καταλαμβάνεται από προσφωνήσεις σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.  Προτείνω λοιπόν τον μετασχηματισμό της σε περιοδικό, το οποίο θα έχει συντακτική ομάδα και στο οποίο θα μπορεί κάθε συνάδελφος να δημοσιεύει τις απόψεις του για νομικά, επαγγελματικά και όποια άλλα ζητήματα μας ενδιαφέρουν άμεσα.
5)   Οι Ενώσεις θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να δείξουν τις κοινωνικές ευαισθησίες των Δικαστών.
6)  Αποφάσεις μείζονος σημασίας, θα μπορούσαν να λαμβάνονται από όλους τους συναδέλφους και να διεξάγονται σχετικές ψηφοφορίες ως Δημοψήφισμα, από όλα τα μέλη της Ένωσης. Έτσι θα δοθεί σε κάθε έναν συνάδελφο η δυνατότητα να λαμβάνει μέρος στην λήψη των αποφάσεων που μας αφορούν όλους μας.
7)    Διεθνής παρουσία της Ένωσης. Το πρώτο βήμα έγινε…

Γ. Μισθολογικά:

  Είναι αυτονόητο, ότι η ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Δικαστών διασφαλίζει το κύρος και την ανεξαρτησία τους. Δικαστής που ζει στα πρόθυρα της ένδειας, δεν παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο για την αμεροληψία, το κύρος και την ανεξαρτησία του.
  Δεν λείπουν αυτοί που μας θεωρούν «προνομιούχους» σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα π.χ. στον ιδιωτικό τομέα. Ερώτηση: μπορεί ένας δικαστής των 1000 ευρώ, να δικάσει αγωγές εργαζομένων κατά του εργοδότη τους; Φυσικά αυτός ο δικαστής δεν παρέχει κανένα εχέγγυο αμεροληψίας.
   Υπάρχει έως τώρα η πληροφόρηση ότι μετά την 23η Απριλίου 2014, θα επανέλθουμε στο μισθολογικό καθεστώς πριν την 1η -8-2012, και ότι θα μας καταβληθεί αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην διαφορά με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς. Αυτό θα γίνει σε πρώτη φάση για το διάστημα από 1-1-2014.
ΟΜΩΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: 1) Τον μήνα Μάιο του 2014, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2015-2018.   
2) Τον Ιούνιο του 2014 θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Δημόσιο Χρέος της Χώρας μας. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν δυστυχώς και πάλι «νέα μέτρα». 
 Οι αποφάσεις του Μισθοδικείου θα πρέπει να εφαρμοσθούν. Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός, να αποφύγουμε οποιαδήποτε νέα μείωση των αποδοχών μας. Αφού ξεπεράσουμε όλους τους σκοπέλους, θα πρέπει να επιδιώξουμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει. 
 

Δημήτριος Ζιγκόλης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
Υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο
της
 Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


11 σχόλια:

  1. Όλα καλά, αλλά αυτή την εμμονή σας με την εξομοίωση με τους βουλευτές δε θα την καταλάβω ποτέ. Θέλετε να γίνετε βουλευτής? Κανείς δε σας απαγορεύει να βάλετε υποψηφιότητα. Μπορείτε μάλιστα να επανεκλεγείτε απεριόριστες φορές και να έχετε έτσι δια βίου τα προνόμια που συνοδεύουν αυτή την ιδιότητα. Το να πληρώνει ο λαός 300 βουλευτές και εμμέσως να "φορτωθεί" κι άλλους 4000, ε αυτό δεν είναι λογικό. Κάπου πρέπει να μπει ένα φρένο σ'αυτό τον παραλογισμό.
    Τη βουλευτική ασυλία, τι ακριβώς τη θέλετε? Σας εμποδίζει κανείς ν'ασκήσετε τα καθήκοντάς σας ή έχετε τόσο σοβαρά προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων σας?
    Δικό της προϋπολογισμό η δικαιοσύνη πώς ακριβώς θ'αποκτήσει? Εννοείτε ότι τα δικαστήρια θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό? Ποια είναι η νομική βάση για κάτι τέτοιο? Μήπως ξεφύγαμε πάλι? Μήπως ξεχνάμε για ποιους νομικούς και πραγματικούς λόγους Βουλή διαθέτει τέτοιο ιδιαίτερο καθεστώς? Οι πόροι από πού θα προέρχονται και πώς θα καθορίζεται το ύψος τους?
    Ποιες είναι οι "άδικες και άσκοπες" πειθαρχικές διώξεις, εξηγήστε το λίγο να δούμε τι εννοείτε.
    Τα κωλύματα εντοπιότητας γιατί να καταργηθούν. Οι λόγοι που υφίστανται δεν έχουν εξαλειφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς εκεί κολλήσατε, αν ο κ. Ζιγκόλης θέλει ή όχι να γίνει βουλευτής;!;!

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστά μπράβο... ετσι

      Διαγραφή
  2. Άξιος. Καλή Επιτυχία. Η μέχρι τώρα ενασχόληση σου με τα προβλήματα του δικαστικού κλάδου ( και του Εισαγγελικού, αλλά πρόκειται για τον ίδιο κλάδο, συμφωνώ μαζί σου), δείχνει Λειτουργό της Δικαιοσύνης σοβαρό, ενημερωμένο και αποφασιστικό.
    Δεν γνωριζόμαστε, αλλά σχημάτισα τη γνώμη μου από τις μέχρι τώρα ενέργειες σου.
    Τα ηνία πρέπει να πάρουν τώρα οι νεότεροι Δικαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή από λόγια χορτάσαμε και Επειδή δε σας γνωρίζουμε προσωπικά κ. Ζιγκόλη, πείτε μας εκτός το άρθρο που στείλατε στο γερμανικό περιοδικό, τί άλλο κάνατε ; Ήρθατε ποτέ σε συνελεύσεις των δικαστών ή των εισαγγελέων, πήρατε ποτέ το λόγο για κάποιο θέμα; Αυτά που λέτε στο κείμενό σας τα λένε σχεδόν όλοι. Είναι αλήθεια ότι διαγραφήκατε από την ένωση εισαγγελέων, την πιο μαχητική από όλες τις άλλες ενώσεις; Εξηγήστε μας τουλάχιστον για ποιόν λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς σχόλια...

      Διαγραφή
    2. Λυπάμαι κύριε, αλλά η Ένωση Εισαγγελέων είναι πάντα απούσα από τις εξελίξεις και μόνιμη ουραγός. Ξέρει όμως να παρακρατά το 5ευρώ από την μισθοδοσία των εισαγγελέων. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που και αυτή έχει τα στραβά της, τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι έχει λόγο ύπαρξης.

      Διαγραφή
  4. H Ένωση Εισαγγελέων ουδέποτε όμως έιχε στις τάξεις της φατρίες, παρεούλες, συνδυασμούς ή όπως αλλιώς ήθελαν χαρακτηριστεί οι 8άδες προς απόκτηση του ελέγχου του Δ.Σ. Ούτε έγινε ποτέ μακρά χειρ των εκάστοτε σκοπιμοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως κατ΄επαναληψη η Ένωση Δικαστών με τους συμβούλους "κομματάρχες" που όλοι γνωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άμα δείτε τη μισθολογική επαναφορά την 27-04-2014 γράφτε μου...
    Ο προφανώς ελλιπώς ενημερωμένος ή εκ προεκλογικών στοχεύσεων κινούμενος κ. Αντεισαγγελέας αν παρακολουθούσε στοιχειωδώς τις εξελίξεις ως όφειλε ως ¨συνδικαλιστής'¨θα γνώριζε ότι το θέμα μετατέθηκε για τον Ιούλιο τρέχοοντος έτους με πιθανότητα περαιτέρω αναβολής του για το Σεπτέμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεταθεση της εφαρμογης της αποφασης του Μισθοδικειου για τον Ιουλιο σημαινει παραπομπη στις καλενδες.Γι αυτο χρειαζεται Δ.Σ μαχητικο και δυναμικο..Νεο αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εφαρμογή της απόφασης σε δύο μηνες, αφού μεσολαβησουν και οι σχετικες απαραιτητες νομοθετικες ρυθμισεις, θεωρειται για εσας παραπομπή στις καλενδες; Ειλικρινα απορω...

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ