Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δελτιο Τύπου: Απόφαση Συντονιστικής για ΚΠολΔ_Εκτακτη σύγκλησηΟλομέλειας την Παρασκευή


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                        23/7/2015
Αποφάσεις Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για το ν/σ του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας


Η  Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατόπιν εξουσιοδότησης της Ολομέλειας των Προέδρων, αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στη Βουλή προέβη  στις ακόλουθες ενέργειες:
1.     Το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου 2015, συνεδρίασε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και μελέτησε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.  Διαπίστωσε ότι πρόκειται ακριβώς  για το ίδιο νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε απορριφθεί από το σύνολο του δικηγορικού και νομικού κόσμου της χώρας.
2.     Εν συνεχεία, διέκοψε τη συνεδρίαση της και μέλη αυτής, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ολομέλειας Βασ. Αλεξανδρή, συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτηςμε εκπροσώπους των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον γενικό διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, από τους οποίους ζήτησε την απόσυρση του ν/σ και εναλλακτικά την άμεση διόρθωση των πιο κραυγαλέων αστοχιών του.
3.      Το πρωί της Τετάρτης, η Συντονιστική Επιτροπή παρέστη στη συνεδρίαση των αρμόδιων διαρκών επιτροπών της Βουλής, στην οποία παρενέβη καταθέτοντας αναλυτικό υπόμνημα με τα νομοτεχνικά ελλείμματα του σχεδίου νόμου και με προτάσεις για τη τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων.
4.     Στη Βουλή παρενέβη με προφορική εισήγησή του και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Β. Αλεξανδρής, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά άρθρα του επίμαχου ν/σ που, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά πλήττουν τις αρχές της δίκαιης δίκης και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, σημείωσε επίσης ότι εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας, όσον αφορά την διαδικασία ψήφισης του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς όπως ρητά διαλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των οικείων διατάξεων προκύπτει ζημία σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών.
5.     Η Συντονιστική Επιτροπή, αμέσως μετά, συνέχισε την συνεδρίασή της στα γραφεία του ΔΣΑ και αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015 η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στα γραφεία του ΔΣΑ(ώρα 2 μμ), για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις.
Τέλος η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι: Η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθείται αντιβαίνει σε  θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή περί «δυνατότητας τροποποίησης» των διατάξεων που μόλις ψηφίσθηκαν, έχει αυστηρώς παρηγορητικό χαρακτήρα. Όπως επίσης τουλάχιστον παράδοξη είναι η δήλωσή του ότι ακόμη συνεχίζεται η λειτουργία και το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ο ίδιος συνέστησε με προεδρεύοντα τον Αρεοπαγίτη κ. Κράνη.  Eτσι όμως παραγνωρίζεται  ότι η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πλήρες σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων καθώς και σχετική αιτιολογική έκθεση που, όπως αποδείχθηκε, αγνοήθηκαν επιδεικτικά. 

1 σχόλιο:

  1. Είναι αναγκαίο όλοι οι διακονούντες την Δικαιοσύνη από κοινού να εκφράσουν δημοσίως την αντίδρασή τους, να ενημερώσουν την κοινωνία για τις προβληματικές διατάξεις αυτού του Κώδικα και να διατρανώσουν την βούλησή τους να εμποδισθεί η εφαρμογή αυτών των διατάξεων με κάθε νόμιμο μέσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ