Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ;



 Δημητρίου Ζιγκόλη,
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης,
Ανεξάρτητου Υποψήφιου για το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


Κομοτηνή, 28-4-2014

   Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πληροφορήθηκα και αξιολόγησα τις τοποθετήσεις των συνυποψηφίων μου, είτε ως συνδυασμών είτε ως μεμονωμένων υποψηφίων. Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα σε μια τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Παναγιώτη (Τάκη) Λυμπερόπουλου.

   Ο εξαίρετος και αγαπητός συνάδελφος, σε φυλλάδιο (link) που κυκλοφόρησε σχετικά με τον συνδυασμό του εξέφρασε και τις θέσεις του. Μία από αυτές είναι η διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε τρείς δικαστικούς σχηματισμούς (βλ. Πρωτοδικεία).  
      Ο εκλεκτός συνάδελφος και η ομάδα του,  στο φυλλάδιο που εξέδωσαν, προτείνουν την διάσπαση του πρωτοδικείου της Αθήνας σε τρείς δικαστικούς σχηματισμούς με αυτονόητη προϋπόθεση την αύξηση των οργανικών θέσεων.
    Ερωτώ λοιπόν: πως θα γίνει αυτό; Μήπως θα υπάρχει Πρωτοδικείο Αθήνας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ; Βορείων, Νοτίων και Δυτικών Προαστίων; Και πως θα χωρισθεί γεωγραφικά η έως τώρα περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τρείς; Με τι κριτήρια; Έχουν βρεθεί κτίρια; Υλικοτεχνική υποδομή; Θα προσληφθούν και άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι, αν ναι πόσοι θα προσληφθούν και το κυριότερο πώς θα προσληφθούν (βλ. περιορισμοί του μνημονίου);
    Φυσικά, για την ομάδα του κ. Λυμπερόπουλου,  αυτονόητη προϋπόθεση είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων. Και πως θα γίνει αυτή;
   Απαντώ λοιπόν εγώ: ασφαλώς με την κατάργηση οργανικών θέσεων από πρωτοδικεία της επαρχίας. Θα περικοπούν οργανικές θέσεις από το Πρωτοδικείο Πειραιά, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, από την Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο (όπου ήδη καταργήθηκε μία θέση Εισαγγελέα Πρωτοδικών), την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Βόλο, την Κατερίνη, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Βέροια, το Κιλκίς κ.ο.κ. Ίσως καταργηθούν και Πρωτοδικεία με «μικρή κίνηση». Έτσι, πάλι η επαρχία θα επωμισθεί το βάρος της αύξησης των οργανικών θέσεων στην Αθήνα.
  Με τις υφιστάμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συγκυρίες δεν βλέπω κ.κ. συνάδελφοι άλλον τρόπο αύξησης των οργανικών θέσεων στον πρώτο βαθμό στα τρία (υπό σχεδίαση) νέα πρωτοδικεία της Αθήνας.
  Χωρίς να έχουμε πει ούτε λέξη για το Εφετείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο υπάγονται 8 πρωτοδικεία (Θεσ/νίκης, Σερρών, Κιλκίς, Βέροιας, Χαλκιδικής, Κατερίνης, Έδεσσας και Γιαννιτσών) και είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο. Ούτε για το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη και γενικά η Επαρχία, δεν έχουν θέση στους σχεδιασμούς του αγαπητού συναδέλφου.   
  Έτσι προτείνεται, η σύσταση τριών δικαστικών σχηματισμών στην Αθήνα.  Την στιγμή που πολλά Πρωτοδικεία της Επαρχίας κυριολεκτικά στενάζουν! Να θυμίσω ότι το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής χειρίζεται γνωστές σοβαρές υποθέσεις (Σκουριές) με απίστευτη επιβάρυνση των εκεί συναδέλφων.
  Αλήθεια έχουμε λύσει τα προβλήματα του Πρωτοδικείου της Αθήνας και επιμένουμε να το «σπάσουμε» στα τρία; Μήπως ομολογούμε έτσι ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα που λέγεται «Πρωτοδικείο Αθηνών»;
   Έχει λυθεί φαίνεται το θέμα, ότι αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων της Αθήνας (τριμελούς και μονομελούς πλημμελειοδικείου) είτε είναι χειρόγραφες, είτε διεκδικούν βραβείο χειροτεχνίας λόγω έλλειψης υπολογιστών;
   Έχει λυθεί φαίνεται το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Απ’ ότι γνωρίζω μόνο οι 30-40 αρχαιότεροι Πρόεδροι Πρωτοδικών διαθέτουν δικό τους γραφείο. Οι υπόλοιποι εργάζονται όπου βρουν χώρο.
  Έχει λυθεί φαίνεται το θέμα της αποθήκευσης των δικογραφιών (βλέπε κτίριο 13).
  Έχει λυθεί φαίνεται το θέμα της γρήγορης και αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης.
   Φαίνεται ότι όλοι οι γραμματείς του Πρωτοδικείου της Αθήνας έχουν και χειρίζονται υπολογιστή.  
  Έχουν λυθεί όλα αυτά που ασχημαίνουν το Πρωτοδικείο της Αθήνας και υποβαθμίζουν το κύρος της δικαιοσύνης. Όταν Δικαστές στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, δικάζουν ασφαλιστικά και προσωρινές διαταγές σε γραφεία 2Χ3.
   Για να μη μιλήσω για τα γνωστά «καροτσάκια»… Ούτε για τις … άριστες συνθήκες εργασίας…
   Το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι όντως, το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Δεν είναι όμως και το καλύτερο της Ευρώπης.
Διότι: Το Πρωτοδικείο του Βερολίνου, αριθμεί 350 δικαστές, 350 γραμματείς και 60  κλητήρες. Έχει δηλαδή λιγότερους δικαστές και υπαλλήλους από ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το Βερολίνο έχει -επίσημα- 3,4 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι πρωτεύουσα της Γερμανίας, και ίσως «συμπρωτεύουσα» (αν όχι πρωτεύουσα) της Ευρώπης.  Εκεί, οι αστικές υποθέσεις (όλων των ειδών), προσδιορίζονται το πολύ εντός 12 μηνών για να δικαστούν. Και προσδιορίζονται, όταν και μόνον όταν, ο ενάγων προκαταβάλλει όλα τα δικαστικά έξοδα. Ειδάλλως δεν προσδιορίζεται τίποτε απολύτως. Σε 40 ημέρες από τη συζήτηση εκδίδεται και η απόφαση. Γιατί λοιπόν, με λιγότερους δικαστές και υπαλλήλους, το Πρωτοδικείο Βερολίνου τα καταφέρνει καλύτερα από το Πρωτοδικείο Αθηνών;  (Βλέπε και την επίσημη ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Βερολίνου: http://www.berlin.de/sen/justiz/gerichte/landgericht/.)
 Και όλα αυτά με 350 δικαστές. Τις πταίει λοιπόν;  
   Και μην νομίσει κάποιος ότι δήθεν οι Γερμανοί δεν είναι δικομανείς όσο οι Έλληνες, ή ότι εκεί υπάρχει άλλη νοοτροπία. Το Πρωτοδικείο του Βερολίνου έχει και την κίνηση και τον φόρτο εργασίας που έχουν τα δικαστήρια κάθε ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Υπάρχει και εκεί εγκληματικότητα. Εκεί οι αστικές διαφορές μπορούν να φθάσουν τις … εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όμως έχουν βρει τον τρόπο να διαχειρίζονται τον φόρτο εργασίας, κατά πως αρμόζει σε ένα Πρωτοδικείο ευνομούμενης χώρας. Και ενώ εμείς δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμη στην πράξη την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, στην Γερμανία και ειδικότερα στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας,  εφαρμόζεται ήδη στην πράξη η «ηλεκτρονική δικογραφία». Δηλ. δικογραφία σε USB Stick(!). Άραγε πόσος χώρος θα απελευθερωνόταν στο περίφημο κτίριο 13; Πόσα καροτσάκια θα κυκλοφορούσαν στην «Ευελπίδων»;
     Προσωπικά πιστεύω ότι το Πρωτοδικείο της Αθήνας χρειάζεται καλή, χρηστή και προπάντων ευέλικτη διοίκηση. Tο πρόβλημα δεν λύνεται με την διάσπαση του Πρωτοδικείου σε τρία.  Ήδη στην Αθήνα, υπηρετούν περίπου 450 δικαστές (155 πρόεδροι και 300 πρωτοδίκες περίπου). Προσωπικά πιστεύω, ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα ακόμη και αν διπλασιάζονταν οι οργανικές θέσεις στο πρωτοδικείο Αθηνών το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε τότε, αφού και η διοίκηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας έχει φανεί, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, κατώτερη των περιστάσεων. Μόνο με την υιοθέτηση νέων Κωδίκων, την απλοποίηση των διαδικασιών, με ριζική αναμόρφωση της πολιτικής και ποινικής δικονομίας, καθώς και του Οργανισμού Δικαστηρίων θα είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
   Ερωτώ λοιπόν:
1)    αν εφαρμοσθεί η πρότασή μου, για την δημιουργία Μονομελούς Αυτοφώρου Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει όλα τα αυτόφωρα πλημμελήματα, πόσοι δικαστές θα «απελευθερωθούν»;
2)    Εάν καταργηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα (τα οποία είναι και παγκόσμια ελληνική πατέντα) και αντικατασταθούν με την προσωρινή διαταγή, μέχρις εκδικάσεως της αγωγής, πόσο χρόνο εξοικονομούμε σχετικά με την εκδίκαση των υποθέσεων; Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγωγές διαζυγίου και όχι μόνο.
3)    Εάν επαναπροσδιορισθεί επί νέων βάσεων η περίφημη αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων, πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει το κράτος από την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης;  
 Θα τελούσε λοιπόν κάποιος εν αναμονή απάντησης…

Δημήτριος Ζιγκόλης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
Ανεξάρτητος Υποψήφιος για το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


        
   
    
 
 


   

15 σχόλια:

  1. Είπε κάτι ο κ. Λυμπερόπουλος χάριν της προεκλογικής του εκστρατείας (γιατί κάτι έπρεπε να βάλει στο φυλλάδιό του), το πήρε και ο κ. Ζιγκόλης σημαία για να πει κάτι κι' αυτός και να τον θυμηθούμε (αλήθεια τόσα χρόνια που ήταν οι προβληματισμοί του αυτοί;) και βρέθηκε αντικείμενο συζήτησης μια που δεν έχουμε κάτι άλλο πιο σημαντικό να ασχοληθούμε. Είσαστε με τα καλά σας; Ποιός θα δώσει χρήματα τέτοια εποχή για να γίνουν νέα δικαστικά μέγαρα στην Αθήνα;; Τί συζητάτε πράγματα που δεν γίνονται ούτε στο πιο μακρινό σενάριο φαντασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι Εισαγγελέας αλλά Πολιτικός Δικαστης.
    Ένα έχω να πω...Μπράβο συνάδελφε !!!
    Εξαιρετικό το κείμενο αλλά και οι προτάσεις.
    -ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
    -ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταργηση των ασφαλιστικών μέτρων....;;;;

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς! σε όλον τον κόσμο, τον πολιτισμένο τουλάχιστον, υπάρχει μόνο η προσωρινή διαταγή, μέχρις εκδικάσεως της κύριας αγωγής και τίποτε άλλο.

      Διαγραφή
    3. Κατάργηση ασφαλιστικών μέτρων. Ονειρεύομαι; Πολύ καλό για να είναι αληθινό.

      Διαγραφή
  3. Πολύ σωστές παρατηρήσεις. Ο νέος ΚΠολΔ είναι η ελπίδα μας. Ας ελπίσουμε στο υπουργείο να διαβάζουν τα εδώ γραφόμενα και κυρίως να τα λάβουν υπόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πληροφορία σίγουρη ότι ο κ. Υπουργός έχει βάλει επιτελική ομάδα 12 ατόμων να παρακολουθούν σε 24ωρη βάση τα εδώ γραφόμενα και μόλις του παραδίδουν τις παρατηρήσεις μας, δίνει εντολή άμεσης συμμόρφωσης.

      Διαγραφή
  4. Όσον αφορά τον "επαναπροσδιορισμό της αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις", κατά το σχόλιο του ανώνυμου της 29ης-4-2014 [01:40 π.μ] και την "κατώτερη των περιστάσεων Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών" κατά τον αρθρογράφο, έχω να σημειώσω ότι με προσωπικές ενέργειες του νυν Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Πρωτοδικείου Αθηνών, διοργανώθηκε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τον Φεβρουάριο με μεγάλη επιτυχία ημερίδα στην Παλαιά Βουλή για το θέμα αυτό. Εκεί, όπως μπορεί να βεβαιώσει η πληθώρα των παρευρισκομένων συμμετεχόντων, ακούσθηκαν πολλά ενδιαφέροντα για το θέμα αυτό, τα δε πρακτικά της ημερίδας θα εκδοθούν οσονούπω και θα είναι στην διάθεση όλων των συναδελφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι είπατε, στη Παλαιά Βουλή; Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Τ ι π ο τ ε ... Άρα όλη η ιστορία ήταν φιέστα για δημόσιες σχέσεις και τίποτε άλλο.
      Η διοίκηση του Πρωτοδικείου αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Τι έκανε στην διετία που πέρασε; Το απόλυτο μηδέν.
      Είπαμε: το Πρωτοδικείο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο. Όχι όμως και το καλύτερο στην Ευρώπη. Στο Βερολίνο με λιγότερους δικαστές, βγάζουν και καλύτερη και πιο γρήγορη δουλειά.

      Διαγραφή
    2. Στο Βερολίνο βγαζουν 250 πολιτικες αποφασεις τον χρονο οι δικαστες του πρωτου βαθμου?

      Διαγραφή
    3. 36.000 αποφάσεις σε πολιτικές υποθέσεις. Χώρια οι ποινικές.

      Διαγραφή
    4. Σας ρώτησα πόσες αποφάσεις βγάζει κάθε δικαστης στο Βερολινο, και μου απαντατε οτι συνολικά το Πρωτοδικειο Βερολίνου βγάζει 36.000 αποφασεις?
      Εγω τώρα τι να καταλαβω απο αυτο?

      Διαγραφή
    5. Να διαιρέσετε τον αριθμό 36000 διατου 350 και θα βρείτε το νούμερο. Εσείς όμως πρέπει να εξηγήσετε, γιά ποιό λόγο καθυστερεί η Ελληνική δικαιοσύνη;

      Διαγραφή
  5. Άραγε στο Βερολίνο έχουν τον ίδιο όγκο δικογραφιών; Έχουν τις ίδιες με την Ελλάδα συνθήκες εργασίας στα δικά τους δικαστήρια; Ισχύουν για τους εκεί δικαστές οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και τα κωλύματα εντοπιότητας; Είναι βορά στις ανώνυμες αναφορές οι εκεί συνάδελφοι και τρέχουν να δίνουν εξηγήσεις για ανυπόγραφες σε βάρος τους καταγγελίες; Εν κατακλείδι συγκρίνουμε όμοιες ή ανόμοιες καταστάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ,

      Έδωσα ένα μέτρο σύγκρισης. Είπαμε: το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι το μεγαλύτερο. Όχι όμως και το καλύτερο της Ευρώπης. Φυσικά, δεν ισχύουν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, ούτε υπάρχουν τα κωλύμματα εντοπιότητας (αυτά είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα). Αναφορές κατά δικαστών, εξετάζονται από δέκα κόσκινα.
      Ρωτώ όμως: Δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε τα καλύτερα; Μια ζωή πρέπει να είμαστε ουραγοί;

      Διαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ